Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Végnapok: megszűnik a csornai kórház? Vagy csak átalakul?

A Napi Gazdaság szerint úgy tűnik, 14 vidéki kórházban alaposan átalakulhat, gyakorlatilag megszűnhet az aktív fekvőbeteg ellátás. A csornai kórház is a listán

A csornai képviselők mentenék a kórházat >>
A Nefmi csütörtök esti, a rendszer átalakításáról szóló közleménye szerint Cserháti Péter helyettes államtitkár Tapolca, Körmend, Csorna, Győr, Marcali, Nagyatád, Komló, Pécs, Kazincbarcika, MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ, Miskolc, Vásárosnamény, Debrecen, Kalocsa, Makó, Szeged, Kisbér, Komárom, Budapest képviselőivel egyeztetett, amiből pontosan nem ítélhető meg, hogy a jelzett városokban működő kórházak milyen módon alakulnak át, jelenlegi aktív ágyaikat hány százalékban veszthetik el. Összességében, a tegnap megismert  lista alapján azonban a jelenlegi 89 aktív kórházszám akár 79 -re csökkenhet, a tervezett folyamat a szerkezetátalakításra javasolt intézményekben (beleszámítva a miskolci MISEK-et és esetleg a debreceni Kenézy Kórházat) 3569 ágyat érinthet.

Részletek itt >>

Poller Imre becslése szerint a  MISEK és a Kenézy teljes átalakulásával nem számolva, a megnevezett 12 kis kórház teljes átalakulásával (azaz az aktív ellátás megszűnése esetén) évi 8.4 milliárd forint megtakarítást jelentkezne a 2011-es adatok alapján.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. merzsebet 2012. február 18. 08:45
  „Én azért még nem ujjongok.Hol a konkrétum,megmarad a z egynapos sebészet ...és????????????
  A Lumniczer kórházat is kórháznak hívják.Mennyi aktív ágy marad és milyen?.Bocs nem tőled kérdem a választ.”
 • 70. kukszi 2012. február 17. 09:44
  „merzsébet na "ugye megmondtam" olvasd el a napi lapot.”
 • 69. pancser 2012. február 16. 19:55
  „68. "Jerry"Nem vagyok fideszes, soha nem is voltam és nem is leszek engem a gazdaság érdekel semmi más. Az általad említett falvak könnyen megközelíthetők, különösen Maglóca. Maglócán nem a csornai kórház a gond, meg Földszigeten sem, hanem az, hogy Csorna 20 éve szerencsétlenkedik a kapitalizmusban, egy ipari parkot nem tudtak létrehozni. Ha lenne jó néhány üzem, ha telt volna annyi az ottani vezetőktől, hogy hajkurászták, csábították volna a befektetőket, most az általad említett két település nem akarna kihalni. Az ottaniak is többet érdemelnek, nem csak a csornaiak.”
 • 68. Jerry 2012. február 16. 19:17
  „pancser ,már étrtelek.Nem lehet saját véleményed, mert fideszes vagy,így csak a központi maszlagot mondogatod, mint egy narancsszínű papagály.Azért ha Fehértón jársz,menj át Maglócára vásárolni, vagy Cakóházára buszozzál be, esetleg a földszigeti templomba nézz be egy misére,aztán az ott lakóknak osztogast a propagandádat.Lehet, hogy időben kiér hozzád a mentő,ami bevihet majdd Győrbe.Van még jópár falu a környéken, amit nem ártana megnézned, ha túléled, mielött itt az ész osztanád.Aztán csak képzeld el,milyen ott élni, hogyan és mennyiért jutnak be az emberek busszal Győrbe, a 47000 Ft ból,amiből ugye meglehet élni,és még utazásra is telik,meg gyógyszerre is,amiért szintén be kell utazni a városba.”
 • 67. merzsebet 2012. február 15. 19:35
  „66 .mit???”
 • 66. kukszi 2012. február 15. 18:04
  „Na, ugye meg mondtam !!!!!”
 • 65. pancser 2012. február 15. 14:23
  „"Jerry" Ez a helyi vakság ahogy írsz. megnyugtatok mindenkit, minden csornai környéki faluban van háziorvosi ellátás, bevásárlási lehetőség, misézés is van meg papi temetés is. Ha a súlyos esetek eddig sem helyben voltak kezelve, akkor a kisebb dolgokkal miért baj az a 28 km?
