Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Vásárosfalu ünnepe

Székelykapu-avatással egybekötött nyárbúcsúztatót tartottak a hétvégén Vásárosfalun.
Pénteken és szombaton rendezték meg az idei nyárbúcsúztatót és rockfesztivált Vásárosfalun. A rendezvény jelentőségét növelte, hogy ez alkalommal avatták fel ünnepélyes külsőségek között azt a székely kaput, amit – mint arról már beszámoltunk – erdélyi fafaragómesterek, a székelyvajai Nagy Miklós, fia, István és Pataki Károly készítettek Vásárosfalu részére. A két település ugyanis 2000-ben testvérkapcsolatot létesített egymással és ezen szándékukat tavaly szerződésben is rögzítették. E kapcsolatnak gyümölcse az a kiválóan elkészített székely kapu, amely a rábaközi község központját díszíti.

Fiatalok fesztiválja

A program pénteken este több száz fiatal részvételével, rockfesztivállal kezdődött. Szombaton zenés ébresztővel indult a nap, s délelőtt tíz órakor tartották az ünnepséget – középpontjában a székely kapu felavatásával.
Molnár Sándor házigazda polgármester köszöntőjében emlékeztetett Vásárosfalu és Székelyvaja kapcsolatának kezdetére, Tompáné Balogh Mária alpolgármester pedig örömét fejezte ki, hogy a két település barátságának jelképe, a székely kapu a falu közepén állhat.

Üdvözletet hoztak

Ezután Tóth Miklós plébános és Béres László evangélikus lelkész istentiszteletet mutatott be, s közben megszentelték és megáldották az erdélyi mesterek alkotását.
Osváth Csaba, az erdélyi Ákosfalva és a társközségek, köztük Székelyvaja polgármestere tolmácsolta az otthoniak üdvözletét, majd arról szólt, hogy a közel kétéves kapcsolat eredményeként készült a kapu. A magyar kormánynak azt üzente, hogy támogassa az ilyen kapcsolatokat, mert mint fogalmazott, „nem mindegy magyarnak lenni Erdélyben vagy az anyaországban". Reményét fejezte ki, hogy a kapu a barátság, az összetartozás szimbóluma lesz.
Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, a térség országgyűlési képviselője avatóbeszédében egyebek mellett kijelentette, minden kis lehetőséget ki kell használni, hogy erősítsük a lelket egymásban itthon és erősítsük a lelket azokban, akiknek azért kell küzdeni, hogy a hivatalban vagy az iskolákban anyanyelvükön, magyarul beszélhessenek.
A szintén országgyűlési képviselő Kránitz László – aki gyermekkorában sokat időzött Vásárosfalun, s elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen – levélben köszöntötte a jelenlévőket.

Szalagot kötöttek

A kétórás ünnepség további részében a környező települések polgármesterei, a megyei közgyűlés elnöke, az erdélyi vendégek, a helyi szervezetek és az evangélikus gyülekezet képviselői szalagot kötöttek a székely kapura. Végül Tollas Gábor székelyvajai tanácsos a faluját bemutató albumot adott át a vendéglátó község első emberének, Molnár Sándornak.
Az ünnepséget kultúrműsor kísérte, s a nap hátralévő részében különböző szórakoztató programok várták az érdeklődőket.

Korábban:

Erdélyi mesterek Vásárosfalun (2002-08-06) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkivüli ülés Csornán

Az októberi önkormányzati választások előkészületei és a rekultívos szeméttelepi szerződés voltak a… Tovább olvasom