Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Vasútsirató a Dél-Rábaközben

A vezetőknek a dolguk, hogy üzemképessé, rentábilissá tegyék a vasutat és ne megszüntetni akarják.
Száztíz éve, 1896. augusztus elsején adták át a forgalomnak a Csorna–Pápa közti vasútvonalat. Tíz esztendővel ezelőtt, a százéves jubileum alkalmából nagyszabású megemlékezést rendeztek a Szany-Rábaszentandrás állomáson, ahová Csornáról gőzmozdony vontatta nosztalgiavonat szállította a vendégeket. Ugyanitt emléktáblát avattak és az utasok rendelkezésére bocsátották az önkormányzatok és a MÁV Rt. összefogásának eredményeként elkészült új magasperont.

Az akkori állomásfőnök – ma már nincs ott ilyen poszt – egyebek mellett azt nyilatkozta a Kisalföldnek (1996. augusztus 5.), hogy a két község gazdag vasutashagyományokkal rendelkezik és a pályaszakasz közel nyolcvan embernek ad munkát az ott élők közül. „Mindenki azt akarja, hogy a vasútvonal meg maradjon, tovább éljen" – jegyezte meg. Arra kérdésre, hogy mit vár a jövőtől, a derék vasutas ezt válaszolta: „Szeretném, ha ennek a vasútvonalnak a következő százéves évfordulóját is megünnepelhetnénk."

Nos, úgy tűnik, ez a vágya nem teljesül az egykori állomásfőnöknek, hisz nem sokkal a száztizedik születésnap előtt kiderült, hogy a Csorna–Pápa vasútvonal megszüntetése is szerepel a kormány tervei között.

Felújított vágányrendszer

Ez egyszerűen megdöbbentő annak ismeretében, hogy körülbelül tíz éve újították fel a vágányrendszert, és azóta súlykorlátozás nélkül közlekedhetnek a vonatok – mondta Tóth Károly, Szany polgármestere.
– Indokolatlannak tartom, hogy itt megszüntessék a közlekedést, emberek egzisztenciája függ attól, hogy jár-e erre vonat vagy sem. Fogalmunk sincs arról, hogy mennyire veszteséges a személyszállítás, hisz nem nálunk van az adathalmaz. De a vezetők megbízása arra szól, hogy tegyék nyereségessé a céget. Az a legkisebb gyereknek is eszébe jut, hogy ha nem működik valami, azt be kell zárni. A vezetők dolga az, hogy üzemképessé, rentábilissá tegyék a vasutat.

Közutakra terelve?

– Rábaszentandráson is rosszallással fogadták a vasút megszüntetéséről szóló híreket – tette hozzá Balázs József, a település vezetője. – Azt mondják, bővítik majd a buszjáratokat, mi meg azt halljuk, hogy a kevés utas miatt éppen csökkenteni kívánják. A BKV sem nyereséges, mégis működik. A vasutat pedig meg akarják szüntetni, noha egy emberre vetítve ez sem „termel" nagyobb veszteséget, mint a fővárosi cég. Vagy a falusi embernek nem annyi jár, mint a budapestinek? De ha már mindent közútra akarnak terelni az ország vezetői: tudják egyáltalán, hogy azok milyen állapotban vannak? Igazi javítás helyett legfeljebb kihelyezik a sebességkorlátozó táblákat.

„Már csak temetésre járunk"

Tóth Károly elmondta: adatgyűjtésbe kezdenek, mert szeretnék megtudni, hogy kik és milyen rendszerességgel, céllal utaznak vasúton. Azt is megkérdezik, hogy kik miért nem utaznak.

– Mi pedig már csak temetésre járunk – sóhajtott Balázs József. – Nemrég a postát zárták be, most a vasutat veszik el, aztán majd lehet, hogy buszjárat sem lesz.
Évtizede a százéves jubileum idején még feldíszített Szany-Rábaszentandrás vasútállomás látványa mostanra lehangoló. A kétszintes épület zárva van, egyetlen vasutas sem teljesít ott szolgálatot, állítólag üres az állomásfőnöki szolgálati lakás, az iroda, menetjegyet sem lehet vásárolni. Csupán a váróteremnek nevezett helyiség van nyitva, asztal, szék vagy pad természetesen nincs benne, a lámpaburkolat leesőfélben. A falak telefirkálva, szemét mindenütt. Elhagyottan áll az egykori raktárépület is, a kapuja kitárva, a szél szabadon száguldozik keresztül rajta. A régi rakodóterületet felverte a gaz – valamikor ott tárolták szállítás előtt a cukorrépát. A polgármesterek szerint Csorna és Pápa között minden állomás megszűnt, csak megállóhelyek vannak, ahonnan a vonatról leszállva a kalauz jelzi az érkezést és az indulást a célállomásra. Szany és Rábaszentandás felé még jár a vonat, a mostoha körülmények ellenére is. De vajon meddig?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gödörből gödörbe

Az elmúlt hét végén zárta kapuit az idén harmadik alkalommal megrendezett Kisalföld Vitnyédi Off… Tovább olvasom