Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Visszavonták a Tesco engedélyét

Visszavonták a csornai Tesco Áruház építési engedélyét, az egyik szomszéd tiltakozása miatt.
A megyei közigazgatási hivatal megsemmisítette a csornai Tesco Áruház építési engedélyét. A határozat jogerős, felülvizsgálatot csak a megyei bíróságtól lehet kérni. A hivatal az egyik szomszéd, Major Nándor fellebbezése után döntött így. Az indoklás szerint a férfit „ügyfélként" kell kezelni, vagyis be kell vonni az építésügyi eljárásba.

A Kisalföld megírta

Major Nándor korábban már elmondta gondjait a Tesco építésével kapcsolatban. Lakóháza nappalija épp arra a területre néz, ahol az áruház rakodóudvara lesz. Állítása szerint a csornai önkormányzat jogszabályellenesen hagyta ki az engedélyezési eljárásból. Ezt most a közigazgatási hivatal is megerősítette azzal, hogy megsemmisítette a csornai jegyző határozatát.
„ Major Nándor jogát, jogos érdekét (hivatkozva a hatályos törvényre) nyilvánvalóan érinti az építkezés, Major Nándort tehát az építési ügyben ügyfélként kell és kellett volna kezelni" – szól a hivatal állásfoglalása. – „Az I. fokú építésügyi hatóság nem a kellő érzékenységgel tárta fel a bevásárlóközpont várható hatásait, így nem volt abban a helyzetben, hogy megalapozottan dönthessen az ügyféli kör vonatkozásában" – írják. A határozat kimondja: mivel az építési engedély nem emelkedett jogerőre és nem vált végrehajthatóvá, az időközben elvégzett építési munka – bár az építtető jóhiszeműen kezdte meg a beruházást – engedély nélkül elvégzett építési munkának minősül. Erre utólag építési engedély nem adható ki, ezért fennmaradási eljárást kell lefolytatni. A közigazgatási hivatal „elvette" az ügyet a csornai polgármesteri hivataltól és a soproni jegyzőt bízta meg a feladattal.

Félpályás útlezárásokkal

Az áruház azonban mindezek ellenére is a kezdeti lendülettel épül. A munkálatok a 86-os főút forgalmát már most zavarják, hiszen naponta többször is félpályás útlezárást alkalmaznak a kivitelezők. Kerestük a Tesco budaörsi központjának illetékesét, de Danks Emese PR-igazgatónak küldött elektronikus levelünkre pénteken nem érkezett válasz. Rákérdeztünk, hogy mit szándékozik tenni a Tesco az engedély megsemmisítése után, mikorra tervezik az üzlet megnyitását és hány helybelinek tudnak munkát adni. A PR-igazgatót kértük: reagáljon a városban elterjedt hírre, miszerint a cége sokkal többet fizetett a volt Csukás-pályáért, mint amennyiért a város eladta. Információk szerint ugyanis az önkormányzat 90 millió forintot kapott az ingatlanért, míg a Tesco 250 millióért vásárolta meg egy mosonmagyaróvári ingatlanközvetítőtől.

Nem hibáztak – vélik

Dr. Harsányi Ernő csornai jegyző úgy érzi, nem hibáztak az engedély kiadásánál.
– Az építésügyről szóló jogszabály kimondja: az az ügyfél, akinek telke határos az érintett telekkel – indokolt dr. Harsányi Ernő. – Az 1957. évi IV-es törvény pedig azt mondja, hogy az tekinthető ügyfélnek, akinek jogát, jogos érdekét az ügy érinti. Ki a hibás akkor, amikor van két egymással ellentétes jogszabály? Lehet az egyiket is, másikat értelmezni. Ha az utóbbit nézem, akkor mondhatom, hogy Csornán sokakat érint, akár a kereskedőket, a pékeket és még sorolhatnám. Én szorosan az építéshatósági jogszabályt értelmeztem.
A soproni jegyzőtől azt kérdeztük, szintén elektronikus úton, hogy milyen intézkedést tettek eddig az ügyben. Galambos György egy munkatársának továbbította a kérdést, a válaszra ugyancsak számítunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem felejtik iskolájukat

Tegnap délután ünnepélyes tanévnyitó keretében átadták Csornán a Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola, valamint a Szilágyi Erzsébet Középiskolai Kollégium csaknem teljesen felújított épületét. A kivitelezés novemberben fejeződik be, addig egymás mellett dolgozik építő, tanár és diák. A rekonstrukció 321 millió 618 ezer forint állami címzett támogatással valósul meg. Tovább olvasom