Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Visszatért régi helyére a piac

Felújítva, de régi árakkal várja ismét a vevőket és az árusokat a kapuvári piactér. Utóbbiak szerint kicsi lesz a hely.

Újra birtokba vehették az árusok és a vásárlók a felújítás miatt tavaly bezárt kapuvári piacteret. A piac üzemeltetését ettől az évtől a városi cég, a Kapukom kft. végzi. Irodájukat a piactér délnyugati sarkában találják meg az árusok, ott kell befizetni a helypénzeket is.

A teret a városközponti rehabilitációs pályázat keretében újították fel. Térkövezték, megoldották a fedett vízelvezetést, parkolókat alakítottak ki, valamint 41 új műkő asztalt raktak ki az árusok számára. A közvilágítást is kiépítették, parkosítottak és padok is kerültek a térre.

A piac nélküli napokon a közlekedés rendje is megváltozott, a tér belső területeire egyirányúsították a közlekedést, a kialakított parkolókat pedig a közeljövőben fizetőssé teszik csütörtök és szombat kivételével.

A piacfelügyelők elmondták, a régi-új helyszínen átlagosan a tavalyihoz hasonló maradt az árusok száma, legutóbb 13 őstermelő és 38 vállalkozó rakta ki áruját az asztalokra. Az arány – a nyugati piacokkal ellentétben – évek óta a ruházati termékek felé billen, jelezve az őstermelők létszámának drasztikus apadását.

Nagy Zoltánné (jobbra): ˝Úgy tűnik, a helyben termelt gyümölcsnek van keletje a piacon.˝
Nagy Zoltánné (jobbra): ˝Úgy tűnik, a helyben termelt gyümölcsnek van keletje a piacon.˝

– A jó idő és a zöldségszezon beköszöntével ez a létszám még növekedhet, ám már most is telített a helyszín – mondták a felügyelők. Hangsúlyozták, hogy a nyitás előtt egyeztettek az árusokkal a felhasznált helyekről. A vásártér szűkebb lett a kerékpárút elzárásával. A helypénzek a tavalyiak: négyzetméterenként 360 forint a vállalkozóknak, 180 forint az őstermelőknek. Idéntől viszont nem engedélyezik a földről való árusítást.

A kisfaludi Nagy Zoltánné őstermelő „újoncnak" számít, tavaly nyáron kezdett Kapuváron. Szezonális gyümölcsöket árul, az eper után majd az alma, a szilva és a barack kerül a műkő asztalra. – Alapjában elégedett vagyok a helyszínnel és a vásárlókkal is – mondta.

Ottjártunkkor – talán a rossz idő miatt – még csak gyülekeztek a vásárlók, ám az árusok egy részének nem is velük volt a gondja.

– Harminckét éve járok a kapuvári piacra, de most először érzem, hogy kicsi lesz a helyünk – mondta a győri Németh Imre. A parkosított részre nem akar települni, enélkül pedig kicsinek tartja a számára kijelölt helyet. Hasonlóan nyilatkozott a helyi Bognár Elemér Istvánné, aki szintén keskenynek tartja a kihasználható helyet a piactéren.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száznégy csornai maradt a Donnál

A második világháborúról, a Donnál elesett magyar honvédekről hallhattak előadást a rábaközi… Tovább olvasom