Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Visszafoghatják a fejlesztéseket

A városban azt vizsgálják, hogy a kiadásokat hol lehet csökkenteni, elsősorban a fejlesztések rovására.
419 millió forintos hiánnyal számolt előzetesen idei költségvetési tervezetében a kapuvári önkormányzat. A legutóbbi testületi ülés óta eltelt időben a város vezetői számolgatnak és azon törik fejüket, miképpen lehetne ebből lefaragni úgy, hogy a városban élők és az intézmények érdekei se sérüljenek túlzottan. Azzal már most tisztában vannak, hogy igazán nagy fejlesztésekre, kiemelkedő települési beruházásokra nincs esélyük 2005-ben. A Kisalföld az önkormányzati bizottságok elnökeit kérdezte a hiány kezelésének lehetséges módjairól.

418 millió forint

– Ekkora hiánnyal nyilván nem lehet nekilátni a költségvetésnek. Azt kell megvizsgálni, hogy a működési hitellel kapcsolatban mi az a határ, amíg elmehetünk. Ugyanígy a fejlesztési oldalon is mekkora az a tétel, amíg az önkormányzat nem kerül bele egy olyan adósságspirálba, amit már kivédeni nem lehet. Visszafelé kell gondolkodnunk, és amint a számok rendelkezésünkre állnak, szigorúan figyelembe vesszük a tényezőket és főleg a fejlesztések terén fogjuk vissza magunkat. Ezután vizsgáljuk azt is, hogy mik azok a dolgok a városban, amiket esetleg értékesítésre jelölhetünk ki. A működési oldalról azt mondhatom, hogy 180–200 milliós hitelfelvétel az a pont, aminél följebb menni nem lehet. Meg kell határoznunk, hogy mi az a 35–40 millió forint, amit vissza lehet hozni. Ez érinti a polgármesteri hivatalt, az intézményeket, a művelődési központot, családsegítőt és a többieket. Ezek viszont már szakmai kérdések, amiket csak az illetékesek bevonásával lehet tárgyalni és később dönteni – mondta Boldis Géza, a pénzügyi bizottság elnöke.

Az állami normák okozzák

Hámori György, az oktatási és kulturális bizottság elnöke szerint problémák forrása, hogy az állami normatívák a kiadásoknak csak egy részét fedezik.

– Folyamatosan egyeztettünk a költségvetési rendeletről a hivatal munkatársaival, az intézmények vezetőivel – mondta Hámori György. – Az elmúlt napokban sikerült némileg enyhíteni a gondokat és faragtunk is le a hiányból, arra törekszünk, hogy a város működőképességét megőrizzük. Az oktatás területén felmérést készítettünk az intézmények létszám- és felhasznált órakereteiről, melyek alapján meghatározzuk a további feladatokat. Az intézményeket a lehetőségeken belül finanszírozni kell, de nyilván vannak olyan kiadások, amiket most nem engedhetünk meg, ezekkel tudjuk a költségvetés hiányát enyhíteni. Nagy gondot jelent, hogy az állami normatívák mértéke csökkent, ezt viszont nekünk kell előteremteni, de azt tudni kell, hogy a működési kiadásokat nem lehet még a tavalyi szinten sem tartani, hiszen volt egy bérfejlesztés a közalkalmazottaknál, aminek a fedezetét nem teljesen kaptuk meg, ezért nagy részét a városnak kell kigazdálkodnia. A dologi kiadásoknál sincs évek óta lehetőségünk emelésre, pedig a szolgáltatások ára-
iban jelentős volt az emelkedés.

Csökkenteni tudják

A városfejlesztési bizottság elnöke szerint vannak olyan kiadások a költségvetésben, amelyekről nem szívesen mondanának le.
– A következő testületi ülésig még formálódik a rendelettervezet, és biztos vagyok benne, hogy a 419 millió forintos hiányt csökkenteni tudjuk – jelentette ki Kóczán Zoltán. – Jó pár ötlet felvetődött már eddig is és a bizottsági elnökök a hivatal munkatársaival közösen kidolgozzák a legjobb megoldást. Egészséges önmérsékletre van szükség, és ez alapján eldönthetjük, hogy miként lehet a kiadásokat csökkenteni.

A városfejlesztési elképzelések között is megjelölünk prioritásokat, amikből nem szívesen engedünk. Mindenképpen ilyen az úthálózat fejlesztése, javítása, amiből nem nagyon szabad engedni és a tavalyihoz hasonló összeget kell elkülöníteni, ami ötvenmillió forint körül van. Nagyon fontos az ipari park működtetése, bővítése, és régi tervünk, a belváros, a Fő tér arculatának megfelelő kialakítása, ami a helyiek tetszését eddig is elnyerte. Az biztos, hogy a hitelfelvételt nem tudjuk elkerülni 2005-ben, de a városnak élnie, az intézményeknek működniük kell.

Boross János, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke azt tartja: szakterülete azok közé tartozik, ahol a nadrágszíjat tovább már nem lehet húzni.

A nadrágszíjat nem lehet tovább húzni!

– Az erre a célra betervezett költségvetés így eléggé szűkös, ebből lefaragni már nem tudunk, sőt, az is félő, hogy elég lesz-e egyáltalán. Elég, ha csak az egyre növekvő munkanélküliségre gondolunk, ami miatt különböző segélyezésekre is el kell különítenünk forrásokat. A kórház gép-műszer beszerzései is olyan kiadások, melyekről nem mondhatunk le, itt a betervezett költségek persze év közben változhatnak. Az intézményeinket működtetni kell, de oda is figyelünk a gazdálkodásukra, hogy megfelelően használják-e fel a rájuk bízott összegeket – vázolta a lehetséges megoldásokat Boross János.
Magyar Attila úgy látja: a működési és fejlesztési hiányt külön kell kezelni. Mint mondta, vannak olyan tételek a költségvetésben, amelyek elhagyása nem okoz problémát.

Javaslatcsomagot állítanak össze

– A hiány két részből, fejlesztésiből és működésiből tevődik össze, melyeket külön kell kezelni – jegyezte meg a jogi és kommunikációs bizottság elnöke. – Az önhiki-pályázaton ugyanis a fejlesztési hiánynak teljesen fedezettnek kell lennie, a működési hiánnyal kapcsolatosan pedig az a célkitűzésünk, hogy kezelhető összegről legyen szó. Voltak és lesznek is egyeztetések, melyekre a polgári frakció javaslatcsomagot állít össze. Ezzel a fejlesztési hiány 50 millió forintos hitelfelvétellel nullára hozható, tehát egy 34 millió forintos hiányrészt már eltüntettünk. A működési hiány csökkentésére is van elképzelés, ezeket szakterületekre lebontva – oktatás, egészségügy, városüzemeltetés – kell kidolgozni. Vannak olyan milliós kiadások, amelyeket nyugodtan kihúzhatunk a költségvetésből, például a polgármesteri hivatal hatmillió forintos autóvásárlása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hődíj nem, de a fűtés drágul

A fűtésdíj megállapí- tásával megbízott szakértői bizottság meg- egyezett a szolgáltató Ras… Tovább olvasom