Kisalföld logö

2017. 02. 28. kedd - Elemér 7°C | 15°C Még több cikk.

Visszaigényelték a kultúrházat

Potyond visszaigényelte az államtól azt az egykori kultúrházat, amit a helyiek építettek az ötvenes évek legvégén.
Mostanra Potyondon is száz alá csökkent a lélekszám. Pedig az elmúlt évben olyasmi történt a kis faluban, ami azelőtt nyolc évig nem: gyermekszületésnek örülhettek a helyiek. Egyszerre két újszülött – leány ikerpár – érkezett a kistelepülésre, ám ez a tény sem tudta megfékezni a lélekszám régóta tartó apadását.
– Sajnos már csak kilencven- nyolcan vagyunk – jegyezte meg keserűen Molnár Vilmos polgármester, aki szerint az önkormányzati vezetőknek e kedvezőtlen tendencia ellenére is törekedniük kell a falu fejlesztésére.
Ezért aztán elkészíttették a település rendezési tervét, amely befolyásolhatja a község jövőjét. A terv kétmillió forintba került, az összeg felét pályázaton nyerték.

A ravatalazóba új függönyöket és díszítőelemeket vásároltak. Sikeresen pályáztak a parlagfű- és gyommentes település cím elnyerésére. Az önkormányzat ötvenezer, az önkéntes tűzoltó-egyesület negyvenezer forintot nyert. Így két fűnyírót tudtak vásárolni a falunak. Tavaly augusztusban beiskolázási támogatást fizetett az önkormányzat: az általános iskolások öt, a közép-, illetve a főiskolások tízezer forintot kaptak. A polgármester örömét fejezte ki, hogy az alacsony lélekszám dacára öt falubeli fiatal felsőfokú oktatási intézményben tanul. Közben az általános iskolások Bogyoszlóra, illetve Szilsárkányba járnak. Mint Molnár Vilmos fogalmazott, tiszteletben tartották a szülők döntését és az említett településekkel kötöttek iskolafenntartási megállapodást.

– Az államháztartási törvénynek köszönhetően a kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok ellátásának elősegítése érdekében a régi kultúrház épületét sikerült visszaigényelni az államtól – újságolta a falu vezetője.

– Ennek az anyagi értéke jelentős, ugyanakkor az erkölcsi érték sem hanyagolható el, mivel ezt az épületet a szüleink és nagyszüleink építették az ötvenes évek legvégén. Az egykori kultúrházban bolt, könyvtár, helytörténeti gyűjtemény és ifjúsági terem kap helyet.
Potyondon az elmúlt nyáron rendezték meg első alkalommal a faluból elszármazottak találkozóját. A rendezvényen csaknem kétszer annyi vendég volt, mint helyben lakó.

– A hazalátogatók azt kérték, hogy minden évben szervezzünk ilyen találkozót. Megtennénk szívesen, de anyagiak híján erre nem vagyunk képesek. Talán ötévenként nem lesz akadálya az összejövetelnek – vélekedett a polgármester.
Potyond idei költségvetése kilencmillió forint, kevesebb, mint a tavalyi.

– Minimális tartalékkal rendelkezünk, ezt a pénzt a pályázatoknál önrészként kívánjuk felhasználni – jegyezte meg az elöljáró, hozzátéve, hogy fontos feladat a csapadékvíz-elvezető árkok rendbetétele, ám ehhez nagyobb állami támogatásra lenne szükség. Nem mondtak le a csatornázásról sem, ajánlatok is vannak a kivitelezésre, csak a legfontosabb, a pénz hiányzik. Ezért az állam segítségére ezen a téren is számítanak.

Figyelembe véve a helyi idősek igényét, csatlakoztak a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó rendszerhez. Viszont nagy gondnak tekintik, hogy a fiatalokat nem tudják megtartani.

– Ha a közelben, például Csornán vagy Kapuváron lenne munkalehetőség, az sokat segítene. Jelenleg Győrbe és Rajkára járnak dolgozni a potyondiak, ezért a nyolc óra munka mellett naponta négy órát töltenek utazással. A mezőgazdaságban meg legalább tizenhat óra a napi munkaidő. A mindenkori kormánynak arra kellene törekedni, hogy az emberek többsége a lakóhelyén vagy ahhoz közel találjon lehetőséget a biztonságos megélhetésre. Így nem ürülnének ki a falvak – jelentette ki Molnár Vilmos, aki azt is elmondta, hogy még nem döntötte el, indul-e a következő önkormányzati választáson.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűncselekmény a plakáttépés

A V. számú csornai székhelyű országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság helyt adott… Tovább olvasom