  Ha Margit kórház átalakul vagy megszűnik semmivel nem lesz rosszabb senkinek Csornán és környékén. Természetesen azok aki elvesztik a munkájukat azok nem tartoznak ide. Bár számtalan esetet ismerek akiknek az volt a szerencséjük, hogy kényszerből kellett munkahelyet változtatni, aztán utólag rájöttek, hogy jól jártak.
  Minden faluban van út és nincsen sár ott ahol a buszok járnak a falu főbb utcáin. Az meg hogy a busz megfordulni tudjon arról meg a helyieknek kell gondoskodni, impotens közösség az ahol ezt nem tudják megoldani. Hogy dicsérjek is egyet kiemelten, Fehértó nincs központi helyen de a legszebb, legjobban gondozott falvak egyike.”
 • 64. Jerry 2012. február 15. 11:31
  „A Csorna környéki kis falvak egyáltalán nem a világ végén vannak, jól közelíthetők a megyeszékhely irányából és viszont A súlyosabb eseteket eddig is oda vitték, de elüőtte behozták Csornára,ahol előkészítették őket a hosszabb szállításra a főúton.Tekintettela rra, hogy Csornán csak egy műtő volt a kórházban, a PAMOK-ban meg 9 állt készenlétben.Egy műtétre a az előkészítés kb 30 perc,ezért volt célszerű a súlyosabb eseket a csornai elsődleges ellátás után Győrbe irányítani,mivel a mentő beérkezéséig volt idő a szükséges műtő teljes előkészítééséhez, az orvosi team összeállításához, kézsebész,érsebész,idegsebész stb behívásához.Míg pl egy vakbélműtéthez, kéztöréshez elég lenne a helyi sebészet is,na de pancser javaslata során ezért Győrbe kell menni,ahol az ambuláns ellátást a győri körzetre a PAMOK most sem bírja.Ehez még hozzá csapava Csorna körzetét a tv vészhelyzete bizony csak vasárnapi babazsur lesz. Pancser, amit ne ismerj arról ne írj.Csorna környéki falvak tényleg nema vilá végén vanak,hanem kicsit arrébb.Ezért sok faluban nincs orvos sem, pap és még bolt sem. A busz is csak akkor megy be a faluba, ha a hó és a sár miatt a templomnál még meg tud fordulni, egyébként meg áll a főuton, és gyalog lehet menni két km-t.Nekik tényleg nics messze a megyeszékhely, könnyen megközelithető, főleg miót a Hummer terepjárókat helikopterre cserélték a falukban élő kisnyugdíjasok.”
 • 63. fan06 2012. február 14. 20:35
  „Hajrá Magyarország!Tervezett népirtás folyik,szoktam mondani!Lassan odajutunk,hogy a házam leéghet,tűzoltó a közelbe sincs.Szülhetek útközben,kórház sincs!A fizetésünk semmire se elég,éhen halhatunk!A bank átver a kölcsönnel,elveszik a tetőt a fejem felől!Hát mi ez,ha nem a "köznép" irtása törvényes módszerekkel???”
 • 62. nagyonfááj 2012. február 14. 17:10
  „Anno kinyírták a kapuvári kórházat, a csornai életben maradt! Pedig független szakemberek elmondták többször több helyen, hogy a kapuvári kórház szakmailag és gazdaságilag is könnyebben életben tartható, fejleszthető! Csak hát ezt a politikai döntéshozók magasról....szóval értjük! Csornai MSZP-s városvezetés kilobbizta......az élet meg bizonyítja, hogy mi lett a vége! Tessék megnézni a két intézményt!! Csak hát sajna a kapuváriak sirathatják az aktív ellátást....az már nem lesz soha!!!”
 • 61. pancser 2012. február 14. 16:48
  „"Zsóka1223" Mély tiszteletem annak aki gyermeket hoz a világra, szép és dicső tevékenység ez. Sok gyerek nem a csornai, hanem más kórházban jön a világra, kórháza válogatja, de másutt is gondos kezek féltő szeretettel óvják a kicsiket és édesanyjukat, nem kell félni más intézményektől, pláne ha jobb műszerezettségük.
  A Csorna környéki kis falvak egyáltalán nem a világ végén vannak, jól közelíthetők a megyeszékhely irányából és viszont A súlyosabb eseteket eddig is oda vitték.”
