Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Versek helyett reklámok

A közelmúltban Kapuváron Tornai József költő mutatta be „Csillagapám, csillaganyám” című gyűjteményes kötetét. Az esten Borbély József egyetemi adjunktus méltatta az idén hetvenhét éves költő munkásságát.
Tornai József
Tornai József, a nyolcadik „X" felé közelítő költő az elmúlt évek során több elismerést kapott, de a legbüszkébb a „babérkoszorús költő" titulusra. Az összefoglaló kötetéről elmondta: az a tizennégy éves kamasz versfaragó próbálkozásaival kezdődik, s egy öregedő költő inkább filozofikus, mint érzelmes verseivel végződik. Olyan pályát rajzol, melyben a modern magyar és az európai költészet irányzatai egyaránt jelen vannak.

„ Aki nem hisz abban, hogy az a néhány sor, amit a költők leírnak, neki üzen valamit, nem olvassa el a verset, mert nem is érti meg. Nem hisz benne. Az emberek ma a reklámokban hisznek, ez az új vallás" – hangsúlyozta Tornai József.
Tornai József tíz-tizenkét éve publikál különböző lapokban, versei, esszéi, ritkábban kritikai írásai megjelentek. Úgy gondolja, versírói vénája genetikus örökség, bár a költők esetében nem nagyon lehet családi hagyományokkal alátámasztani az indíttatást. A költő a semmiből jön.

Tornai szerint siralmas a magyar költészet helyzete, sőt, ez a művészeti ág Európában kimúlt s Magyarországon is haldoklik. A költészet nagyon finom műfaj, az érzelmek művészete, de ma az érzelmek senkit sem érdekelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Risavi család filmes története

A vándormozis egykoron megbecsült, tisztelt figurája volt a magyar vidéknek. Ő volt az egyetlen, aki… Tovább olvasom