Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Vétlen áldozata a Nagy család a bősárkányi házrobbanásnak

Míg nem derül ki, hogy ki a felelős a történtekért, a szomszédban lakó idős házaspár kárát nem téríti meg a biztosító. A házukat segítőkész iparosok újították fel, ők pedig szégyellik, hogy nem tudnak fizetni.

Tavaly október elején robbanás rázta meg a bősárkányi Gábor Áron utcát. Egy győri származású fiatalember otthonában történt a detonáció, amiben több környékbeli ház is megsérült.

Leginkább a közvetlen szomszédban lakó Nagyéké károsodott. Felújításra volt szükség náluk, milliós költséggel. Az idős házaspár eddig egy fillér kártérítést sem kapott. Szégyellik magukat, mert mint mondják, öregségükre keveredtek adósságba. A házuknál dolgozó vállalkozókat így nem tudták kifizetni.


Nagy Győzőnéék vétlen áldozatai a Gábor Áron utcai robbanásnak. Tartoznak a vállalkozóknak, de a biztosító nekik sem fizetett még.
Nagy Győzőnéék vétlen áldozatai a Gábor Áron utcai robbanásnak. Tartoznak a vállalkozóknak, de a biztosító nekik sem fizetett még.


– Úgy egyeztünk meg az iparosokkal, hogy miután a biztosító utalja a pénzt, mi is egyszerre rendezzük a számlát. Türelmesek a mesterek, de a végtelenségig nem lehet visszaélni a jóindulatukkal – panaszolta a Kisalföldnek Nagy Győzőné. Ő 78, férje 83 éves. Egészségük sincs rendben, a körülöttük zajló események, a huzavona igencsak megviseli őket. – Hálásak vagyunk nekik, hogy eddig is vártak és borzasztóan szégyelljük magunkat, még ha nem is a mi hibánk. Nem hiányzott nekünk a felújítás, csak kárvallottjai vagyunk a robbanásnak.


Nagyék minden szükséges papírt elküldtek a biztosítónak, de egyet nem tudnak beszerezni. Mégpedig „a kár okát is tartalmazó károkozói elismerő nyilatkozatot". Azaz egykori szomszédjuk aláírása hiányzik. Úgy tűnik, egyelőre nem is kapják meg.

– A fiatalember édesapja járt a felrobbant háznál többször is. Eleinte úgy éreztük, vállalják a felelősséget, de közben változott a helyzet. Nem hajlandóak aláírni az elismerő nyilatkozatot. Azt mondja, nem a fia miatt történt a robbanás – panaszolta Nagy Győzőné. – Így viszont nem fizet a biztosító, mi pedig tartozunk a vállalkozóknak. Lehetetlen helyzetbe kerültünk.

A Kisalföld megkereste a robbanásban megsérült fiatalember édesapját és kértük, mondja el álláspontját. Az apa nem kívánt élni a lehetőséggel.

A biztosítótársaság válaszát, mellyel Nagy Győzőék kapcsolatban vannak, keretben olvashatják a cikk végén.

Lapunk megkérdezett egy biztosítási szakembert arról, mi a teendő, ha hasonló helyzetbe kerülünk. „A káreset megtörténte után, amennyiben a kárszakértő elvégezte a munkáját, el lehet kezdeni a kárenyhítést. Azt ugyanis nem várhatja el senki, hogy adott esetben lyukas tetővel maradjon az épület. Minden munkáról, beszerzésről számlával kell rendelkezni, hiszen ezek alapján fizet majd a biztosítótársaság. Amennyiben rendőrségi eljárás indul a káreset után, akkor annak feladata, hogy tisztázza a felelősség kérdését. Ha lezárul az ügy és kiderül, ki a felelős, akkor rendezi a kárt az érintett biztosító" – fogalmazott szakértőnk.

A szomszédban még láthatók a robbanás nyomai. A biztosítótársaság, mellyel Nagy Győzőnéék kapcsolatban vannak, a konkrét ügyben mára ígért választ.
A szomszédban még láthatók a robbanás nyomai. A biztosítótársaság, mellyel Nagy Győzőnéék kapcsolatban vannak, a konkrét ügyben mára ígért választ.

A rendőrségi eljárás végére a bősárkányi ügyben azonban még várni kell, egyelőre nem is tudni, meddig. A megyei rendőr-főkapitányságon a Kisalföld megtudta: a robbanásban megsérült fiatalember korábbi ügyeivel együtt vizsgálja az októberi esetet a Győri Rendőrkapitányság.

Korábbi tájékoztatásukból tudjuk, hogy garázdaság (lövöldözés), testi sértés gyanúja és a bősárkányihoz hasonló, közveszély- okozás kísérlete gyanúja miatt nyomoznak. Ez azt jelenti tehát, hogy még nem állapították meg, kit terhel a felelősség a történtekért, így a Nagyékat ért kárért is.


A Groupama Garancia biztosítótársaság kommunikációs osztálya érdeklődésünkre közölte: Nagy Győző a károk megtérítését a Gábor Áron utca 10. szám alatti – azaz a felrobbant– ingatlan lakásbiztosítási szerződéséhez kapcsolódó felelősségbiztosítási szerződés alapján kéri. A Groupama Garancia még tavaly novemberben elvégezte a helyszíni szemlét Nagyéknál, majd rövidesen kérte a kárigény elbírálásához szükséges dokumentumokat.

Miután Nagy Győző csupán a kárigény összegszerűségének elbírálásához szükséges iratokat, tételes árajánlatokat, számlákat nyújtotta be, többször felszólították a hiánypótlásra.

– A felelősségelismerő nyilatkozatra azért van szükség a kárigény elbírálásához, mert a lakásbiztosítási szerződéshez kapcsolódó felelősségbiztosítási szerződés alapján társaságunk azon károk megtérítésére köteles, melyeket biztosítottunk okozott, és amelyért a magyar polgári jog szabályai szerint kártérítési felelősséggel tartozik – tájékoztatott a Groupama Garancia Biztosító. Hozzáteszik: amennyiben Nagy Győző rendelkezésre bocsátja az iratokat, úgy a társaság a szerződési feltételekben foglaltak szerint dönt a kárkifizetés teljesíthetőségéről.

Nagyék tehát kénytelenek várni, miután a felelősségelismerő nyilatkozatot eddig nem írta alá egykori szomszédjuk. „Hónapok óta intenek bennünket türelemre, mi pedig a házunkat felújító mestereket kérjük ugyanerre. Meddig tehetjük még meg, nem tudjuk" – mondta Nagy Győzőné.

Megoldást a rendőrségi eljárás lezárása hozhat, amennyiben a szomszéd fiatalember felelősségét állapítja meg a robbanásért, ezáltal Nagyék káráért is.

Adódik a kérdés: milyen lehetőségei vannak egy károsultnak akkor, ha nem rendelkezik annyi tartalékkal, hogy a helyreállítást finanszírozni tudja önerőből, míg kárigényéről a biztosító határoz? Vagy nem találkozik olyan jótékony mesterekkel, mint Nagyék, akik türelemmel várnak a pénzükre? A Groupama erre a kérdésre nem reagált.

Biztosítási ügyekben jártas szakértőnk viszont elmondta: lehetőség van úgynevezett kárelőleget kérni a biztosítótól. Ha a másik fél biztosítótársasága ebbe nem megy bele, akkor akár a saját biztosítónktól is. A konkrét helyzetet nyilván az bonyolítja, hogy a rendőrségnek kell tisztázni, ki a felelősséget viselő ügyfél.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenmillió forint utakra, hatvanmillió pályázati önrészre

Tovább olvasom