Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Visszavonatná a főjegyző a VA oktatási engedélyét?

Rábaköz - A megyei főjegyző kezdeményezi a Vocational Academy Alapítvány (VA) oktatásra vonatkozó működési engedélye visszavonását amennyiben az alapítvány nem teljesíti az előírt feltételeket április 21-ig.

A VA működésében olyan visszásságok voltak tapasztalhatók az elmúlt hónapokban, melyek arra utalnak, hogy a kistelepüléseken működő iskolák nem tudják maradéktalanul ellátni oktatási feladataikat – mondta kérdésünkre Kovács Béla.

A szakmailag és anyagilag  bizonytalan helyzetbe került nyolc Győr-Moson-Sopron megyei községi iskola sorsáról tárgyaltak az érdekelt polgármesterek és jegyzők. A keddi megbeszélés nyomán Kovács Béla megyei főjegyző a Vocational Academy Alapítvány (VA) oktatási engedélye visszavonásának kezdeményezésére tehet intézkedést.
A főjegyző elmondta, a működési engedélyben foglalt feltételek teljesítésére április 21-ig adott határidőt a VA vezetésének. – A feltételek teljesítését írásban kell bizonyítania a VA-nak, ezek meglétét utólag ellenőrzöm – tette hozzá Kovács Béla. Ha a VA a törvényi feltételeket biztosítja és továbbra is fenntartja a településekkel megkötött közoktatási szerződéseket, akkor folytathatja az oktatást a 2008–2009-es tanévben. (A fizetős VA-iskolákra más engedély van érvényben, a jelenlegi tárgyalások csak a kistelepülések intézményeit érintik – a szerk.) A keddi tárgyalásokról szólva a főjegyző elmondta, az ott megjelent, érintett polgármesterek egyelőre konkrét döntésekről nem számoltak be. Ezekhez amúgy is testületi döntések kellenek. A megbeszélésen részt vettek Veszprém megye képviselői is, ahol négy  település érintett az ügyben.

Németh Éva, az egyeztetési folyamatot koordináló  Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője álláspontja szerint az alapítvánnyal a kötelező  közoktatási és nevelési feladat ellátása nem garantálható. A szakember szerint e megállapodásokat nem lehet fenntartani. Az  alapítvány számos kötelezettségét megszegte, s ez okot adhat az  önkormányzatoknak arra, hogy felmondják a közoktatási megállapodást. Az alapnormatívából a tagiskolákat nem lehet fenntartani, ám az alapítvány csak ezt kapja. A VA kiegészítő normatívára akkor lenne jogosult gyermekenként, ha a kistérségi társulásokkal megállapodást kötne, de több társulással, egyebek között a  sopronival,  nincs ilyen megállapodása. A kistérségek közül a kapuvár–beledi kistérség a most folyó tanévre már megadta a hozzájáruló nyilatkozatot, ám Hámori György kapuvári polgármester kijelentette, az előzmények ismeretében ezt a hozzájárulást a szeptembertől kezdődő tanévre vélhetően ez a kistérség sem adja meg.

Németh Éva, a közigazgatási hivatal vezetője lapunknak kijelentette, az önkormányzatoknak azt javasolja, hogy a szomszédos településekkel tárgyaljanak a közös oktatási feladatellátásról és az erre vonatkozó döntéseket lehetőség szerint május végéig hozzák meg. – A tárgyalásokhoz és a döntések meghozatalához a hivatal minden segítséget megad – tette hozzá Németh Éva.

A VA vezetőjét, Nagy Ottót megpróbáltuk megszólaltatni az ügyben, ám többszöri telefonos megkeresésünkre sem reagált. Meg nem erősített hírek szerint azonban Kunsziget kivételével mindegyik kistelepüléssel felbontják a közoktatási szerződést.

A közigazgatási hivatal vezetője az önkormányzatoknak azt javasolja, hogy a szomszédos településekkel tárgyaljanak a közös oktatási feladatellátásról.

