Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Víz fakadt a lezárt kútból

Bágyogszovát - Két évtized után vizet fakasztottak Bágyogszováton a szováti falurész artézi kútjából. A helyreállított víznyerőt szombaton adták át a helyieknek.

Közösségi összefogással ismét működik Bágyogszováton a szováti artézi kút. A felújítás költségeit adományokból fedezték a szervezők, a Bágyogszovátért Egyesület és a helyi önkormányzat.

Korabeli adatok szerint a kút vize csecsemőtáplálásra is kiválóan alkalmas. Az avatóünnepséget szombaton tartották.

A húsz évvel ezelőtt elapadt szováti artézi kút helyreállítását 2008 januárjában kezdték. Felkutatták a műszaki dokumentációját és azok alapján indították meg a munkákat. A vizsgálatok során kiderült, hogy a víz szintje az elmúlt évtizedekben sem változott és a minősége is megfelelő.

A helybeliek örömmel vették át a felújított artézi kutat. Megállapították: vizének íze valóban nem változott az elmúlt évtizedekben. Fotó: CS. K. A.
A helybeliek örömmel vették át a felújított artézi kutat. Megállapították: vizének íze valóban nem változott az elmúlt évtizedekben. Fotó: CS. K. A.

A víz szintje az elmúlt évtizedekben sem változott és minősége is megfelelő.
A víz 128 méter mélyről tör a felszínre, a kutat 1939-ben fúrták. A felújítás során összesen száznyolcvanöten járultak hozzá, hogy a vállalkozás sikeres legyen, helybeliek, a községből elszármazottak, magánszemélyek, vállalkozások. Vizet a hagyományos módon, karos megoldással, illetve elektromos szivattyú segítségével lehet nyerni. Az ünnepségen Takács Csaba polgármester kiemelte: a helyreállított kút a közösségi összefogás eredménye. A polgármester elmondta: terveik között szerepel a tágabb környezet rendbetétele is, közpark és játszótér kialakítása. A fejlesztésre pályázatot nyújtottak be, mely elbírálásra vár. A szovátihoz hasonlóan a bágyogi kutat is ismét működőképessé teszik.

A kutat Csík Miklós helyi plébános szentelte fel és kérte Isten áldását mindazokra, akik szomjukat oltják vizénél. Az ünnepség végén a résztvevők palackozott szováti vizet kaptak ajándékba.

A helybeliek öröme azonban nem tarthatott sokáig. A szombati avatás után nem sokkal, vasárnapra virradóra vandál kezek rongálták meg a megszépült teret. A park menti közlekedési táblákat, jelzőket törték ki helyükről. 

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. július 27. 18:37
    „Nem hinném, hogy a megszentelt víztől rúgtak volna be a vandálok! Vagy már elő búcsút tartottak? Lényeg, hogy "Európai a falú" a táblák szerint? Remélhető a körzeti rendőr ismét kitesz magáért és e faluért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látványos amatőr-lovasparádé

Győrsövényház - Sok száz néző nézte meg az amatőr-lovastalálkozót Győrsövényházon szombaton. A… Tovább olvasom