Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Városi címre pályázik a Dél-Rábaköz központja, Beled

Beled - Ötezer ember közigazgatási és szociális tennivalóit intézi a Dél-Rábaköz központja. Beled – bár fogyatkozó létszám mellett – városi címre pályázik. A közeljövőben fejlesztik a település iskoláját.
– Ha nem is drasztikusan, de csökken településünk lélekszáma – kezdte Beled bemutatását Tompáné Balogh Mária polgármester. A Dél-Rábaköz központjának számító mikrotérségi centrum vezetőinek azonban nagyra törő – ám megvalósítható – terveik vannak. Legfontosabb céljuk a városi cím elnyerésére benyújtott pályázatuk megnyerése, melynek elkészítéséhez már a lakosság véleményét is megkérdezték.

A polgármester úgy véli, a jelenlegi pályázati lehetőségek elnyerése csak a városi cím birtokában lehetséges, ez lehet a település jövőbeni fejlődésének záloga.

– A legbüszkébbek talán arra vagyunk, hogy településünket sikerült egy mikrotérségi központtá fejleszteni – jelentette ki Tompáné. Beled még négy környező község körjegyzőségi központja, mintegy ötezer ember közigazgatási, oktatási és szociális ügyeit intézik itt. A helyi Egyesített Szociális Központ egyre bővíti tevékenységi körét, s több sikeres pályázattal is büszkélkedhet.

Sikeres pályázat esetén teljesen átalakítanák az iskola épületét s az alsósok a központi épületbe költöznének.
Sikeres pályázat esetén teljesen átalakítanák az iskola épületét s az alsósok a központi épületbe költöznének.

Beledben a néhány éve megalakított Általános Művelődési Központ (ÁMK) napjainkra megérett egy komolyabb fejlesztésre.

A községháza tervei szerint szeptembertől a felsőben a két párhuzamos osztályban német és angol osztályt indítanak. Igaz, már az óvodában is tanulhatnak a kicsik idegen nyelvet, ám éppen az esélyegyenlőségre való tekintettel ez sem az óvodában, sem az általános iskola 1–4. évfolyamán nem kötelező. A látványosabb fejlesztés azonban egy nagyobb pályázattól függ, melynek elnyerésével teljesen átalakítanák az iskola épületét. Jelenleg három helyen folyik az oktatás, az átalakítás során több tantermet alakítanának ki a központi intézmény második szintjén. A most négyszáz adagos konyhát az ifjúsági házba helyeznék el, és természetesen bővítenék.

– Beled talán legfájóbb pontja a helyi ipar pár évvel ezelőtti elsorvadása. Így a Savaria cipőgyár bezárása vagy a környékbeli ipari üzemek (például kapuvári húsgyár) leépülése, hiszen ez utóbbiakba sok beledi ingázott – mondta a polgármester. Jelenleg a Prover-tha egyik üzeme, az Axiál és a Wiedenmann „tartja a frontot", ezek mellett azonban több, kisebb vállalkozás szívja fel a helyi és a környék munkaképes lakosságát.

Tompáné Balogh Mária
Tompáné Balogh Mária


Tompáné szerint bármennyire is szeretnék a termelőüzemek körét bővíteni, a jelenlegi adópolitika nem kedvez a beruházásoknak és a vállalkozásoknak. Eredmény, hogy egy francia érdekeltségű aromaüzem települt a beledi határba. A beruházások elősegítésére az önkormányzat többek közt ipari terület kialakítását tervezi.

– A rendszerváltás környékén nem maradt önkormányzati területünk, napjainkban majd kénytelenek leszünk ezt megvásárolni – tette hozzá a polgármester. A jövendő befektetők szempontjából előnyösnek tartja a 86-os főút közelségét is, ám azt hangsúlyozta, annak mielőbbi fejlesztése mindenképpen szükséges Beled tőkevonzó erejének növeléséhez.

– Természetesen más módszereket is keresünk a beruházók idecsábítására, ennek egyik legmarkánsabb programja a pénteken, több mint félszáz kiállítóval nyíló ötödik Pünkösdi Fesztivál és Vásár, melynek vezérmotívuma idén az egészségnevelés lesz – mondta Tompáné Balogh Mária.

Olvasóink írták

  • 3. Jollye France 2008. május 07. 18:17
    „A falukép...az ami tényleg vicc,rossz vicc.”
  • 2. reális 2008. május 06. 21:28
    „Vicc az egész, lényeg a lényeg polgármester csapatával ,törpéivel három napig eszik, iszik”
  • 1. antistar 2008. május 06. 07:20
    „Ez most vicc?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárga arany a megyei földeken

Győr-Moson-Sopron - Járjon a Rábaközben, a Mosoni-síkságon vagy a Pannonhalmi-dombokon az ember, kis… Tovább olvasom