Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Végre megfőzné a paradicsomos krumplit

A napokban százegyedik születésnapját ünneplő Foki Gézáné Frida néni egész nap olvas, valamint aggódva figyeli unokái hétköznapjait. Az idős babóti asszony elmondta, egész életében mások kedvencét főzte. Hátralévő éveiben már szeretné saját kedvenc ételeit elkészíteni.

A minap két gyermeke, négy unokája, két dédunokája és ismerősei körében ünnepelte százegyedik születésnapját a babóti Foki Gézáné Frida néni. Lapunk megkeresésére kijelentette, jó egészségben érte az ünnep, hétköznapjait jobbára olvasással tölti, szellemileg nagyon élénk.

– Több lapot is járatok, ám a Kisalföld például megjelenése óta rendszeres vendég a házban – mondta Frida néni. Hozzátette, napjait olvasással és beszélgetéssel tölti. – Lehet, hogy az egykori szomszédok átka fog rajtam, hogy nem tudok már elmenni – jegyezte meg vidáman Frida néni. Elmesélte, nyugdíjaséveinek elején már hajnal négy órakor kint dolgozott a kertben. – A szomszédos férfiak hajnalonta kijöttek megnézni, hogy ott vagyok-e. Aztán otthon elmondták a feleségüknek, hogy Frida néni már korán a kertben dolgozik. Így a szomszédasszonyok mind rám fújtak akkoriban – mesélte mosolyogva az idős asszony.
Mostanában a kertbe már nem nagyon jár, jó társai lettek a német nyelvű könyvek. Soproni születésűként még édesanyja plántálta belé a németnyelv-tudást, amit azóta is szinte anyanyelvi szinten beszél.

Frida néni százegy évesen: Orvosa csak ˝némettanfolyamra˝ jár a babóti asszonyhoz, vizsgálni szerinte nem is kell.
Frida néni százegy évesen: Orvosa csak ˝némettanfolyamra˝ jár a babóti asszonyhoz, vizsgálni szerinte nem is kell.

– Míg Géza fiam a háznál dolgozott, osztrák partnereinek én tolmácsoltam, de manapság már a könyveken kívül csak kedvenc doktorommal tudok németül társalogni – mondta Frida néni. A háziorvos, dr. Fábián Nagy Szabolcs jobbára csak beszélgetni jár be az asszonyhoz. A vizsgálatok nem vesznek el sok időt a jó egészségnek örvendő asszony látogatásaiból.

– Az olvasáson túl sokat gondolkodom az unokákon, akiket egyre jobban próbálok óvni a világ káros hatásaitól – mondta Frida néni. Születésnapján a tizennégy éves Dorina azzal hívta fel telefonon, hogy még sokáig örvendjen jó egészségnek, mert szükség van a „dédire".
A Kisalföld azon kérdésére, miszerint mit szeretne az életben még elérni, Frida néni nevetve válaszolta: egyszer szeretné megfőzni végre a kedvenc ételét, a paradicsomos krumplifőzeléket.

– Férjemmel 57 évig éltünk a legnagyobb boldogságban. Mindig azt főztem neki, amit ő szeretett volna. Ha éppen nem volt itthon, akkor az unokák kedvére tettem a konyhában – mondta az idős babóti néni. Hozzátette, a minap éppen főztek neki a kedvencéből, „de az már nem volt az igazi".

Olvasóink írták

  • 1. b.zoli 2013. november 21. 17:35
    „Jó egészséget a néninek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kránitz László lehet az MSZP új képviselője

Kránitz Lászlónak azért kellett távoznia a médiakuratóriumból, mert a szocialisták jelöltjeként indul a jövő évi választáson. Tovább olvasom