Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Véget ért a százmilliós fűtésfejlesztés Kapuváron

Szeptemberben melegüzemi próbára kell számítani.
A napokban befejeződött a kapuvári távfűtés rendszerének százmillió forintos beruházása. Az érintett lakásokban 70–80 ezer forintos fejlesztésre lesz szükség az egyedi mérés, szabályzás bevezetéséhez.

Áprilisban kezdődött és a napokban fejeződött be a kapuvári távfűtés rendszerének 100 millió forintos fejlesztése. A munkálatokra 50 milliót pályázaton nyert a város tulajdonában lévő Kapuvári Hőszolgáltató Kft., a pénz másik felét a városi költségvetésből tették hozzá. Pászli Tibor, a cég ügyvezetője elmondta, az eredeti tervek szerint a lakótelepen kezdődtek volna a munkák, ám a városközponti fejlesztés miatt a Fő téren dolgoztak először (a beruházás ideje alatt szombaton és vasárnap is) a kivitelezést végző debreceni cég munkatársai. Ezután jött az Ifjúság utca, majd a Belső utca, ezt követően a Gesztenye sor, a Kossuth utcai szakasz, végül a gimnázium és kórház környéke. Ahogy az ügyvezető hangsúlyozta, a rendszer utolsó 30 évének legnagyobb fejlesztésében – az Osli úti szakasz kivételével – a teljes távvezetékrendszert kicserélték és a kazánházakat is fejlesztették.

Ezenkívül több hőközpontot hoztak létre Kapuváron (nem keverendő a kazánházakkal, a hőközpontokban az elosztás és a szabályozás folyik). A műszaki átadás folyamán megtörtént a rendszer hidegüzemi próbája, magán a fűtés hálózatán a szeptemberi időjárás függvényében fognak melegüzemi próbát tartani. – Ennek oka, hogy a 30–40 fokos kánikulában nem szerettük volna felfűteni a radiátorokat – tette hozzá Pászli Tibor. Újdonságként elmondta: az Ifjúság utcai rendszeren SMS-es hibaüzenet-jelző rendszert állítottak szolgálatba: a fűtés esetleges hibáját nem kell a lakóknak bejelenteni, a rendszer önmagát ellenőrzi és hiba esetén automatikusan értesíti a kezelőt.

– A közeljövő legnagyobb kérdése már a lakásokon belül dől el, hiszen magát a rendszert már a legkorszerűbb módon építették ki, értendők ezalatt többek közt a szinte veszteségmentes vezetékhálózat, az időjárásfüggő és tömegáramú automata szabályozórendszerek – fogalmazott az ügyvezető. Kiemelte: a mérhető és szabályozható fűtéshez még lakásonként előreláthatóan egy 70–80 ezer forintos beruházásra lesz szükség, melynek keretében a Kapuvári Hőszolgáltató Kft. által megversenyeztetett kivitelező felszereli a radiátoronkénti egy-egy termoszelepet, egy torlószelepet és egy távleolvasható költségmegosztót is. Ezenkívül még az alagsorban szerelik fel a strangonkénti kiegyenlítő szelepet is. – Ezeket a költségeket már nem a távhőszolgáltató állja, bizonyos esetekben felmerült a lakóközösségi beruházás, de az egyéni fizetésekre is látok esélyt – mondta a szolgáltató cég ügyvezetője.

Kijelentette, hogy a versenyeztetés után kiválasztott kivitelező várhatóan szeptemberben minden jelentkező lakásba eljut, ahol pár óra alatt felszerelik a technikát. – Hangsúlyoznom kell azonban, aki nem szerelteti fel a költségosztókat, az továbbra is a 30 éve elavult, rossz és igazságtalan, légköbméteres átalányt fizeti – mondta Pászli Tibor. Felhívta a figyelmet arra is, a lakáson belüli fejlesztések első hatása csak januárban jelentkezhet, amikor a beindult fűtést már az új műszerekkel olvassák le, majd az azt követő hónapokban korrigálnak. Ezután lesz – egyedi mérők esetén – korrekten elszámolható a lakások fűtése.

A Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott: megérti a lakosság ellenérzéseit a lakásonkénti pluszberuházás költségeivel kapcsolatban, ám hozzátette, magára a gépészetre 30 éve nem költöttek a lakók (egyénileg), senki nem örül a kifizetendő pénznek, de a költségek szükségesek a rendszer mindenki számára igazságos költségelszámolásához és működtetéséhez, így a felhasználók saját érdeke a szelepek felszereltetése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bogyoszló: hét új képviselőjelölt indul a négy posztért

A polgármesterségért Varga Tamás az eddigi településvezető, míg a négy képviselői pozícióért hét… Tovább olvasom