Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Veszélyesek az öntésmajori platánok

A napokban visszavágták az öntésmajori platánfák ágait, mivel az utóbbi időben balesetveszélyesek lettek. Az évszázados fák így is botanikai értéket képviselnek.
Öntési platánok: A százhúsz éves fák értékesek ugyan, de már veszélyesek is.
Az öntésmajori platánsort báró Berg Gusztáv, a kapuvári uradalom bérlője, a település jótevője ültettette a XIX. század végén. A százhúsz éves fák ugyan botanikai értéket képviselnek, ám az évtizedek alatt annyira elöregedtek, hogy időszerűvé vált az ágak visszavágása. Ráadásul az utcabelieknek sem kis bosszúságot okozott, amikor jókora gallyak hullottak le róluk, veszélyeztetve a házakat és a parkoló autókat.

A Kapuvári Városszépítő Egyesület és az önkormányzat szakértői, a város kertésze, illetve Cserpes Sándor, Öntésmajor önkormányzati képviselője közösen keresték a lehetőségét annak, hogy a helybeliek érdekei se csorbuljanak, de az értékes platánsort se kelljen kivágni. Helyszíni megbeszélésükön az egyik helybeli asszony arra hívta fel figyelmüket, hogy autóval már nem is mernek megállni a fák alatt, a házak előtt, mivel minden percben várható, hogy újabb karvastagságú ág zuhan a földre.

Végül abban egyeztek meg, hogy a bolt és a kocsma előtt, ahol a buszmegálló is áll, valamint villanyvezetékek nehezítik az ágazást, jobban visszavágják a fákat, míg a többit csak addig, hogy az alatta közlekedőket, parkolókat és a lakóházakat ne veszélyeztessék.

Nemrégiben a város értékeit óvók azt kezdeményezték, hogy az öntési platánsort nyilvánítsák védetté. Ám Balsay Endre, a városszépítő egyesület alelnöke szerint ilyen beavatkozás után valószínűleg erre nem lesz lehetőség. Arra viszont nyilván igen, hogy a falu bekötőútja mentén ültetett, szintén évszázados platánok védettséget élvezzenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre nem nyithat ki a kapuvári strand

Idén biztosan nem nyit ki május elsején a kapuvári strand. A fenntartó Ras Kft. nem tervezett, ám… Tovább olvasom