Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Veszélyben százöt munkás állása

A Kapuvári Ruhaipari Rt.-ből kivonul a Triumph, így százöt munkahely került veszélybe.
A Kapuvári Ruhaipari Rt.-ből kivonul a Triumph. A cég Romániába telepíti itthoni gyártását a drága magyar munkaerőe hivatkozva. Kapuváron százöt munkahely került veszélybe, de tárgyalnak a dolgozók megtartásának lehetőségeiről.

E hét eleje fekete hétfőként vonul be a Kapuvári Ruhaipari Rt. történetébe. Az osztrák Triumph cégtől ugyanis ekkor kapták meg a felmondólevelet, melyben a kapuvári gyártás megszüntetéséről értesítették a részvénytársaság dolgozóit és vezetését. A „sógorok" döntésüket a magyar munkaerő drágaságával indokolták. A cég a termelését Romániába telepíti. Az intézkedés Kapuváron százöt embert érint, a jelenlegi létszám majdnem felét.


A bajok már decemberben érezhetőek voltak

Ahogy azt lapunkban már többször jeleztük, a kapuváriaknak eddig sem volt fenékig tejföl az élet, hiszen Bujtás Vince elnök-igazgató már hónapokkal ezelőtt a termelés bizonytalanságára panaszkodott. Ahogy akkor hangsúlyozta, szinte napról napra élnek. Jövőjüket az olcsó távol-keleti import és a nyugatiak szerint drága hazai munkaerő is veszélyeztette. Úgy látszik, már akkor sem kellett jóstehetség ahhoz, hogy a pesszimista várakozások beteljesedjenek.

Még tárgyalnak a lehetőségekről

Bujtás Vince elmondta: dolgozóikat már értesítették az osztrákok szándékairól. A százöt embernek egyelőre megpróbálnak munkalehetőséget szerezni. Már tegnap megkezdték a tárgyalásokat partnereikkel, hogy esetleg már ide telepített gyártókapacitásaikat bővítve tudjanak munkát adni a dolgozóknak. Két itt dolgoztató partnerükkel is folyamatosan egyeztetnek, de biztatót az elnök-igazgató egyelőre nem tudott mondani.

Papp József, a hasonló termékszerkezetű Diadal rt. elnöke lapunk kérdésére elmondta, ha a legrosszabb forgatókönyv válik be a másik cégnél és elbocsátanak dolgozókat, a Diadal rt.-nél tudnának – ha nem is mindenkinek – munkát biztosítani. „Sajnos az ágazat nagyon rossz helyzetben van Magyarországon, csak nagyobb hozzáadott értékű árukkal lehet a világpiacon megjelenni, erre kell mindenkinek törekedni az országban" – mondta az elnök. Úgy véli, amennyiben az állam vagy az érdekvédelem nem tesz semmit a közeljövőben, az egész iparág a padlóra kerülhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Központi iskolát terveznek

Vitnyéden az egyéb fejlesztések meleltt utcákat nyitnak és központosítani szeretnék az iskolát. Tovább olvasom