Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Viták után lett egyirányú a József Attila utca

Csorna - Hosszas viták után a képviselő-testület egyirányúsította a József Attila utcát. A döntés megnyugtatta az utcabelieket, de hátrányos a környékbeli gazdálkodóknak: ők most nem tudnak a megszokott útvonalon visszatérni földjeikről a városba.
Évek óta húzódó ügy végére került pont Csornán, a képviselő-testület hétfői ülésén. Úgy döntöttek, az ott élők kérésének eleget téve egyirányúsítják a József Attila utcát, megakadályozva ezzel az egyre erősödő átmenő forgalmat. Az intézkedés hátrányosan érinti a szomszédos utcák gazdáit, akik így földjeikről csak kerülővel, tagutakon tudnak hazamenni.

A József Attila utcaiak évek óta panaszkodtak már arra, hogy lakóhe-
lyükön elviselhetetlen lett az átmenő forgalom.

Sokan ezt az utcát használták „egérútnak", hogy a belváros forgalmát és a jelzőlámpákat kikerüljék. Gondjaikat többször megismertették az önkormányzattal is, érdemi intézkedés azonban nem történt. Közben az érintettek türelme fogyott. Demonstrációt, útlezárást emlegettek, ami érthető is volt, hiszen nap mint nap tapasztalták a forgalom okozta kellemetlenségeket. Nem jókedvükből, de hajnalban kelnek, amikor a járművek ablakaik alá érkeznek. Az út burkolata kétirányú forgalomra alkalmatlan, keskeny. A gödrök balesetveszélyesek, kerékpárral legjobb, ha a járdán közlekednek. A házak falát vastagon fröcskölték be sárral az arra járók.

A József Attila utca egyirányúsítását a hatalmas átmenő forgalom miatt kérték az ott élők.
A József Attila utca egyirányúsítását a hatalmas átmenő forgalom miatt kérték az ott élők.

A képviselő-testület idén nyáron tárgyalta az ügyet és úgy döntöttek, egyirányúsítják az utcát. Erre azonban a környéken élő gazdák kapták fel a fejüket és a határozat felülvizsgálatát kérték. Indokuk az volt, hogy a változás miatt nem tudnak hazamenni földjeikről, csak nagy kerülővel. Megoldás lehetett volna, ha a mezőgazdasági gépek a Kossuth utcából a 85-ös és 86-os főutak közös belvárosi szakaszára kikanyarodva térhettek volna vissza a József Attila utcába. (Kisalföld, 2008. július 29. és július 30.)

Ehhez azonban a Közút kht. nem járult hozzá. Közben az utcabeliek – féltve a hosszú idő után kivívott „szabadságukat", azaz az egyirányúsítást – küldöttséget menesztettek a polgármesterhez. Az általuk végzett forgalomszámlálás adatait is ismertették: eszerint hétköznapokon a reggeli órákban 40–60 jármű halad át utcájukon. Késő délután a helyzet még elviselhetetlenebb, hiszen az átmenő járművek száma sokszor meghaladja a százat.

Turi György „helyszíni szemlét" tartott, megnézte a külterületi utakat is, és úgy látta, azok közlekedésre alkalmasak. Azaz a gazdák hazatérése megoldott.

A hétfői testületi ülésen ennek szellemében szólt a határozati javaslat, azaz a nyári egyirányúsító döntést hagyták helyben. Ismét a gazdák nevében Szabó Lajos arról beszélt, hogy a külterületi utak járhatatlanok, nem szabadna tehát a gazdálkodókra nézve hátrányos döntést hozni. Ráadásul az egyirányúsítás hatalmas kerülőre kényszeríti a termelőket.

Turi György polgármester úgy fogalmazott, hogy megértik a gazdák gondjait is, de az utcabelieknek már-már tűrhetetlen állapotokat kell elszenvedniük a nagy forgalom miatt. „A végleges, mindenki számára megnyugtató megoldás ebben az ügyben is a várost elkerülő út megépítése lenne" – jegyezte meg Turi György
.
Pénteken délután a beruházás felgyorsításáért demonstrálnak a csornaiak.

