Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Vendégszerető kapuváriak segítették a gyógyulásban

Az ötvennégy éves Dohóczki Istvánné Faddról utazott Kapuvárra meggyógyulni. A Tolna megyei asszonyt professzorok ajánlották be a rábaközi kórházba.

A hölgy szerint gyógyulásához a vendégszerető kapuváriak is hozzájárultak.

– Még június közepén érkeztem egy háromhetes kezelésre Kapuvárra, a Lumniczer Sándor Kórházba – kezdte rábaközi élményei taglalását a faddi Dohóczki Istvánné. Az ötvennégy éves asszony portálunknak elmondta: megérkezése után rá sem mert nézni a térképre, olyan messze érezte magát szeretett településétől.

Nagy Józsefné Kati néni segített felölteni faddi vendégének a féltve őrzött ruhadarabokat.
Nagy Józsefné Kati néni segített felölteni faddi vendégének a féltve őrzött ruhadarabokat.

A faddi asszonyt meglepte a kisvárosiak erős hite, hiszen mint mondta, ilyen sok embert – köztük fiatalokat és gyermekeket – nem nagyon látott az ország templomaiban.
– A több száz kilométeres távolságot nem is éreztem az utazás alatt, hanem másnap tört rám az igen nagy honvágy, hisz ilyen messze még nem voltam a családtól, barátoktól – mesélte Zsuzsa néni. Tudta, a gyógyulásra szánt három hét nagyon nehéz és hosszú lesz egy beteg embernek. A kapuvári kórház érrehabilitációs kezelésére Csókai András, a Markusovszky-kórház orvosa és Papp Lajos professzor ajánlotta be. – Az ország számos kórházának meglátogatása után szinte utolsó mentsvárként érkeztem Kapuvárra, az orvosok máshol jobbára lemondtak rólam – mondta a Faddon négy gyermeket felnevelt anya. – Hárman már kirepültek a családi fészekből, ám a fiam otthon maradt és férjemmel együtt ő lát el bennünket – tette hozzá. Hangsúlyozta, a Lumniczer-kórház érrehabilitációs kezelése mellett a kapuváriak vendégszeretete és hite segítette át a gyógyulás nehéz hetein. – Meglátogattam a városi tájházat és Kapuvár szinte minden templomát – mondta. Meglepte a kisvárosiak erős hite, hiszen mint mondta, ilyen sok embert – köztük fiatalokat és gyermekeket – nem nagyon látott az ország templomaiban. – Ezek az emberek megtaláltak engem, felszárították a könnyeimet és segítettek a szabadidőm hasznos eltöltésében is – fogalmazott.

A gartai templomban – ahova kórházi ápolónője szállította ki – ismerkedett meg Nagy Józsefné Kati nénivel, aki a város történetéről mesélt faddi vendégének és beavatta a helyi népviselet titkaiba is. – Akkor még nem is sejtettem, milyen nehéz ilyen népviseletbe szépen beöltözni, legnagyobb meglepetésemre Kati néni felajánlotta, hogy rám is adja féltve őrzött ruhadarabjait, bár első látásra kissé ˝vástágnak˝ talált – mesélte ismerkedését a népviselettel Zsuzsa.

– Szerettem volna megismerni jobban a várost, a házakat, az embereket. Nagyon nehezen tájékozódom, ezért boldogan fogadtam egy vak ember kezét segítségül, aki betegtársam volt – mondta. A rábaközi ismerős Kapuvárhoz közel lakik és látó korában járt már a városban, ismerte az utcákat, épületeket. – Az a hihetetlen erő, amivel betegtársam felvállalta betegségét, jó hatással volt rám is – mesélt kapuvári sorstársáról, Laci bácsiról.

Segítségével a faluházban megcsodálhatta Kapuvár gazdag népviseletét, szépen rendezett polgári bútorok közt. Egyedi, virágokkal díszített és névvel ellátott mestergerendát Kapuváron látott először.

– Még ha nekem nem is Kapuváron vannak a gyökereim, büszke vagyok, hogy ilyen segítőkész és vendégszerető magyarok élnek az ország tőlünk távol eső vidékein – fogalmazott a faddi Dohóczki Istvánné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százéves lett a sportegyesület

A Csornai Sportegyesület (CSSE) idén ünnepli alapítása századik évfordulóját. A szervezet vezetői… Tovább olvasom