Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Veterántalálkozó fogyatkozó létszámban

Rendhagyónak is nevezhető a rábaközi veteránok tizenkettedik bősárkányi találkozója.
A hét végén, a hősök napján találkoztak tizenkettedszer Bősárkányban a II. világháborúban részt vett rábaközi veteránok. Ám az időjárás ezúttal nem fogadta kegyeibe az öreg harcosokat, hisz zuhogott az eső, és emiatt – először a tizenkét esztendő alatt – nem a szokott helyen, a hősök szobránál, hanem a kultúrházban rendezték az ünnepséget, amit szentmise előzött meg. A szervezők azt is szomorúan állapították meg, hogy csupán mintegy huszonöt egykori hadfi tudott részt venni az összejövetelen. Kezdetben még hatszor ennyien voltak az emlékezők.
Szalai József Páliból érkezett: – 1942-ben vonultam be tényleges szolgálatra és 1947-ben hadifogságból tértem haza. Minden évben eljöttem emlékezni és szomorúan tapasztalom, hogy mindig kevesebben vagyunk. Igaz, már én is a 86. évemben vagyok. Örülök, hogy ezeket a találkozókat megszervezték, hálás vagyok érte, hogy itt lehetek.
Deszencki Géza, Bősárkány: – Eddig mindegyik találkozón részt vettem, jó emlékezni a társakkal. Hosszú ideig, 1941-től 1948 végéig voltam távol. Négy évig katonáskodtam, három és negyed évet szovjet fogságban töltöttem. Ilyenkor minden eszembe jut: az indulás, a hazatérés, minden. Sajnos apad a létszám, akik a Donnál harcoltunk, már csak ketten vagyunk.

Babucs Zoltán történész: – Szép hagyomány, hogy a rendszerváltás óta megemlékezünk a hősi halált halt magyar katonákról. S ebben Bősárkány élenjárt, mivel már tizenkét esztendeje, hogy először meghívták azokat a környékbeli idős embereket, akik a II. világháborúban a magyar királyi honvédség kötelékében szolgáltak.

Rácz István önkormányzati képviselő, a veterántalálkozók ötletgazdája: – Amíg a jó Isten egészséget ad ezeknek a koros embereknek, addig meg kellene szervezni az összejövetelt. Persze ez attól is függ, hogy az önkormányzat tudja-e vállalni. Remélem, hogy a hősök napján még sokáig eljönnek ezek az idősek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kampányhibák megbosszulták magukat

"Elvi kérdésként kezeltem, hogy egy vereség után a frakciót
mindenképpen új embernek kell irányítania. Ha nyertünk volna, akkor is úgy gondoltam volna, hogy egy kormánypárti frakció más karakterű vezetőt igényel. Vagyis semmiképpen nem maradtam volna a posztomon. Ezt a személyes elhatározásomat már tavaly ősszel közöltem is a Fidesz elnökével." Tovább olvasom