Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Visszavonulót fúj a Voki

Győr-Moson-Sopron - A Vocational Academy június 30-ával finanszírozási okokra hivatkozva törölteti vidéki tagiskoláinak jó részét a főjegyzői nyilvántartásból. A fizetős iskolák és a kunszigeti iskola azonban marad alapítványi formában. A régió „vokis" településeinek jó részén az óvoda és az alsó tagozat helyben marad.
A Vocational Academy Alapítvány (VA) Vitnyéden, Cirákon, Vágon, Rábapordányban, Sopronkövesden, Újkéren és Osliban szerződést bont az önkormányzatokkal, ugyanakkor biztosítja azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik az idei tanév zökkenőmentes befejezését.

A VA kuratóriuma által jegyzett közleményben az olvasható, hogy „A (főjegyző által kezdeményezett vizsgálatban) feltárt hiányosságok a vizsgált tagintézményeknél a szakos ellátásban, valamint a finanszírozás kérdésében a legjelentősebbek."

Vitnyédi diákok még a Vocational Academy zászlaja alatt. A felsősök szeptembertől vélhetően Kapuváron folytatják tanulmányaikat.
Vitnyédi diákok még a Vocational Academy zászlaja alatt. A felsősök szeptembertől vélhetően Kapuváron folytatják tanulmányaikat.


„...megváltók nem tudunk lenni..."

„A 2007 szeptemberétől átvállalt feladatokkal együtt – tartalmazza továbbá a közlemény – alapítványunk  a múlt minden velejáróját is megörökölte, tudatában annak hiányos oldalaival is. Az önkormányzatokkal kötött közoktatási megállapodás alapján kifejezetten az ő kezdeményezésükre vettünk át és alkalmaztunk huszonöt nem szakos tanárt és vettünk át évtizedek óta hiányosan felszerelt vagy elavult eszközöket, berendezéseket tartalmazó intézményeket. Azt is tudtuk, hogy fél év alatt megváltók nem tudunk lenni, de szándékunk a hosszú távú üzemeltetés során a színvonal emelése volt. Sajnos erre nem kaptunk elég időt. Az átvett nem szakos pedagógusok képzését megkezdtük, de ez hosszú folyamat lett volna. A finanszírozás – amint azt az alaposan előkészített költségterv is bizonyítja – az állami alapnormatíva, a társulási kiegészítő normatívák és egyéb bevételek összességéből állt, amiből a társulási részt akkor még nem látott okok miatt nem tudtuk megszerezni."

A VA közleményében azonban az is olvasható, hogy a győri, csornai és a kapuvári fizetős iskolákat és a művészeti iskoláját megtartja az alapítvány, valamint Kunszigeten tovább működteti a helyi tanodát. Megjegyezték azt is, hogy a főjegyzői vizsgálat nem talált működési hiányosságot a győri, alapítványi működtetésű középiskolában.


„...amit a szülők jó része választ..."

Az érintett települések polgármestereinél a jövőről érdeklődtünk. Azt hangoztatták, mindent megtesznek azért, hogy intézményeik legalább egy részét megtartsák.

Így például Vitnyéden helyben marad az óvoda és az alsó tagozat, a felsősök vélhetően a Kapuvári Térségi Iskolában (KTI) tanulnak tovább. A ciráki tervek közlésétől a polgármester elzárkózott. Pálffy Attila vági polgármester elmondta, az óvoda és az alsósok maradnak, a felsősök a jelenlegi állás szerint Szilban folytathatják. Osli is hasonló „cipőben jár", Fodor József polgármester szerint óvodájukat és alsó tagozatukat szeretnék helyben tartani, a felsősöket a szomszédos Kapuvárra viszik.

