Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Városi címre pályázik a nagyközség

Beled - Városi címre pályázik Beled, ezért pályázatot nyújtanak be a szakminisztériumhoz. A helyi felmérés szerint az idősebbek azonnal lehetségesnek tartják, a fiatalabb korosztály is támogatja, ám még fejlesztene.
Beled önkormányzatának döntése alapján a település pályázatot nyújt be a szakminisztériumnak a nagyközség várossá válásának érdekében. A községháza egy kérdőív alapján méri fel a település lakóinak véleményét.

Tompáné Balogh Mária polgármester rögtönzött statisztikát készített a már beérkezett kérdőívek alapján. Eszerint Beled idősebbjei már napjainkban is alkalmasnak tartják a települést a városi rangra, míg a fiatalabbak körében általános az a nézet, hogy a nagyközségből lehet város, ám ehhez még fejlődnie kell. Még egy érdekesség felfedezhető a statisztikában, miszerint a közép- és felsőfokú tanulmányokat végzett helybéliek túlnyomó része támogatja, az alapfokú iskolákat végzettek inkább elutasítják a városi rangot. Arra a kérdésre, hogy a fejlesztési pénzeket hova csoportosítsa a vezetés, utóbbi csoport egyértelműen a munkahelyteremtést jelölte meg. Ezzel kapcsolatban azonban a polgármester kijelentette, nem tudna ebben a pillanatban húsz embert biztosítani egy esetleges beruházónak. Tompáné hozzátette, a községháza jelenleg is három pénzügyest keres, de helyből vélhetően nem tudják betölteni az állásokat.

A várossá válás esélyeire voltak kíváncsiak a belediek a minapi lakossági fórumon. A községháza egy kérdőív alapján mérte fel a településen élők véleményét.

Egy minapi lakossági fórumon a beledi polgármester azonban kijelentette, a várossá válás nem rangkórság számukra, hanem a fejlődés egyetlen útjának tekintik. A fórumon Hardi Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa vázolta fel a nagyközség lehetőségeit. Mint mondta, a magyarországi városhálózat fejlettsége meghatározza az életszínvonalat. Úgy véli, a kisebb városok megerősítésre szorulnak és Beled is olyan területen helyezkedik el, ahol hiányzik egy településeket összefogó központ. Hardi Tamás szerint a dél-rábaközi nagyközséget történelmi szerepe is predesztinálja a várossá válásra. Beled a bécsi és a budapesti vonzáskörzetek határán fekszik és a húszezer lakosnál nagyobb városok is távolabb találhatók. Mind a szolgáltatói, mind a vállalkozói szektor alkalmas arra, hogy a beledi pályázat sikeres legyen.

A nagyközségben kétszáznál több vállalkozás és közel ötven kiskereskedelmi üzlet telepedett le. Az Akadémia munkatársa szerint a nagyközség önálló foglalkoztatási körzettel bír, van olyan szomszédos település, ahonnan a többség Beledbe jár dolgozni. Hardi Tamás kijelentette, a városi rang elnyeréséhez azonban először nyertes pályázat kell, aztán a szakminiszter ajánlása alapján a köztársasági elnök dönt a kérdésben.

– Úgy gondolom, a beledieknek jók az esélyeik, ám azt ne felejtsük el, hogy egy pályázaton nem csak nyerni lehet, ebben az esetben jövőre újra próbálkozhatnak – mondta az Akadémia munkatársa.

Olvasóink írták

 • 6. bond 2008. február 10. 11:54
  „Az ilyen mocskos falu ne akarjon város lenni, ahol az ember nem élhet nyugodtan a saját házába.”
 • 5. ghzt 2008. február 03. 14:18
  „Majd az elválik.”
 • 4. Géza 2008. január 25. 19:51
  „-.- Beled város lesz és kész. Ennyi...pont.”
 • 3. Kohn Dávid 2008. január 16. 13:36
  „ebben az országban már minden helység város lehet?”
 • 2. Babucy 2008. január 14. 14:57
  „puffff álmodik a .................
  hányszor fognak még pályázni???”
 • 1. xy 2008. január 14. 11:37
  „Felháborító! Még a végén kiderül hogy ebben a faluban tiszta hawai van. Azért járnak az emberek 30km-rel odébb dolgozni.És azért menekülnek sokan ebből a faluból.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új jármű a tűzoltóknál

Kapuvár - Ha minden a tervek szerint alakul, január végén, február elején „munkába… Tovább olvasom