Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Vita a nemzetiségi napról

Meglehetősen nagy vihart kavart Pádár Lászlónak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetsége elnökének szombat délutáni nyilatkozata a harmadik megyei nemzetiségi nappal kapcsolatban.

Pádár László vádjai

Pádár László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke szombaton délután telefonon hívta szerkesztőségünket és kifogást fogalmazott meg a nemzetiségi nap szervezése kapcsán. Mindenekelőtt kijelentette, hogy bár az általa vezetett szervezet Kapuvár kivételével lefedi a megyét, a Fidesz vezette megyei önkormányzat részéről mégis olyan elbírálásban részesül, mint a lényegesen kisebb taglétszámú Lungo Drom.

– Nehezményezem, hogy a megyeháza a cigányokat kirekesztette ebből a rendezvényből, a kisebbségek kezéből kivette a rendezés jogát. Csak a helyszínt választhattam meg, a többit rám erőltették – mondta az érdekvédelmi szövetség elnöke, aki szerint a szervezők megváltoztatták az eredeti forgatókönyvet, s a fellépett roma együtteseket az utolsó pillanatban hívták meg.

– Ezt az eljárást úgy is nehezményezem, mint a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Hivatal elnöki tanácsadója – fűzte hozzá Pádár László. – Szerencsés lenne, ha a megye a kisebbségi ügyekkel nem politikai szempontok alapján foglalkozna. A kisebbségi referensnek pedig a kisebbségekről több ismeretanyaggal kellene rendelkeznie.

Ez nem politikai rendezvény!

Wennesz József Károly, a német szövetségek megyei elnöke sajnálkozást fejezte ki, hogy a Pádár László vezette szervezet nem jelent meg a nemzetiségi napon.

– Egyetlen kisebbséget sem zártak ki a rendezvényből, sőt, Pádárék kaptak megbízást, hogy a rendezvényt levezényeljék, közösen a megyei önkormányzattal – jelentette ki Wennesz József Károly. – Mint az elmúlt évi nemzetiségi nap szervezője annak örülök, hogy az idei rendezvény szépen lezajlott Csornán.

Hozzáfűzte: az a legfontosabb, hogy a kisebbségek békésen egymás mellett tudjanak élni, megmutassák kultúrájukat. Hangsúlyozta, a megyét egyáltalán nem politikai szempontok vezérelték, hogy ez a rendezvény létrejöjjön. Mint fogalmazott, ha ez politikai rendezvény lett volna, ő sem vett volna részt rajta.

Senkit sem zártak ki

Károli Tibor, az Országos Lungo Drom Polgári Szövetség megyei elnöke Pádár László kijelentésére utalva azt mondta, hogy a cigány szervezetek létszámát illetően nem kíván vagdalkozni.

– A nemzetiségi bizottság nem zárta a ki a romákat a nemzetiségi napról, hisz a rendezvényen sikeresen szerepeltek cigány együttesek is – mondta Károli Tibor. – Tehát senkit sem rekesztettek ki, s mi annak örültünk, hogy volt ez a lehetőség minden kisebbség, így a cigányok számára is. Fontos, hogy a romák a többségi társadalomnak megmutassák kultúrájukat, mert az előítéleteket így is le lehet küzdeni. A nemzetiségi napból pedig nem szabadna politikát csinálni.

Jövőre negyedszer

Csala Krisztina, a megyei önkormányzati hivatal ifjúsági és nemzetiségi referense:
– Örülök, hogy összességében több száz előadó és vendég vett részt a megyei nemzetiségi napon. A produkciók rendkívül színvonalasak voltak és érezni lehetett, hogy e mögött komoly felkészülés van. Jövőre a negyedik megyei nemzetiségi nap megrendezését tervezzük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A posta nem enged a mobilból

Félsikerként értékelik a rábaközi polgármesterek újabb tárgyalásuk eredményeit postaügyben.… Tovább olvasom