Egyházi István sopronkövesdi polgármester örömmel tudatta, hogy településükön az alapítvány nélkül is helyben marad mind az óvoda, mind az iskola, az alsósokkal és a felsősökkel együtt. Újkérről Hettlinger Károly azt nyilatkozta: az alapítvány és az önkormányzat „válási" szándéka kölcsönös. Jelenleg úgy tűnik, hogy az óvoda helyben marad, az iskolásokat pedig Sopronkövesdre viszik. „Azzal a településsel kötünk szerződést, melyet a szülők jó része választ" –  jelentette ki Újkér polgármestere.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. más 2008. június 15. 00:30
  „38.-40.!
  Teljes mértékben igazatok van! De a helyi vezetés még mindig rá tudja szedni az ostoba dolgozókat!!! Mit gondolnak, meddig mehetnek el büntetlenül? Mert remélem sokáig már nem! Akinek esze van, az felmond rendkívüli felmondással, talán még nem késő! Boruljon a bili!!!”
 • 40. fegyelmezetlen 2008. június 12. 20:21
  „Kedves vitnyédi hozzátartozó!

  Elég későn ébredtél ,itt semmi másról nem szólt a dolog,mint hogy az összes dolgozót kisemmizzék,ottó bácsival vállvetve.Így a hivatali dolgozóknak a 13.havi bér és a14. havi jutalom után biztosan maradt 15.havi juttatás is Én különben szívesen társulnék ottó bácsival a továbbiakban is .ELADNÁM NEKI A HIVATALT EGY KEMÉNY MAGYARFORINTÉRT,ÖRÖKRE:POLGÁRMESTERESTŐL,JEGYZŐNŐSTÜL,A KÉPVISELŐSTÜL.”
 • 39. már nem "Vokis" dolgozó!! 2008. június 11. 19:52
  „A 38. hozzászólóval teljesen egyetértek
  A kezdetektől nem mondotott igazat, végig azon volt, hogy minél hamarabb megszabaduljon a dolgozóktól, azt kívánom neki, hogy legyen része ebben a förtelmes helyzetben.”
 • 38. hozzátartozó "VTNYÉD" 2008. június 11. 19:35
  „Kedves vitnyédi Jegyzőnő!
  Nem szégyenli magát, össze-vissza hazudik!!Jó lenne, ha belegondolna, hogy mit vétett!!! - Vagy nem ismeri a jogszablyokat? - Hogyan lehetett ezen a pályán maradni pár éve! !! Senkinek semmit nem segített!!!A vitnyédi közalkalmazottaknak tavaly 2007. júliusában ki kellett volna fizetni a végkielégítést - hogy-hogy nem tudott róla!!!
  Szégyelheti magát!!! Én eddig nem szoktam hozzászólni a témához, de ez már tűrhetetlen!!!
  Miért nem azon van, hogy aki eddig aki "lehúzott" 30-35 évet Vitnyéden - nem segíti??
  KÉT SZÍNŰ ALAK!!!!”
 • 37. Vokis munkatárs 2008. június 01. 18:24
  „Tudom, hogy a héten volt Vitnyéden NOL. Megígérte, hogy a fizetéseket utalta a dolgozónak. Még ezek után is a polgármester úr hísz nek - szóban áll vele, két lábbal kellett volna kirugni a hivatalból - nem tárgyalani ezzel az utólsó emberrel. (HOGY A JELENLÉTÉNEK MI VOLT AZ OKA???)”
 • 36. volt vokis 2008. május 29. 19:57
  „ÉN KÉT HÓNAPJA MONDTAM FEL, DE MÉG MINDIG A VOKIRÓL ÁLMODOM!!!! RÉMÁLOM!”
 • 35. voltvidékivokis 2008. május 22. 16:11
  „Kedves fórumozók!
  Aki teheti még most keressen magának másik állást, mert ennek az egésznek még nincs vége. Nyilván NOL addig működteti az iskolákat, amíg abból haszna van, de utána nagy ívben leszarja, hogy melyik pedagógussal és melyik gyerekkel mi lesz..
