Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Vezetőváltás a premontreieknél

Csorna - Kormányzó perjel irányítja a csornai premontrei apátságot tegnaptól. Fazakas Zoltán Mártont rendtársai hat évre választották meg. Dr. Horváth Lóránt Ödön apátot váltja Márton atya.

Új vezetője van a csornai premontrei apátságnak. Fazakas Zoltán Márton atyát kormányzó perjellé választották rendtársai. A szerzeteseknek joguk lett volna új apátot is megnevezni, de úgy döntöttek, kormányzó perjel vigye ügyeiket. Dr. Horváth Lóránt Ödön prépost-prelátus, aki 1990 óta volt apátja a rendnek, azért vonul nyugalomba, mert betöltötte 80. életévét.

Csornán, a premontrei prépostság anyaházában nyolc örök fogadalmas szerzetes volt jogosult a választásra. Fazakas Zoltán Márton hat esztendeig viseli a tisztséget.

A leköszönő apát mögött mozgalmas, munkával teli közel két évtized áll. Dr. Horváth Lóránt Ödön nevéhez fűződik többek között a rend csornai épületének külső-belső felújítása, a szombathelyi premontrei rendi Szent Norbert Gimnázium újraindítása, a szombathelyi és a keszthelyi rendház renoválása. Munkáját azok a települések is elismerték, melyeken a premontreiek tevékenykednek. Csornán díszpolgárrá választották, a vasi megyeszékhelyen a ˝Szombathely város oktatásügyéért˝ díjat vehette át.

Fazakas Zoltán
Fazakas Zoltán

Az új kormányzó perjel Erdélyből, a Székelyudvarhely melletti Lövétéről származik. 1999 augusztusában költözött a csornai rendházba. Pannonhalmi és budapesti tanulmányok után 2004-ben szentelték pappá.

Jelmondata Szent Mártontól való: ˝Nem vonakodom a munkától˝. A kormányzó perjelt egyházkormányzati szempontból mindazok a jogok megilletik, melyek az apátot is. Márton atya elöljárója, prelátusa a közösségnek.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2009. augusztus 21. 09:47
    „Jó ez a fotó! Egy kicsit sárga egy kicsit vörös. Csak nem kínai és indián keverék ez a szentember?”
  • 1. qeu 2009. augusztus 19. 20:23
    „Sok sikert és kitartást kívánok a nemes feladathoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennyolc gyanúsított a kukoricás ügyben

Húsz euróval a zsebében hozták haza a rendőrök Spanyolországból K. Imrét, akit 4 milliárdos csalással vádolnak. Tovább olvasom