 • 60. kroly 2012. február 14. 10:24
  „Az embernek felkeveri a gyomrát a vádaskodás amit írtok egymásnak.Szerintem inkább összefogás ,békés gyors megoldást kéne keresni a korházunk megmentésére.Én a legnagyobb hibát a korház vezetésében látom ,a közpénzén magánkorházat üzemeltettek.A korház bejárata rendelési reklámokbol ál.Ezzel nem volna gond ha nem a korház területén, a korház eszközeivel,és persze tulnyomo részt munkaidöbe ami a tb betegek rovására végeztek.”
 • 59. Zsóka1223 2012. február 13. 22:17
  „Milyen igaza van annak,aki arról ír,hogy Győrtől távoli kis falvakban is élnek emberek!Nekik nem mindegy mennyi idő alatt érnek be a kórházba baj esetén,vagy szeretteik tudják-e látogatni őket,ami a távolságok,közlekedés miatt egy távolabbi kórházba nem biztos,hogy sikerülhet.És miből gondolja az aki azt írja,hogy a Győri ellátás jobb?Nekem 2 gyermekem a csornai kórházban született.Nem hinném,hogy annál jobb,alaposabb, odafigyelőbb ellátást kaphatnék egy nagy kórházban,mint ott.Volt ránk idő,a szülésznő nem hagyott magamra,ott volt az orvos,szülés után a főorvos asszony ült az ágyam mellett,hogy segítsen az első szoptatásnál....Képtelenség leírni itt azt a viselkedést,amit a szülészeti osztály dolgozói tanúsítottak.Csak jót tudnék írni!Győrről én nem feltétlenül ilyeneket hallottam.Gyanítom,ha több lesz az ellátandó,az a minőség rovására fog menni ott is. A 3. babámat várom és romokban vagyok,évekig ugyan ahhoz az orvoshoz jártam,azt hiszem a nőgyógyász nem olyan orvos akit hetente váltanak a nők,én is ragaszkodnék az enyémhez,és ehhez a meghitt kis osztályhoz.Ráadásul én is egy kis Isten háta mögötti faluban lakom.Vagy a kismamák lelke a kutyát nem érdekli? Pedig minden okos babás-mamás könyvben,újságban le van írva,hogy milyen fontos arra odafigyelni.De nem azoknak akik a számunkra most negatív döntést meghozták? Vagy ez is csak szöveg? A többi osztályról én nem tudok véleményt mondani,de számomra hihetetlen,hogy az a veszteséges,ahol egy új kis élet érkezik,ahonnét ketten távozunk néhány nap után,boldogan,elégedetten!Az átalakításba biztos beleszólhat a helyi kórház vezetősége is: Szerintük sem fontos a lelkünk,nem érnek semmit a gyerekeink? Akkor mi és kik a lényegesek????????????”
 • 58. Jerry 2012. február 13. 19:03
  „Látom a tulzot narancsfogyasztás rossz hatással van a memóriára.Szelektivvé teszi az emlékezetet. Elfelejtődött, hogy anno mikor az mszp kormány idején felmerült a csorani kórház bezárása,átszervezése, akkor éppena fidesz szervezett tüntetést, gyertyafényes közös imát a csornai kórház megmentésért.Akkor a sajtó sem zengett másról,mit hogya szocik el akarják venni a csornaik kórházát, ellehetetlenítenék a helyi egésszségügyet.Aztán oellenzékből kormáynra kerülve eloltották az imára gyüjtött gyertyákat,és máris más fényben látható a kórház bezárás ügye.Az itt hozzászoló fidesz hívőknél is már régen elfejetedödtt alegfontosabb kérdées,ez pedig a betegek érdeke.Szakmai érvek nem hangzottak el,csak a nagy vezér által előirányzottak.Panmcser véleménye, hogy 28 km távolság a mai világban, jól tükrözi a szakmai hiányosságait,embertelen hozzáállást.Milyen messze is van Győr Egyedtől,Sobortól, Vágtól,S.németitől,Pásztoritól stb. a teljesség igénye nélkül,Na mert itt is élnek emberek,akiknek még Csornára bejutni is gond a tömegközlekedéssel is,mert ugye kocsival sem rendelkezik minden család,ésa benzin árát nem is említem. A csornai kórház léte nem csak a Csornán lakóknak, haenma sok kis faluban lakók ellátásának fontos része,persze ezt a narancsködtől elvakult városi pancserek sosem látják meg.Könnyű otthonról észt osztani,ide irogatni, szajkózni a fideszes papagálykórust. Könnyebb, mit a beteg embereken segíteni.”