  Én már 4 hónapja felmondtam és elmondhatom, hogy újból sínre került az életem, és csak néha-néha gondolok arra, hogy egyáltalán hogy lehettem ilyen hülye, hogy betetettem a lábam ebbe az iskolába, ahol hónapokig ingyen dolgoztam dupla óraszámban ennek a baromnak”
 • 34. lehet 2008. május 18. 18:22
  „Szcientológia, vagy nem? Nehéz kideríteni. Egyháznak én nem nevezném, mert csak egy emberi törvény engedi egy Teremtőben (Istenben, Allahban, stb) és a látható világon túli létezésben nem hívő társaságnak, hogy magát Egyháznak nevezze. Elsősorban NOL-t kellene megkérdezni, tagja-e ennek a csoportnak személyesen vagy üzleti érdekeltségei révén. Persze lehet, hogy letagadná, de vajon miért is tenné? Szégyellni való? Sajnos nem tudom, nagyon zárt csoportról van szó. Sok olyan cég van már Magyarországon, amikről rövid Internetes keresés után kideríthető, kötődik-e a szcientológiához. A legnagyobb baj, hogy valóban keveset tudni céljaikról, működésükről. Az ismeretlentől félünk a legjobban - a legtöbbször okkal. Elképzelem, mi lenne, ha egy iskola fenntartó-első embere valódi egyház gyakorló hívő tagjaként élné napjait. Megpróbálná hitét ráerőszakolni a kollégáira? Kötelezné őket és a diákokat istentiszteleten való részvételre? Kötelezné mondjuk az osztályfőnököket, hogy az ő gyülekezetének tanításai szerint tartsák az osztályfőnöki órákat még akkor is, ha ezek a pedagógusok másban, vagy éppen semmiben sem hisznek? Beleszólna a tantervekbe, hogy egy adott tantárgyat a létező tankönyveken túl milyen, az egyháza hitelvei szerinti tanításokkal egészítsék ki? Nem tartom valószínűnek. Ha a fenntartó szervezet éppen egy hívő gyülekezet, ami nyilvánosan is ismert, akkor persze más a helyzet.
  A szcientológiával tehát épp az a gond, hogy nem nagyon lehet kideríteni, mivel is foglalkoznak azon kívül, hogy az anyagi(as) világ lehet az ő istenük. És lehet, hogy ha a Vocational Academy tulajdonosa, vezetői eme csoport tagjai, már próbálkoznak beépíteni világnézetüket az iskoláik mindennapjaiba, de ezt szinte lehetetlen észrevenni. A kontár, évek óta csődközeli üzletvezetésük arra enged következtetni, hogy nincs közük a szcientológiához. Az is lehet viszont, hogy mindez csak egy nagyobb Terv része...”
 • 33. via 2008. május 17. 23:00
  „Még annyit, én nem S.kövesd ellen vagyok, hanem Újkér mellett ( lettem volna). Semmi problémám nincs velük és bízom benn, hogy nem is lesz, hisz az én gyerekem is ott fog tanulni szeptembertől!”
 • 32. via 2008. május 17. 22:49
  „valaki3! Az utak, buszmegállók építéséhez nem kell pénz?! Az iskola bezár miközben az önkormányzati dolgozók egy kétszintes épületben melegednek! Én is választottam iskolát és előre nézek, de a múltat sem felejtem, hogy jó volt itt helyben járatni a gyerekeket suliba! Egyébként más település miért tudja fenntartani az iskolát és óvodát? Szerintem pl. Vágon vagy Cirákon sincs több gyerek mint Újkéren....Ők hogy csinálják?..nem tudom,de vállalják!”
 • 31. Fater 2008. május 17. 19:58
  „Hát kedves valaki3!

