Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Városrész lett a káposztáskertekből

Kilencvenöt éve, a környékbeliek káposztáskertjeiből alakult ki Kapuvár északi városrésze, az úgynevezett Házhely. A jelenlegi lakosok nemrég ünnepelték jubileumukat.
– A napjainkban már szinte teljesen beépített városrészben a húszas évek elején még a káposztaföldjeiken görnyedtek a kapuváriak – kezdte a kilencvenöt éves kapuvári városrész, a Házhely történetének felidézését Kapui Pál.

A minapi jubileumi ünnepséget rendező helybéli lakos elmondása szerint 1920 nyarán már az előzőleg kimért káposztáskertekre kezdtek kisebb-nagyobb épületeket emelni a tulajdonosok. Még az év júliusában beköltözött a negyvenedik család is a saját otthonába. Attól fogva számítják Házhely kialakulásának felgyorsulását, amikor a 366 káposztáskertet már telekként tartották nyilván a helyiek. Aztán a környező majorokból is folyamatosan települtek ide a családok. Az 1940-es évekre már nagy településrésszé vált a Házhely.

– Fontos tudni, hogy egyrészt földrajzi közelsége, másrészt a Házhely lakosainak szorgalma miatt is innen került ki a legtöbb munkása az akkoriban erőteljesen fejlesztett húsgyárnak és a későbbi vagongyárnak – tette hozzá Kapui Pál.

Az általa elnökölt Kapuvári Bográcsos Egyesület – a város alpolgármesterével, dr. Hoffer Imrével karöltve – szervezte a minapi, az alapítókra emlékező ünnepüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak a Rábcában, Győrsövényháznál

Egy ötven év körüli, feltehetően lébényi férfi holttestét emelték ki kedd délután a Rábca,… Tovább olvasom