Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Visszakérik elveszett nyolcvanmilliójukat

Kilenc községben hiába készültek tervek a csatornázásra, az állam idén sem támogatja e beruházást. Az tervezés eddigi költségeit most az államtól szeretnék visszakapni.
illusztráció
Kilenc Hanság menti, illetve tóközi település – Bősárkány, Acsalag, Barbacs, Bezi, Fehértó, Győrsövényház, Maglóca, Markotabödöge és Tárnokréti – lakói arra számítottak, hogy útban az Európai Unió felé, állami támogatással náluk is megépülhet a szennyvízelvezető rendszer. Azonban az elmúlt év végén először a kormány, majd az Országgyűlés döntése nyomán szertefoszlottak az álmok, tehát nem lesz csatorna a felsorolt településeken, kivéve a több mint kétezres lélekszámú Bősárkányt.

Ilyen jogcímen ez volt az utolsó lehetőség

– A kilenc község a lakossági vélemény ismeretében 2000-ben döntött a szennyvízberuházásról, amit természetesen állami támogatással, a hatályos jogszabályok alapján szerettünk volna elvégezni – mondta Szalay Imre, Bősárkány polgármestere. – Mi – mármint Bősárkány – az 1995-ben bővített csornai tisztítóműhöz akartunk csatlakozni, de az akkor hatályos megyei rendezési terv szerint ezen térségnek önálló tisztítót kellett volna építeni. Aztán munkához láttunk, elkészíttettük a terveket és a megvalósíthatósági tanulmányt. A tervezés költségét a Pannon-Víz rt. hitelének segítségével kifizettük.

Ezután tavaly megjelent a kormányrendelet, amely a szennyvízelvezetést illetően meghatározta az agglomerációkat. E szerint csak Bősárkánynak kell megoldania a szennyvíz elvezetését és tisztítását, a többi településnek nem. Az Országgyűlés decemberben megerősítette ezt a kormánydöntést, noha címzett támogatásra 2001-ben és tavaly is pályáztunk, de egyik alkalommal sem kerültünk be a támogatotti körbe. A mostani döntés – amiről csak az újságból értesültünk – azért okozott óriási csalódást a falvakban, mert ez volt az utolsó év, amikor ezen a jogcímen támogatást lehetett szerezni, hiszen ezentúl csak a kétezres lélekszámot meghaladó településeknek jár állami támogatás. Ráadásul ezzel a döntéssel fennmarad a környezetszennyező állapot is.

Új tervek kellenek

Szalay Imre szerint a történtek után Bősárkánynak egyedül kell a beruházást megvalósítania. A következő képviselő-testületi ülésen már foglalkoznak is a kérdéssel. Ám úgy vélte, hogy 2214 lelkes községnek nem lenne ésszerű külön tisztítót építeni, ezért meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy miként csatlakozhatnak a csornai tisztítóműre.
– Szomorú, de azt kell mondanom, hogy kidobhatjuk a korábbi terveket, hisz újakat kell készíttetni – panaszolta a polgármester. – Az eddigi munka komoly pénzbe került, a kilenc községre vetítve több mint nyolcvanmillió forintot fordítottunk a tervek elkészíttetésére. Most ezt az összeget az államtól fogjuk kérni, mert a jogszabályváltozás nem okozhat kárt az önkormányzatoknak. Mi a hatályos szabályok alapján készíttettük el a terveket, ami ezek szerint felesleges munka és felesleges pénzkidobás volt.

Szalay Imre már el is küldte levelét Nagy Sándornak, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárának. Ebben azt kéri, hogy az állam térítse meg azt a nyolcvanmillió forintot, amit a kilenc önkormányzat a tervkészítésre elköltött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorscsapás a teherfuvarozókra?

Az iparosok, kisvállalkozók nem az Európai Unió ellen szólnak, hanem azt szeretnék, ha fel tudnának… Tovább olvasom