Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Vitatott csecsemőhalálozás

A kapuvári Lumniczer-kórház szülészeti osztá- lyán vitatják a negyven- ezrelékes csecsemő- halálozási mutatókat.
A kórház orvosai elmondták: bár kevés az orvos, a feladatoknak maradéktalanul eleget tesznek. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Kapuvár képviselő-testülete előtti beszámolójában elhangzott: 2000-ben Kapuvár negyvenezrelékes csecsemőhalálozási mutatókat produkált. (Kisalföld, 2004. november 10.) Ezzel a helyi kórház szakemberei nem értenek egyet. Véleményük szerint a helyes szám majdnem tizenöt ezrelék, melyet adatokkal támasztottak alá.

Elmondták: az ominózus évben Kapuváron és környékén csaknem 340 élve születés volt két halva születéssel, és öt csecsemőhalálozás történt. Ez statisztikában kifejezve mintegy tizenöt ezreléket jelent. Ebben a mutatóban a város és környékének huszonnyolc települése szerepel. Az ÁNTSZ által megadott negyven ezrelék csakis Kapuvár városra vonatkozik. Így itt kilencvennyolc élve születés és négy csecsemőhalálozás történt.

A statisztikai mutató ebben az esetben majdnem negyvenegy ezrelék, ami már országosan is kiemelkedő adat. Annyit még meg kell jegyezni, hogy a statisztikai adatok nem csak a kapuvári kórházra vonatkoznak. A születések és halálozások mindig a lakóhely illetékességébe tartoznak, függetlenül attól, hogy maguk az események hol történtek. A kapuvári kórház adatai azonban így sem megnyugtatóak. Az elmúlt három évben mindig magasabbak voltak az országos átlagnál.

Dr. Kerekes György, a kapuvári szülészet ügyeletese kijelentette: bár az osztályon csak két szakorvos van, feladataikat mindenképpen el tudják látni. Ehhez a műszerezettség is rendelkezésre áll. Dr. Nagy Zsuzsanna gyermekorvos elmondta, 2000 óta a kapuvári kórház koraszüléses eseteit egy speciális mentőautóval Győrbe küldik. Az esetkocsi, melyet egy alapítvány üzemeltet, rendelkezik inkubátorral és speciálisan felkészített személyzettel.

A csecsemőhalálozás azonban nem elsősorban szülészeti probléma. Dr. Amberger Erzsébet városi tiszti főorvos és dr. Nagy Zsuzsanna szerint is már a születés előtti időszak meghatározó a csecsemő sorsának további alakulásában. Így a dohányzó, alkoholt fogyasztó szülők nagy rizikót vállalnak, de a magánéleti vagy munkahelyi stressz is hátrányokat jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földtulajdonosok favitája Farádon

Kié a fa? Az önkormányzaté vagy a földtulajdonosoké? Ez most a kérdés Farádon. Amíg nem tisztázódik a tulajdon- jog, az értékesítés várat magára. Ne vágj ki minden fát – szól a régi sláger. Ám hogy a dalosok eme „intelmét" megfogadják-e Farádon, nem tudni. Azt viszont igen, hogy a földtulajdonosok háborognakmert tudomásuk szerint hamarosan licit útján értékesítik és kifűrészelik a fákat. Tovább olvasom