Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Villamosítja a GYSEV a Hegyeshalom-Csorna-Porpác vonalat, 12 milliárdból

Újabb 87 kilométeres szakaszon épül ki a felsővezeték-hálózat.

A kivitelezési szerződés áprilisi aláírása után júniusban megtörtént a munkaterület átadása a kivitelezést végző konzorcium részére, amelynek OVIT Zrt. valamint a Dunántúli Kft. a tagjai. Ezzel elkezdődtek a fejlesztések, melynek során 87 km hosszú szakaszon épül ki a felsővezeték-hálózat és ezzel együtt megvalósul a biztosítóberendezési távvezérlés is. A Csorna-Porpác szakaszon folyó munkálatok várhatóan 2014 decemberéig tartanak. Ez folyamatos éjszakai munkavégzést jelent, melynek során a tervek szerint 2015 februárjában megindulhat a villamos vontatás.

Fotó: GYSEV
Fotó: GYSEV

A kivitelezési munkálatok során folyamatosan éjszaki vágányzár lesz érvényben, ez azonban az Intercity vonatok közlekedését nem befolyásolja. Az építési technológia miatt azonban elkerülhetetlen a teljes, vonatkizárásos vágányzár megtartása, ezért szeptember 28-a és október 18-a között a Csorna-Porpác vonalon szünetel majd a vasúti közlekedés. A vágányzár ideje alatt vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat az érintett szakaszon.

A fejlesztési projekt keretében azonban nem csak a felsővezeték-hálózat épül ki a Mosonszolnok-Csorna-Porpác vonalon. A munkálatok során átépítik a Répcelak 86-os főút és a vasútvonal találkozásánál található vasúti útátjárót, valamint felújítják Szil-Sopronnémeti állomást.

A szakasz összes állomásán, illetve Pósfa és Hanságliget megállóhelyeken 55 cm magas peronok épülnek, az utazóközönség kényelmét emellett korszerű peronvilágítás és utasvárók is szolgálják majd.

A teljes vonalon a munkálatok várhatóan 2015. július 31-én fejeződnek be. Ez idő alatt a vonalon több mint 1600 felsővezeték tartó oszlopot építenek, új peronvilágítást létesítenek, 57 kitérőre váltófűtést, valamint 123 km hosszon optikai kábelt szerelnek, emellett 3000 db vasbeton aljat újra cserélnek a szakemberek.

A beruházás az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásában valósul meg, melynek összege mintegy 11,4 milliárd forint. A projektről bővebb információt a http://www.hegyeshalom-porpac.hu oldalon olvashatnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr-Csorna M85-ös - Egy szakaszon már az új úton autózhatunk - videó

Igaz, még csak egy sávon, sárga vonalak között és 60-al, de mentünk néhány száz métert az új úton.… Tovább olvasom