Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Veszteséges a temetők üzemeltetése Csornán

A csornai temetők üzemeltetése veszteséges. Nagy a költsége a takarításnak, a tereprendezésnek, a szemétszállításnak. A Szent Antal-temető betelt.
A temetőüzemeltetés veszteséges. Ezt állapította meg a Jószív kft. a 2011-es tevékenységéről szóló beszámolóban. A cég a csornai képviselő-testületet tájékoztatta a feladatokról, tervekről. A ravatalozók bővítése, felújítása, kerítés építése, a halotthűtés áthelyezése szerepel például az elképzelések között.

A Szent Antal-temető gyakorlatilag megtelt, de bezárni azért nem kell.
A Szent Antal-temető gyakorlatilag megtelt, de bezárni azért nem kell.

Csornának két köztemetőjét üzemelteti a Jószív kft. Az önkormányzattal 2020 októberéig kötött szerződést a vállalkozás. A részletes beszámolóból kiderül: a Szent Antal-temető közel két hektáron fekszik, 2295 sírhelye, 76 urnaoszlopa van. Tavaly tíz sírhelyet értékesítettek itt, hatvanhatot pedig újraváltottak az örökösök. A tájékoztató megállapítja: a Szent Antal gyakorlatilag betelt, ám bezárása nem indokolt. Lehetőség van ugyanis rátemetésre, a lejárt sírhelyek újraértékesítésére, új urnahelyek kialakítására.

Az Őrangyal-temető másfél hektáron terül el, 1679 sírhellyel rendelkezik. A temető harmadrésze üres, ott új parcellákat is ki lehet jelölni. A költségről szólva a Jószív kft. jelentése tartalmazza: a temetők üzemeltetése 2011-ben 3,9 millió forintos bevételt hozott, a kiadás viszont 5,1 millió forint volt. Jelentős költsége volt a területek karbantartásának, fűnyírásnak, hóeltakarításnak, a szemétszállításnak. Tavaly például hatvanhét fordulóval összesen 335 köbméternyi szemetet szállítottak el a cég munkatársai a sírkertekből. A hősi sírok gondozására a két temetőben összesen nyolcvanhárom órát fordítottak, fűnyírásra, takarításra 818 órát.

A középtávú tervek között a Jószív kft. szerepelteti a Szent Antal-temető kápolnájának külső homlokzati felújítását, az ólmozott színes üvegablakok rekonstrukcióját. Az Őrangyalban a ravatalozót bővítenék külső fedett résszel. Mint írják, a halotthűtés ravatalozón kívüli megoldása is sürgős feladat lenne. Ezekhez a kft. anyagilag is hozzájárulna. Megemlítik még, hogy a Szent Antal-temetőben rövidesen megkezdik a déli kerítés átépítését, ahol urnaoszlopokat is kialakítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biogáz: az önkormányzat társulna a Vill-Korr kft.-vel

Biogázüzem tulajdonosa lehet Csorna. Az önkormányzat a győri székhelyű Vill-Korr kft.-vel társulna,… Tovább olvasom