Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Visszatértek a betűhöz

Csornán egy-másfél millió forintnyi pályázati támogatással gyara- podott a Martincsevics könyvtár.
Az igazgató szerint ismét egyre több gyerek veszi igénybe szolgáltatásaikat. Eredményes évet zárt a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár. Sebestyén Katalin igazgató szerint az eredmények mögött rengeteg munka van.

– Tavaly jelentősen bővült az eszköztárunk – kezdte összegzését Sebestyén Katalin. – Ma már huszonegy számítógéppel rendelkezünk, és a 2004-es esztendő volt az első, amikor az Informatikai Minisztériumtól kapott gépekhez a működési költséget is megnyertük. Így a nyitvatartási idő egyharmadában térítésmentesen lehet nálunk internetezni. Teljesen azért nem tudjuk ingyenessé tenni ezt a szolgáltatást, mert bevételi kötelezettségünk is van, de mindent megteszünk, hogy minél olcsóbb legyen a világháló nálunk. Például kedvezményes árú bérlet váltható.
Rövidített felhasználói tanfolyamot szerveztek a polgármesteri hivatal, a városi kincstár, a gyámhivatal dolgozói, továbbá pedagógusok számára. Sikeresen zárult az úgynevezett Nagyinet-képzés is. Ezen az idősebb emberek hat csoportban vettek részt.

– Mivel az önkormányzat anyagi nehézségekkel küzd, mindent meg kell tennünk, hogy tehermentesítsük a fenntartónkat. E célból hoztuk létre a csornai könyvtári alapítványt. Ugyancsak az anyagi helyzetünk jobbítása érdekében állandóan pályázunk és átlagosan évente egy-másfél millió forintot nyerünk. A mögöttünk hagyott esztendőben 1351 könyvet vásároltunk 2 millió 281 ezer forint értékben – fűzte hozzá az igazgató, aki örömmel tapasztalja, hogy néhány éves „szünet" után a gyerekek visszatértek a könyvhöz. Szerinte ez annak is köszönhető, hogy bővült a kínálatuk és színvonalasabbak a gyermekkönyvek.

Az intézményben a Csornához, a Rábaközhöz kapcsolódó rendezvények kerültek előtérbe. Ki kell emelni Kóbor István tíz éve elhunyt festő-rajztanár, Samoday József restaurátor-festő életmű-kiállítását, a fiatalok: Haszonits Dóra fazekas és Horváth Katalin festő bemutatkozását, a csornai kötődésű televíziós személyiség Berecz Anna előadását. Az intézmény vezetője eredménynek tekinti azt is, hogy az úgynevezett könyvtárközi kölcsönzés keretében a legnagyobb országos bibliotékákból is meg tudják szerezni a szükséges könyveket.

A tervekről Sebestyén Katalin elmondta: erősíteni kívánják a helytörténeti kutatómunkát, s az antikváriumban minél több Csornáról és a Rábaközről szóló könyvet szeretnének vásárolni. Aktualizálni akarják az öt éve megjelent Rábaközi honismereti bibliográfiát, és szívesen segítenének a többcélú kistérségi társuláshoz tartozó települések könyvtárainak.
A regisztrált könyvtári tagok száma 2300, közülük mintegy 700 a gyermek. A tagok 42 ezer alkalommal látogatták a könyvtárat és 39 ezer dokumentumot kölcsönöztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűtés nélkül a kifliházakban

A kapuvári Széchenyi-iskola radiátortörése miatt nem volt fűtés több mint kétszáz lakásban vasárnap. A Széchenyi-iskolában elázott hat tanterem, vasárnap estére némi javulás volt észlelhető, a lakótelepiek pedig még hétfő reggel is hideg vízben zuhanyoztak. Többen a magas számlákra is panaszkodnak. Tovább olvasom