Olvasóink írták

 • 10. lacikó 2008. szeptember 21. 20:21
  „Nem kellene ezt megkérdezni egy hozzá értőtöl is?Ha a hivatal mindig magára hallgat,akkor itt tényleg minden csak szarabb lesz!”
 • 9. Putyilov 2008. szeptember 19. 06:43
  „Nem az én érdemem,egy ismerős mondta.”
 • 8. obi 2008. szeptember 19. 02:48
  „Putyilov! De kreatív vagy! Ki fogom próbálni! :)”
 • 7. Putyilov 2008. szeptember 18. 21:33
  „Már ideje volt egyirányúsítani,balesetveszélyes volt a forgalom.
  A traktor meg elmegy a szántóföldön,akkor a tagúton is.
  Az Andrássy-n addig nincs gond,amíg nem hármasával jönnek szembe a biciklisek,akik közül egy az állóra fékezett autómnak tekert és még neki állt feljebb. Kár,hogy nem hívott rendőrt,hátha az meg tudta volna győzni egy csekkel a szabálytalanságáról. De sajnos mindig az autós a hibás.
  Az új trükk:
  Vissza egy sebességi fokozat és pörgetve a motort egyenesen a szabálytalan kerékpáros felé tartva az rögtön be tud sorolni a másik mögé. :)
  Eddig bejött.”
 • 6. termál 2008. szeptember 18. 20:37
  „Figyelmébe ajánlom a döntéhozóknak, hogy a kb. két éve egyirányu Andrássy utcán még a mai napon is forgalommal szembe közlekednek a kerékpárosok , de találkoztam már személykocsival i s aki a Prépost u felöl az új lakóházakhoz kanyarodott be. A közeli iskolába járó gyerekek hamar megtanulhatják a közlekedés alapjait, ebben az esetben azt , hogy acsornai ember úgy kölekedik ahogy akar, aszabályokat nem kell betartani hiszen azok csak MÁSOKRA vonatkoznak!”
 • 5. Lacikó 2008. szeptember 18. 20:00
  „Szerintem dél elött arra,dél után meg erre legyen egyirányú,így mindenki jól jár.A rend őrei szedhetik a pénzt,a főldműves reggel mehet,este jöhet,én majd 11-től 13-ig használom.Aki ott lakik az meg örülhet,hogy igaza lett.Ha ezt bevezetik,akkor tényleg gyenge a vezetés.Én körbe örbe fogok járni és taposom a gázt!!!”
 • 4. Tiltakozó 2008. szeptember 18. 18:06
  „Lacika egom!

  A kisebb lassújárművek valóban be tudnak kanyarodni a Zöldfa melletti szervízútra. A Steigerek meg úgyis túlméretes járműnek minősülnek, nekik eddig is ún. útvonalengedélyt kellett volna kérni a rendőrségtől, illetve az utak fenntartóitól, amit meg is adnak, amennyiben van veszélyre figyelmeztető megkülönböztetett jelzésük, azaz sárga villogójuk, és felvezető autójuk. Ha a gazdák betartanák ezeket a szabályokat, kihajthatnának a körforgalom előtti szakaszra a főutak közös etapjára is! Az önkormányzat ráadásul rendbe tette az érintett külterületi utakat. Ennyit arról, hogy a gazdák érdekei sérülnek...”
 • 3. JózsefA 2008. szeptember 18. 11:00
  „"a külterületi utak járhatatlanok, nem szabadna tehát a gazdálkodókra nézve hátrányos döntést hozni"

  Akkor csinálják meg maguknak mint külföldön. Sőt vannak helyek ahol a lakóterületre be sem mehetnek traktorokkal és egyéb szörnyekkel, mert felhordják a sarat és tönkreteszik az utat.
  Csináljanak maguknak odakint telephelyet, mint a TSZ.”
 • 2. Lacika egom 2008. szeptember 18. 08:49
  „Volt itt egy olyan dolog, hogy mi lesz a gazdákkal.

  Ezek után a Kossuth utcán bemennek az étteremig, s egy nagy íves jobbossal elmennek a körforgalom mellett a szervízúton.
  Szerintem megoldható, s nem is lesz semmi probléma.

  Persze nem a Steigerre gondolok, meg a 280-as Dominatorra, de azoknak úgyis mindegy volt eddig is, hogy hol mennek, sehol sem fértek el eddig sem.

  Üdv!”
 • 1. tothti 2008. szeptember 18. 07:36
  „Csak úgy megkérdezném az ott lakókat, hogy ahhoz mit szólnának, ha a Bartók utcában kellene lakni? Ott nem 40 jármü halad ám át! Egyrészt jogos a felvetés, de az egyirányúsítás most pár nyugdíjjasnak jó, egyébként meg csak fokozza ismét a forgalmat arrafelé...
  Valóban elkerülö kell, de már szerintem radikális eszközöket kell bevetni! Egyszerüen a tranzit kamionforgalmat kellene blokkolni, de 2-3 napra. Akkor talán felfigyelnének, hogy mi is itt a probléma. És mondjuk a döntéshozókat be kellene költöztetni a föutak melletti házakba addig, amíg nem lesz elkerülö! Jóéjt nekik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvitték a kismotort, kifosztották a lakást

Kóny - Kismotort loptak el a közelmúltban Kóny külterületén. Miközben a jármű tulajdonosa a… Tovább olvasom