 • 57. nagytibi 2012. február 13. 18:39
  „Köszörűs te úgy mégis mit képzelsz magadról? A végén még ti mondjátok meg, hogy aki nem ért veletek egyet az milyen formában nyilvánulhat meg. Ha nem vennéd észre azok az idők elmúltak, talán jó lenne végre beletörődni!!! Az is érdekes, hogy amikor például Török Zsolt,Szekeres Imre és az Ujhelyi Pityu elvtársaid üvöltve náciztak a kamerába, akkor te látványosan kussoltál arról, hogy ki hogyan fejezi ki a véleményét. Talán akkor kellett volna oktatni a kommunikációról!!! Jah igen majdnem én is elfelejtettem, hogy bocsánatot kell kérned!! KÉTSZER ? !!”
 • 56. elsemhiszem 2012. február 13. 16:56
  „Szegény szerencsétlen agymosottak.....
  .....és a legjobb megoldás persze megint amit Viktor mond....
  sajnos észre kell venni, hogy ez a fidesz már csak nektek ugyanaz kedves pártkatonák, már csak ti nem akarjátok beismerni, hogy valami nem stimmel. Közel két éve eltűnt ez a a vidéket felzárkóztató a szociálisan érzékeny párt. A decentralizációs törekvéseknek 2002-ben vége lett, és már nem is akarja senki újból elkezdeni. Nemrégen még a kedves vezető és baráti köre túlharsogta a világot, hogy ugyanazt a ruhát nem lehet mindenkire ráhúzni, de most valahogy mégsem érdekli őket......
  És felhívnám a figyelmeteket, hogy a pártpolitikát megint ti hoztátok be a beszélgetésbe.
  Nomeg igazad van kukszi: végre már neki lehetne állni dolgozni, és nem mindig az elmúltnyolcév-et kellene emlegetni. Akik most hatalmon vannak megígérték, hogy amit a kommunisták 2 ciklus alatt tönkretettek azt "meggyógyítják". Ha azt mondták volna Csorna város lakóinak, hogy úgy oldják meg az adósságproblémát, hogy megszüntetik a kórházukat, hát nem gondolom, hogy túl sok szavazatot kaptak volna.
  Mindenesetre remélem nektek van igazatok, hisz úgyis az lesz amit apátok akar. és ha véletlenül tévedne.....akkor is az lesz.”
 • 55. mazsi 2012. február 13. 14:11
  „Sok a szócséplés .nincs mkahely csornán ???? 2000-2002 között a legnagyobb munkáltató szünt meg Csornán no komment üdv mkinek.......”
 • 54. pacalpöri 2012. február 13. 10:00
  „Köszörűs elvtárs, tetszik emlékezni még ugye a pártaggyülésekre?!
  Mert annak mindig az internacionálé....és az áremelések bejelentése volt a vége!
  A ti közel 60-éves uralkodásotok eredménye viszont igenis kézzelfogható. SAJNOS :-(((”
 • 53. Köszörűs 2012. február 13. 08:53
  „nagytibi!
  Ez a pökhendi... alpári...nyegle kommunikáció, ahogyan a Fidesz és te is szóltok a világhoz, nem vezet sehova.
  Emberek is olvasnak ám újságot!
  Majdnem elfelejtettem, hogy bocsánatot kell kérnem!
  Bocs.... :)))”
 • 52. kukszi 2012. február 13. 08:31
  „Az igaz Csorna többet érdemelne !!!!!mert itt nincs semmi.
  De a hibákat ne az elmúlt másfél évben keressétek, hanem az elmúlt nyolc évben,miért nem beszéltek arról, hogy az időben még képviselője volt a Pap J, és a Molnár Cs. is .
  Ebben a másfél évben már nem lehetett elrontani semmit ,mert minden romokban hevert.
  DE nincs értelme a múltról politikai vitát folytatni,mert az nem visz sehova,most már tenni kellene valamit , hogy előbbre menjenek a dolgok.
  Fő baj ,hogy Csornának még nem volt egy ütő képes város vezetése !!!!!!!

  Most a téma kórház sorsa, ebben az ügyben kell értelmes javaslatokat felvetni.”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálatolvaj: egyik gazda lopott a másiktól

A tolvaj Szilsárkány határában dézsmálta meg az egyik helyi gazda készletét, tizenegy darab bálát… Tovább olvasom