Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Viszonylagos nyugalom a piacon

Állami tejfelvásárlásról határozott a szakminisztérium, amivel várhatóan 20 millió liter tejet vonnak ki a piacról. Arról a piacról, amelyet egyébként a túltermelés jellemez továbbra is.
Varga Ferencné: Extra minőséget állítanak elő, mivel csak azt veszi meg a felvásárló. Horváth Géza: Fejlesztésen gondolkodtak, de egyelőre várnak vele.
Intervenciós állami tejfelvásárlásról döntött a közelmúltban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM). A túltermelés miatt így 20 millió liter tejnek megfelelő tejport és vajat vonnak ki a piacról. Erre a Tej Terméktanáccsal kötött idei szerződésben vállaltak kötelezettséget.

A tárca szakemberei a döntéstől a demonstrációval fenyegető ágazati válság elhárítását várják. A gazdák ugyanis a közelmúltban országos tiltakozásokat helyeztek kilátásba, mivel a feldolgozók egy része drasztikusan csökkenteni kívánta a literenkénti 72 forintos felvásárlási árat arra hivatkozva, hogy kimerült a terméktanácsi intervenciós kassza, s lehetetlenné vált az évi 400 millió literre becsült árutöbblet kezelése. Számítások szerint a piac stabilizálásához az intervenciós felvásárlás mellett még mintegy 1,1 milliárd forintnyi állami támogatásra van szükség év végéig. A rábaközi gazdák viszont – legalábbis a korábbi sok-sok panaszhoz képest – nyugalomról számoltak be. Igaz, a bizonytalanság állandósult a tejesek körében.

Saját tejházukban kiváló minőségben

Horváth Géza fiával közösen Egyeden gazdálkodik, istállójukban tizennyolc tehenet fejnek, de hamarosan a növendékek is adják a tejet. Az idős termelő szerint a kis tejcsarnokok sorsa bizonytalan, ezért ők már keresik az újabb piacot.
– Úgy hallottuk, hogy a kiscsarnokok nem bírják a piaci versenyt és bezárják őket, így nekünk is lépni kellett – mondta Horváth Géza. – Úgy néz ki, hogy sikerült is a megfelelő partnert megtalálni ugyanazért a felvásárlási árért, mint most.
Horváthék két évvel ezelőtt tejházat is építettek csaknem kétmilliós beruházással. Ezért is tartják fontosnak, hogy biztos felvevőpiacuk legyen, különben összedőlne gazdaságuk.
– Elég szép a hozamunk, hiszen négyszáz liter körül szállítunk naponta, kiváló minőségben. A felvásárlási árral tulajdonképpen meg lehetünk elégedve, és most pontosan fizetnek is, s ez a korábbiakhoz képest fejlődést jelent. Az exportfelárat ugyan már nem kapjuk meg, az extratejért így hetvenkét forintot adnak. Nagyon figyelünk arra, hogy csak ilyet termeljünk és nem is volt gond nálunk.
Horváth Géza és fia azt tervezik, hogy bővítik az állományt, ám egyelőre a tejkvóta körüli bizonytalanság miatt nem mernek belevágni.
– Ígéret van arra, hogy jövőre felszabadul a tejkvóta. Először azt nézzük meg, hogy mennyit sikerül szereznünk, s majd ehhez alkalmazkodva foglalkozunk újabb állatokkal. Túllépni nem akarjuk a mostani tejmennyiséget, mert akkor bírságot kell fizetnünk – mondta az egyedi gazda.

Extratej mindig kell

Varga Ferencné Bogyoszlón nem is olyan régen újsághirdetés útján vásárolt tejkvótát. Az elmúlt héten pedig levelet kapott a Tej Terméktanácstól, hogy igényelhet újabbat is.
– Jelenleg ötvenezer literes kvótánk van, egyelőre nem akarunk többet igényelni.
– Növendékeinkkel, ha beállnak a sorba, akkor ezt a mennyiséget tudjuk teljesíteni – fogalmazott a bogyoszlói asszony, aki szerint most nyugalom van a tejpiacon. Legalábbis a korábbi hónapokhoz képest.

Tanultak a hibából

Vargáék is arra törekednek, hogy extra minőséget állítsanak elő, május óta ez folyamatosan sikerül is a családnak. Különben a felvásárló sem venné át tőlük a tejet.
– Tavasszal a takarmányozással hibáztunk, a szomatikus sejtszám ugrott meg nagyon. Azóta azonban erre nagyon odafigyelünk. Van bennünk aggodalom, de nagyon bízunk a jövőben, noha nem mindig hallunk jó híreket a gazdálkodókkal kapcsolatban. A felvásárló azzal nyugtatott bennünket, hogy az extratejre ezután is szükség lesz.

Kapcsaolódó cikkek >>

Gyorssajt klónozott tehén tejéből (2003-01-28) >>
A Dunában köthet ki a felesleges tej (2003-06-13) >>
A gazdáknak drága a tejút (2003-02-17) >>
A tejbombát csak a kormány hatástalaníthatja (2003-06-05) >>
A tejipar lehet a csatlakozás legnagyobb vesztese (2003-10-30) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékszobát is tervez a vállalkozó

A győrsövényházi Laendler-kúria állapotára hosszú évek óta nem költöttek tulajdonosai, s végül… Tovább olvasom