Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Vers került elő a csornai csatáról

Június 13. az 1849-es csornai csata emléknapja. A városban most hétvégén emlékeznek meg a győztes ütközetről, Pavlóczki Béla helytörténész pedig egy vers által idézte meg a jeles napot.
Az 1848–49-es szabadságharc csornai győzelméről nagyon sok tanulmány, leírás megjelent már. Pavlóczki Béla, a csornai Csukás-iskola tanára, helytörténész a csata 164. évfordulóján egy verssel kereste meg szerkesztőségünket.

– Alapvető kutatási területem a kapuvári báró Berg Gusztáv élete és munkássága – mondta elöljáróban Pavlóczki Béla. – Számos korabeli folyóiratot áttanulmányoztam és eközben leltem rá egy, a csornai csatáról szóló versre. A költemény 1889-ben, a győzelem negyvenedik évfordulójára jelent meg a „Sopron" című folyóiratban. A lap olvasói rovatában adtak helyt a soroknak, Barbacsy Gáspár tollából.
Hogy ki is volt Barbacsy Gáspár, Pavlóczki Béla nem derítette ki. Előfordulhat, hogy álnéven írta alá a szerző művét. Mindenesetre úgy tűnik, mintha szemtanúként idézné fel az eseményeket. Leírja például a csatát megelőző helyzetet, a körülményeket.

„Csorna elébe hozá rettentő hős csapatát már / Kmetty, a ritka vitéz s harczra vezényli hadát. / A kapuvári úton les egy kis rész csapatából / Nem várt meglepetés, hogy ne jöhessen azon. / Mert Kapuvár tele volt némettel s úgy vala Kónyban / Hol Dembinszky veré az nap a réztarajat."
Barbacsy Gáspár az osztrák Wyss elestét is megörökíti. „Nincs tarajos, aki szembe merészelne szállni magyarral / A hadi érdemeit mind a futásba veté. / A dandár feje Wyss maga is példát ada erre / A Pintér ut-
czán gyorsan üget kifelé. / Egy fiatal honvéd, ki diákból lett katonává / Szembe találja, legott czélba vevé s leterült. / Haj, de ezek csak előzmények, mert a java most jön, / Rettentő ropogás a temető falain. / (...) A kápolna falát az elestek vére befesté. / Fönt és lent aluvók, nagy temető ez a hely. / Egyre nagyobb s több tért hódít a huszár s tör előre / Amint tágul a tér, nyomban utána beront / A sok harczvágyó honvéd mind s teljes erővel / Dönti kit útban talál s vérbe füröszti vasát. / (...) S mint mikor a bíboros napnak tüzes arcza elosztja / Szétterülő fénnyel a sűrű csillagokat, / Úgy fut a német e helyről a bősárkányi irányban. / Nyugszik a kard s a moraj víg muzsikába megy át."

Lehet, hogy a vers művészi értéke csekély, de mivel a csornai csata után negyven évvel íródott, mindenképpen érdemes rá figyelni.

– Barbacsy Gáspár ismerte Kmety megmozdulásait, tisztában volt a csata előtti állásokkal – jegyezte meg Pavlóczki Béla. – Abban az időben még élénken élhetett az események emléke az emberekben, tehát valószínűleg szemtanúként jegyezte papírra versét a szerző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perecfesztivál Páliban

Június 15-én, szombaton hetedik alkalommal tartják meg a községben a Perecfesztivált. Tovább olvasom