Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Visszafogják a fejlesztéseket a Rábaközben

Az oktatási rendszer átalakítása nyomán tíz-harminc százalékos támogatáselvonást kénytelenek elviselni a falvak.
Ez idén még csak a fejlesztések drasztikus visszafogásával jár, de jövőre – a településvezetők szerint – komolyabb gondok is lehetnek.

– A feladatfinanszírozás bevezetése miatt bekövetkező forráselvonás rendkívül nehéz helyzetbe hozza a kistelepüléseket. Ezt még tetézi az is, hogy áttételesen, de mi is fizetjük az eladósodott települések államilag átvett hiteleit is – jegyezte meg a helyi költségvetés elkészültekor Módos Ferenc himodi polgármester. Kijelentette, az idei állami támogatások drasztikus csökkenése – mely esetükben mínusz 12 millió forintot jelent erre az évre – a fejlesztések nagymérvű csökkenését, esetleg teljes elmaradását eredményezheti a kisebb falvakban. – Sajnos, a nálunk maradt feladatokra jutó állami támogatások sem fedezik ezen feladatok ellátását – tette hozzá a polgármester. A himodi 80 millió forintos büdzsében a 12 milliós elvonás közel 15 százalékos csökkentése érzékenyen érinti Himod életét.

– Van némi félretett pénzünk, ám ezt a megnyert fejlesztési pályázatok önrészének szánjuk. Ám most úgy tűnik, e jövőbe mutató fejlesztéseken kívül nemigen lesz más a faluban – mondta Módos Ferenc. Az utak, járdák javítása biztosan eltolódik. A testület persze keresi a kieső pénzek fedezetét. A településvezető azonban hangsúlyozta, adóemelés biztosan nem lesz Himodon. És amiből nem szeretnének engedni, az a civil szervezetek – nyugdíjasklub, önkéntes tűzoltók, sportolók, egyéb – támogatása.

– Amikor az állam megsegítette a hiteleket felhalmozó községeket, városokat, azok, akik takarékosabban gazdálkodtak, reméltek egyfajta kompenzációt. Ám ennek nyomait sem látjuk, pedig a kieső állami bevételek ellentételezésére jól jönne most a kormány ilyen irányú döntése – folytatta a himodi polgármester.

A jövőt tekintve kicsit borúlátóbb himodi kollégájánál Matzkó János veszkényi vezető. Mint mondta, a község 120 milliós idei költségvetésének 30 százalékával, 36 millió forinttal kevesebb állami támogatást kapnak.

– Ha ehhez hozzászámolom az ágazati gondok miatt nehéz helyzetbe került helyi cég, a Novomatic várhatóan kevesebb iparűzési adóját, akkor bizony mindkét szememnek sírnia kellene – mondta Matzkó János. Így idei komolyabb fejlesztésekről egyelőre álmodni sem mernek. Ahogy keserűen megjegyezte, vélhetően 2013-ban felélik tartalékaikat.

– Hogy tartalékok nélkül és csökkentett támogatásokkal jövőre mi lesz, abba bele sem merek gondolni – fogalmazott Veszkény polgármestere.

Olvasóink írták

  • 2. Köszörűs 2013. február 23. 06:53
    „Mert ez nem SZÉKELYFÖLD ám.
    Csak Rábaköz... :(”
  • 1. thermál 2013. február 21. 10:28
    „A megyei híreket olvasva : "sportparadicsom lesz Győrött , félsivataggá válhat Rábaköz, visszafogják a fejlesztéseket a Rábaközben " Ha a Győrben élőknek nem, de a Rábaközben élőknek feltűnhet a 30-40 km. távolságból látható jövőkép ami Győr és a Rábaköz közötti különbséget illeti. A győri paradicsom költségeinek 10% - át ha megkapnák a rábaközi települések a jövőben is lehetnének szalagátvágós ünnepségek, politikusi közreműködéssel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékfórum Bágyogszováton

A Mosonmagyaróvári Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás körzeti lakossági fórumot tart. Tovább olvasom