Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Vegyes a kép a zöldségpiacon

A burgonyapiac beállt, a káposzta felvásárlási ára elfogadható. A paprikaértékesítés zavartalan, a termelők mégis inkább gyenge évet zártak. A termelési költségek emelkedtek.

A hosszúra nyúlt nyár kedvez az őszi betakarítású zöldségféléket termelőknek. A vöröshagyma szedése szeptember elején befejeződött, a burgonyával, paprikával és káposztával még ˝küzdenek˝ a gazdák. Idén szerencséjük volt, a szedést nem gátolta a csapadék. A piac azonban vegyes képet mutat.

Családi János, a Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) elnöke arról számolt be a Kisalföldnek, hogy visszaesett a hagyma iránti kereslet. A burgonyahelyzet viszont „katasztrofális".

– Vöröshagymából közepes mennyiség mellett jó minőséget produkáltak termelőink – tájékoztatott a szakember. – A piac is jól indult, az áttelelő fajtákat nyolcvan-kilencven forintért értékesítettük kilónként. Őszre azonban a vártnál is jobban visszaesett a kereslet. Most ötven forint körül tudjuk eladni a terményt, becsomagolva, leszállítva.

A burgonya betakarítása jelenleg is tart. A termés közepes, a piac áll. Egyelőre a szakemberek sem tudják, mi az oka. Családi János azt mondja: nyomott áron, kilónként negyven forintért tudják értékesíteni.

– Számunkra is titok, mitől állt be ennyire a piac. A termés nem túlzott mértékű, ám jó árat nem kínálnak a krumpliért. Két hét még biztosan kell hozzá, hogy felszínre kerüljenek az igazi okok – jegyezte meg.

A paprikáról kifejtette: a jó időjárásnak köszönhetően még mindig szedik a termelők. Sőt, szeptember végén még öntözni is kellett az ültetvényeket. Az utolsó szedés úgy néz ki, hogy október közepére tolódik, hacsak egy talaj menti fagy nem jön közbe. A TÉSZ az iparipaprika-értékesítésben érdekelt. Az elnök elmondta: az első szedéseket elfogadható áron értékesítették. A harmadik szedésnél már nyomottabb árakat tapasztaltak, de az értékesítésben nem lehetnek gondok.

Budai Gábor öt és fél hektáron termelt káposztát. Október végén, november elején végeznek a betakarítással.
Budai Gábor öt és fél hektáron termelt káposztát. Október végén, november elején végeznek a betakarítással.

˝Káposztafronton˝ hasonló a helyzet. A korai fajtákból kevesebb volt, ezért hetven-nyolcvan forintos kilónkénti árat értek el a gazdák. Augusztusra azonban a piac összeomlott.

– A nyáriakat már csak húsz-huszonöt forintért tudtuk eladni. Az őszi káposztáknál most ismét keresleti piac van, így negyven-ötven forint körül mozog a felvásárlási ár – tájékoztatott Családi János.

A hanság–fertőmenti szövetkezet tagjai összesen negyvenöt hektáron foglalkoztak hagymával, nyolc hektáron paprikával. Káposztát összesen tizenöt hektáron termeltek. Ebből öt és fél Budai Gábor szili birtokán volt.

A gazda nem panaszkodik, jó a termés, sikerült piacot találnia, ezért betárolásra nem marad káposzta.

– A TÉSZ-en keresztül értékesítjük és sajnos, egyre messzebb találjuk meg a felvásárlókat. Budapesten, Zalaegerszegen és a Balaton környékén veszik át. A szállítási költség pedig bennünket terhel. A termés amúgy elfogadható. Néhány új fajtával kísérleteztem, melyek nem igazán váltak be, de a régiek hozták a megszokott színvonalat. Változó a termésátlag is. Némelyiknél hat-hétszáz mázsa, a jobbaknál ezer-ezeregyszáz mázsa a hektáronkénti eredmény. Elfogadható az ár is, negyven-hatvan forint kilónként. Előreláthatólag október végére, november elejére végzünk a betakarítással – fogalmazott Budai Gábor.

Családi János hozzátette: a közepes termésátlagok mellett a termesztési költségek idén kiugróan magasak voltak. Nyáron egy rövid időszakot kivéve aszály volt. Emiatt ahhoz, hogy elfogadható mennyiséget és minőséget lehessen előállítani, sokat kellett öntözni. A vetőmag, a műtrágyák, a növényvédő szerek jelentősen drágultak. A mérleghez tehát az is hozzátartozik, hogy magasabb költségekkel sikerült közepes termést produkálni. Így összességében gyenge évet zárnak a zöldségtermelők.


Sajnos, egyre messzebb találjuk meg a felvásárlókat. Budapesten, Zalaegerszegen és a Balaton környékén veszik át - mondta Budai Gábor gazdálkodó.

 

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. október 08. 07:05
    „Ilyen "fejek" akár a parlamentbe is bellinek Magyarországon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az aradi vértanúkra emlékeztek

Kedd délután a városháza mögötti parkban megkoszorúzták a tizenhárom aradi vértanú emlékfáját… Tovább olvasom