Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Vegetáló vadásztársaságok

Egyre kevesebb a fizető külföldi, a vadásztársaságok bevételei mintegy 20 %-kal csökkent.

A bérvadászat áfaköteles

A napokban apróvadhajtástól voltak hangosak a rábaközi erdők-mezők. A vadásztársaságok jó részénél olasz és német vendégeknek hajtották fel a nyulat. Ám egyre kevesebb a fizető külföldi, s a társaságok bevételei egyéb módon is csökkennek.


Mivel uniós belépésünk óta a bérvadászat áfaköteles lett, a társaságok bevételei majd húsz százalékkal csökkentek, hiszen a külföldieknél nem lehet árat emelni. A veszteséget növeli a Nyugat-Európában csökkenő vadhúsár is, mivel az unió tagállamait elárasztotta az Ausztráliából és más országokból beérkezett, a magyarnál olcsóbb hús. Fölröppentek olyan hírek is, miszerint az elejtett állat húsát az unió veszélyes hulladéknak minősítené, hiszen a magyar kilőtt vadat állat-egészségügyileg nehezebb követni. A hazai feldolgozók már csak 100–150 forintot adnak a vadhús kilójáért. A hazai hivatalok is egyre szigorúbban ellenőrzik a kilövési kvótákat. A vadászok szerint ez is a hazai állomány csökkentésének szándékát jelzi.

A kevés vadász gyorsan távozik

Németh Lajos, a Sólyom Vadásztársaság gazdasági vezetője szerint ezek a negatív hatások még csak a jéghegy csúcsát jelentik. Kevesebb az olasz vendégvadász és akik jönnek is, csak pár napot töltenek az országban. Kiemelte: vége már az egyhetes vadászatoknak. Bár az elmúlt napokban is kilőttek több mint háromszáz nyulat, mindez két-három nap alatt zajlott. Hasonlóan nyilatkozott Pintér Fábián, a Délhansági Vadásztársaság vadászmestere is.

Mint mondta, társaságuknál német, osztrák és olasz vendégek vadásznak. A németek és osztrákok inkább nagyvadra (őz, szarvas, vaddisznó), míg az olaszok inkább apró- és vízivadra jönnek. A vendégek gyorsan szeretnének minőségi trófeát ejteni. Elmúlt már az az idő, amikor két hétig járt ki náluk a vendég bikára vagy bakra. Ugyanez vonatkozik az apróvad vadásztatására is, minél nagyobb terítéket szeretnének elérni egyre csökkenő létszámmal és rövid idő alatt.

Németh Gergely, a szanyi Dózsa Vadásztársaság elnöke is a gyors eredményt elérni akaró vendégekre panaszkodott. Hangoztatta: az úgynevezett „gumicsizmás" vadászok egy nap alatt akarnak komoly trófeákat.

Abban szinte minden vadászati vezető egyetért, hogy a külföldiek bérvadásztatásából befolyó pénz épp csak a társaságok vegetálására elég. Németh Gergely elmondta, többször tagi befizetésekkel javítják társaságuk pénzügyi helyzetét.

Jövőre lejárnak a földbérletek

A szanyi elnök egy másik, lassan időszerű problémára is felhívta a figyelmet. Jövő év végén lejárnak a tízéves földbérleti szerződések. Már napjainkban megindult a vita a földtulajdonosok és néhány társaság közt a további hasznosításról. Ez a szanyiak esetében nem okoz problémát, hiszen területük több mint kilencven százalékban a tagok tulajdonában van. Olyan társaságoknál azonban, amelyek más településektől bérlik a területet, gondot okozhat a további működés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven év után újra itthon

Jakab Ferenc és felesége 1956-ban hagyták el Magyarországot. Negyven éve éltek már Svédországban, amikor úgy határoztak, végleg visszatérnek egykori hazájukba. Hét éve költöztek Csornára. Jakab Ferenc és felesége, Jakab Mária Margó néni nem ismerték egymást külföldre távozásuk előtt. Svédországban találkoztak először negyvenöt évvel ezelőtt. Tovább olvasom