  Pusztán kiváncsiságból érdeklődtem Újkéren a dolgokról. Ott úgy mondták a Szülők, hogy a választási lehetőségek között ( S.kövesd, Lövő, egyéb ) Újkér nem szerepelt. Hát így választottak a Szülők iskolát. Aztán ha jól emlékszem egy régebbi cikk fóromára, ott bizony egy újkéi írta, hogy a szülői értekezleten a polgármester azt ígérte, hogy meggondolás tárgyát képezi az alsó helyben tartása. Vagy ez is csak olyan NOL féle ígéret volt?
  Hát a Szülők ezért szeretnék,- vagy inkább reménykedtek benne- ha az iskola, de legalább az alsótagozat - úgy, mint a többi vokis településen - helyben maradna.”
 • 30. ú.i 2008. május 17. 15:02
  „valaki3!Nem a nagy többség,minden szülő kénytelen volt választani iskolát.És tudod milyen nehéz előre nézni???Nem kívánom senkinek ,hogy ilyen helyzetbe kerüljön.Nehéz a szülőnek meghozni a jó döntést,de milyen nehéz lesz a gyerekeknek szeptembertől???!!!Sajnálom Őket.És sajnálom a falut,ami ilyen helyzetbe került.”
 • 29. viapárti 2008. május 17. 10:51
  „valaki3!Annyira lerí ,hogy s.kövesdi vagy....de legalább is odahúz a szíved vagy az érdekeid.Biztosan érti via is a helyzetet,gondolom nem hülye,ahogy te gondolod.Tudod,itt is laknak értelmes emberek,csak nehéz elfogadni a ránk kényszerített megváltoztathatatlant.Mert elég nagy nyomást kaptunk.Igen,és előre!!!”
 • 28. kritik matyi 2008. május 17. 09:38
  „Sziazztok!
  itt mindent a nagy emberek rontotak el akik pesten fent vannak...
  ha ök nem hoznak olyan szabályokat amit nem lett volna szabad akkor erre most nem kerül sor és még a környékbe se jön a VOK akik meg remélem megszünek mert ez már több miint szemétség a részükröl!
  Én biztos hogy letöltendö börtön buntetésel buntetnél azokat akik ezeket a hibákat elkövetik a VOK-ból”
 • 27. valaki3 2008. május 16. 23:43
  „via!
  A működéshez pénz kell! A "szeretném"-ért te sem kapsz a boltban semmit! Hát nem érted?????
  A szülők többsége választott iskolát. Előre nézzél te is!”
 • 26. via 2008. május 16. 22:12
  „hayas! Újkéren hiába szeretnék a szülők hogy megmaradjon az iskola és óvoda, ha a polgármesterúr és a képviselő testület inkább az új utak építését választotta ( de kinek?!) a tanintézmények helyett.....”
 • 25. Szalai Ferenc 2008. május 16. 20:20
  „Tanító körútján Jézus az ő városába, Názáretbe érkezett, és ott tanított a zsinagógában. Hallgatói csodálkoztak, és így beszéltek róla: "Honnan van ennek a bölcsessége és csodatevő ereje? Hát nem az ács fia ez? És nem Mária az anyja? Nemde Jakab, József, Simon és Júdás az (unoka)fivérei? És nem itt élnek-e közöttünk az (unoka)nővérei is? Honnét vette hát mindezt?" És csak botránkoztak rajta. Jézus erre így szólt: "Sehol sem becsülik kevesebbre a prófétát, mint szülőföldjén és otthonában." Mt 13,54-58
  2000 év távlatában sem változott a dolog, no nem a prófétaságot illetően, hanem csupán azon egyszerű esetben sem, ha a hozzáértés - talán megalapozottan valószínűsíthető - gyanúja felmerül!
  2007-ben a fő érv a pénz volt.
  Ma azt kell bebizonyítani, hogy római zsoldos különb a hazánk fiánál.
  Ez a bejegyzés szubjektív vélemény. Nem minősíti az egyik, a cikkben említett község iskolájában folyó munkát, mivel nem rendelkezik arra vonatkozóan meglapozott információval. Ugyanakkor - a meglepetést nem színlelve - arra szeretne utalni, hogy ami mindenütt rossz, és nem vált be, az ott - és csak ott, sehol másutt - kiválóan működik!
  Erről ír a szentírás is! Lehet, hogy az érintett községben vannak helyben lakók és netán még hozzáértők is? Az rossz ómen volt Názáretben!
  Természetesen vitatkozni sem nagyon akarok, különösen nem ,,Oslival", aki azt hiszi, hogy az érintet falu kocsmájának mellékhelyiségébe irogathat ceruzával a frissen meszelt falra mindenféle ocsmányságokat következmények nélkül.”
 • 24. Függő 2008. május 16. 15:14
  „Majd ha nem kér regisztrációt. K....ra titkolóznak.”
 • 23. Független 2008. május 16. 14:08
  „Itt több hely volt. Itt olvassátok a cikket, ez részrehajlás mentes média.


  http://www.gyorinap.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1034&Itemid=84”
 • 22. ojcabojca 2008. május 16. 09:46
  „Kedves english teacher!

  Csak nem gondolod rólam, hogy személyeskedem?”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskola híján Szilsárkány nem kapja az önhikit

Szilsárkány - Szilsárkányban fejlesztések maradhatnak el amiatt, hogy a település már nem jogosult… Tovább olvasom