Olvasóink írták

 • 9. elekk 2008. május 06. 18:45
  „És május 6-án lehet már tudni valamit?
  Vajon tényleg igaza lesz a hatos számú hozzászólónak?”
 • 8. ojcabojca 2008. április 29. 18:20
  „Kedves ismeretlen rajongóm! Ez a nick már foglalt. Ne használd!!!
  Aljasság!”
 • 7. Ojcabojca 2008. április 28. 07:24
  „Remélem nem magyartanár voltál, mert fogalmazni azt nem tudsz ! Hajrá bomlasszuk szét a VA-t! Gyerünk emberek csináljuk meg!”
 • 6. "VA nagyon közeli érintetje..." 2008. április 26. 19:38
  „Kedves "volt" kollégák, biztos helyről értesültem, hogy nem fogják visszavonni a működési engedélyét. Az alaítványi iskolában dolgozó pedagógusokat kihelyezi más iskolában tanítani. (Én ezért döntöttem: rendkívüli femondásomat ápr. 25-én beadtam.)
  Jó szándék miatt írom, LÉPJETEK.
  6. éve dolgozom a VA-nál. Igaz mindig késve kaptam a fizetésemet. Tovább nem érdemes várni!!!
  Figyelmeztetéskén írom pár soraimat.”
 • 5. boci6 2008. április 25. 07:14
  „Kedves csillag!Semmi,a főjegyző lezártnak tekinti az ügyet,pedig nem oldódott meg,továbbra is törvénytelenséghegyek közepette működik,fizetés nincs”
 • 4. csillag1 2008. április 24. 06:26
  „Szeretném tudni mi lett a végeredmény-e témában. 21.-e már elmúlt!! Van valami fejlemény a győri vocival kapcsolatosan? Úgy tudom nem csak ezzel a sulival van gond, hanem a gyárvárosi és a Balassi iskolát is összevonják!! Mi van itt? Kicsit feljebb vannak a felelősök, akik ezt a gondot hagyták eluralkodni ahelyett hogy léptek volna már jóval korábban.....mert komoly gondok vannak és nem csak a vociban, hanem másutt is!!”
 • 3. csigaszabó 2008. április 23. 09:16
  „Kedves Fórumozók!

  A cikk szerint 21-e határidő volt. Immáron április 23-a van, tudni lehet már valamit?”
 • 2. matriné 2008. április 18. 17:15
  „Talán nem csak vesztesek, hanem felelősök is vannak azért, hogy kevbés a gyermek létszám a falvakban! Ja hogy azokat fel kellene kutatni és felelősségre vonni. Hát ehhez a munkához nem nagyon fülik a foga az illetékes elvtársasknak! Hat év telt el a kormányzásuk alatt és úgy hazavágták az emberek élet kedvét, hogy a gyermekután pótlásra nem is gondolhattak! Hisz ahhoz pénz kell amit igencsak elzsebeltek az adó feltalálásokkal! Nem is beszélve a díjazások bővitési köréval az alapdíjakon felül! Nem is beszélve a haszonleső csaló bandákról és a tehetetlen bűnüldözésről.”
 • 1. xy- 2008. április 18. 13:59
  „gondolkozott már ezen valaki?
  Mert most az eredeti megoldás lehetősége mégis felmerült--de mennyi felesleges diszkör után!

  megkereste már valaki a probléma igazi gyökerét?

  a koncepció:
  a falvak a hozzanak létre kistérségi társulásokat-az oktatás területén is csökkenő gyereklétszám miatt -
  Ehhez -de ehhez- kiírt pályázatokat is.

  A falvak szándéka --különös sugallatra- tartsák meg a faluban az iskolát. A költségvetésük erre nem volt elegendő, ezért a kínálkozó alapítványi lehetőséget felhasználták.
  Az alapítvány , mint ahogy eddig is tette- bízott a sikeres pályázatokban, de most a tevékenységéhez--kicsi iskolák működtetése- nem volt pályázati lehetőség.
  Itt a kör bezárult.
  Mindenki vesztes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifogyhatatlan adományok a testvérvárosból

Csorna - Csorna testvérvárosa, a német Sinzing számos adománnyal segítette már a rábaközi település… Tovább olvasom