Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Vitnyéd: tovább húzzák a derékszíjat, négy és fél milliós hiányt kell eltüntetni

A tavaszi belvízhelyzet után a védekezés a központi téma a vitnyédi közéletben.
Árkokat tisztítanak, átvezetőket javítanak a rábaközi kisközségben. A belvíz mellett a négy és fél milliós hiányt is el kell tüntetni.

Vitnyéden a tavaszi súlyos belvízveszély után a víz nemcsak a rétek egy részét, hanem a helyi közéletet is uralja napjainkban. A Kardos-patak melletti területeken most is látható a tavasszal a házakig húzódó belvíz nyoma. A faluban pedig mind a községháza, mind a helyiek már a következő csapadékos időszakra készülnek.

A pályázatokat figyelik annak érdekében is, hogy az utak és járdák felújítására forrást szerezzenek.

– A község déli oldalán már megkezdődött a vízelvezető árkok tisztítása. Ezt egész éven át próbáljuk végezni – ismertette a legfontosabb munkákat Tóth Kálmán polgármester. A vitnyédi vezető hangsúlyozta, a felmérések után a lakosságot is értesítik arról, hogy a házak előtti átvezető hidak melyikét kell javítani, esetleg az ott húzódó árkokat tisztítani.

– Tavasszal mindenki segítségére szükség volt, hogy a falu keleti szélén elkerüljük a nagyobb gondokat, hiszen az ott folyó Kardos-patak szintje magasabb volt, mint a területeké. Így a belvizet nemhogy átemelni nem tudtuk, de a Kardos magas vízállása miatt a zsilipeket sem nyithattuk meg, mert így a falu került volna veszélybe – idézte a tavaszi védekezés részleteit a polgármester. Hangsúlyozta, a várható őszi csapadékos időkben ezt a helyzetet szeretnék elkerülni, ezért a felkészülés.

Tóth Kálmán: A tavaszi belvíz nyomai még látszanak Vitnyéd keleti felén.
Tóth Kálmán: A tavaszi belvíz nyomai még látszanak Vitnyéd keleti felén.


– Vitnyéden az is gond, ha sok a víz, az is, ha szárazság van. Utóbbi miatt nem egy helyen kiégtek a zöldterületek növényei – mondta Tóth Kálmán.
A belvízi védekezés, a parkosítás mellett apróbb munkákat végeznek Vitnyéden, többek közt most tart a belterületi utak kátyúzása. Az óvodában és a konyhán is voltak kisebb felújítások, ám a komolyabb, ötvenmilliós rekonstrukcióra már pályázati pénzeket várnak.

– A régi iskola épületét, melyet a civileknek, az Énekes Lenke Egyesületnek és a falumúzeumnak szántunk, már ideje lenne felújítani, ám saját forrásunk egyelőre nincs rá – jegyezte meg Tóth Kálmán.
Ugyancsak pályázatból fedeznék a 63,7 millió forintos,

feladatfinanszírozású költségvetés idei, 4,5 milliós hiányát is. A polgármester kiemelte, a beadott pályázat sikertelensége esetén a helyiadó-bevételek vagy ingatlaneladás jelenthetné a fedezetet. A pályázatokat figyelik annak érdekében is, hogy az utak és járdák felújítására forrást szerezzenek. Egyelőre azonban nem találkoztak megfelelő kiírással.

Tóth Kálmán a jövőről szólva kijelentette, nemcsak az említett hiány miatt, de tovább húzzák a vitnyédi derékszíjat, hiszen a szűkös büdzsé így sem enged nagyobb fejlesztéseket a faluban. – Természetesen vannak még terveim és erőt is érzek magamban a munkához – utalt utóbbi mondatával a jövő évi önkormányzati választásokra a vitnyédi vezető.

Tóth Kálmán kitért a csermajori iskolára is. Hangsúlyozta, sok szóbeszéd terjeng az idei sajtnapokról, ám sajnálattal jegyezte meg, elmarad ez a hagyományos rendezvény az iskola jelenlegi állapotai miatt.
Lapunkat megkeresték a csermajori Ujhelyi-iskola egykori diákjai, akik sajnálattal jegyezték meg, hogy az ötvenéves évfordulóra – melyet szeptember 21-én tartanának – egyelőre nem kapnak lehetőséget a neves intézménybe való látogatásra. – Szégyen, hogy egy olyan iskola, mely Új-Zéland, Kanada vagy éppen hazánk több városának tejipari szakembereit nevelte, így el tud tűnni a magyar oktatási palettáról – jegyezte meg egy győri olvasónk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mézeshetek emléke: páncélosvonulástól a virágcsokorig

A kapuvári Kapui Pál feleségével 45 év után tért vissza abba a balatoni szállodába, ahol a magyar… Tovább olvasom