Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Visszatérő bécsi vendégek

Miként tavaly, idén sem tétlenkednek a csornai néptáncosok. Ezúttal a napi feladatok mellett egy húszéves és egy ötéves jubileumra is készülniük kell.
Idén húszéves a csornai Pántlika néptáncegyüttes. A városi Alapfokú Néptánciskola pedig ebben az esztendőben ünnepli 5. születésnapját.

Kiemelkedő év

– Ez az év kiemelkedő jelentőségű mind az együttes, mind az iskola életében. A napi feladatok mellett erre a két jeles eseményre külön kell készülni. Szeretnénk a város és a régió közönsége elé kiállni egy szép jubileumi műsorral. Jelenlegi és régi táncosok közreműködésével bemutatjuk az elmúlt két évtizedet. Közzétesszük, hogy a Pántlika együttesben hány fiatal ismerkedett meg a néptánccal, a folklórral, és természetesen azt is, hogy a gyerekek a néptánciskolában milyen munkát végeznek – tájékoztatott Lengyel Sándor, a Pántlika vezetője, az iskola igazgatója.

Az elmúlt évről elmondta, hogy a tanulók, illetve a Pántlika néptáncegyüttes két nagy műsort mutatott be. Az egyiket „Életképek" címmel januárban, a másikat karácsony előtt. Ez utóbbi tematikus műsor volt: szeptember, október, november, december – az úgynevezett „emberhónapok" jeles napi szokásait vitték színre. Ebben a műsorban minden korosztály fellépett. Emellett júniusban megtartották az iskolai évzárót, szeptemberben pedig a tanévnyitó programra került sor.

Újabb tükörterem

Az iskolában és az együttesnél folyó jó szakmai munka mellett megfelelő gazdálkodással az iskolaépületet is csinosítják, mindinkább alkalmassá kívánják tenni arra, hogy az oktatás zökkenőmentes legyen. Például újabb tükörtermet alakítottak ki, a helyiségeket teljesen felújították.

– A külföldi utak szervesen hozzátartoznak az együttes és az iskola életéhez – fűzte hozzá Lengyel Sándor. – Az együttes tagjai és az iskola növendékei számítanak is az utazásra, hisz a heti négyórás próba, az izzadságszagú munka mellett ez egyfajta kitekintés a világra, találkozás más országbeli táncosokkal. Tavaly sem szűkölködtünk a külföldi fellépésekben, mindegyik korosztályt elvittük a számukra szervezett fesztiválra.

Bécsújhelytől Olaszországon, Csehországon keresztül a németországi Sinzingig jutottunk el. Ezek többnapos utak voltak, de egy-egy fellépés erejéig Burgenlandban többször is jártunk. Öröm számunkra, hogy évek óta visszatérő vendégek lehetünk Bécsben a magyar nagykövetség Szent István-bálján. Hagyomány az is, hogy tanórákon kívül évente két-három alkalommal országos hírű együttesek előadására visszük el a gyerekeket. Tavaly a Thália Színházban a Honvéd együttes húsvéti műsorát néztük meg, ám a fővárosi táncosok Csornán a művelődési központban is felléptek.

A Mikulás-ünnepséget a Győri Nemzeti Sz ínház művészeinek közreműködésével tartottuk meg. Szilveszterkor pedig szintén együtt ünnepeltek növendékeink, erősítve a közösségi szellemet.

Döntően az anyagiak

A jubileumi rendezvényeket júniusra tervezik, de a megvalósulást az anyagi lehetőségek határozzák meg. 3-4 napos program keretében többek között egy olyan összejövetelt terveznek, ahol elsősorban a művészetoktatás, másodsorban az amatőr művészeti mozgalom kérdései kerülnének terítékre neves szakemberek részvételével. Várhatóan lesz kosztüm- és fotókiállítást, amely kötődik a tánchoz és az együttes múltjához.

S persze két-három táncos műsort is rendeznek az együttes jelenlegi és régi tagjaival. Azonban addig még sok-sok pályázatot szeretnének benyújtani és új támogatókat szerezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók: évente háromszáz vonulás

A kapuvári hivatásos tűzoltók az elmúlt évben 301-szer vonultak ki tüzekhez vagy végeztek műszaki… Tovább olvasom