Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Város kórház nélkül

Borúlátóak a kapuváriak és a környékbeli falvak lakói a kisváros kórházának bezárása óta.

A kapuvári Lumniczer-kórház aktív ellátása április elejével megszűnt. Az azóta eltelt több mint két hónap tapasztalatai alapján az egyöntetű vélemények szerint vissza kell állítani az intézmény aktív gyógyító munkáját.

Az emberek félnek a távolságoktól, a gyermekes anyukák a kicsik helyi gyógyítását hiányolják, a nagy többség – bár meg van elégedve a rendelőintézet szolgáltatásaival – sokallja a várakozási időket.

Hosszú a várakozás

A veszkényi Böcskei Balázsné főleg a gyermekosztályt hiányolja április óta. Mint mondta, ha csak pár napra is, de közel tudhatta magát beteg kisgyermekéhez. Fájlalja a nőgyógyászat megszűntét is, hiszen az elmúlt évben még Kapuváron szült. Megoldásként csak ezen ellátások visszaállítását tudja elképzelni. A gyórói Pete Lajosné ott jártunkkor épp unokáját hozta vérvételre. Véleménye szerint – bár jó a rendelőintézet – hosszú a várakozási idő.

– Bizonytalanok vagyunk a jövőt illetően, nem tudjuk, hogy milyen betegséggel épp melyik intézménybe kell mennünk.

– Az esetleges téli betegszállítást is megoldatlannak érzem – mondta Pete Lajosné.

Réfi Józsefné Pilisvörösvárról(!) érkezett a Rábaközbe, az angiológiai rehabilitációra. A helyi aktív ellátás nem érintette, ám azt hozzátette, ha a rehabilitáción komolyabb panaszok jelentkeznének, másik intézménybe kellene szállítani a betegeket.

A helybéli Horváth Józsefné szerint egy egész nap is rámehet arra, ha valamilyen betegséggel kórházba kellene utazni. – Idős édesanyám is beteg, ha őt érné valami, nem tudom, hova futnánk hirtelen – mondta Horváthné. A közelben dolgozó húga szerint is nagy az elkeseredettség a városban, a kórház közelében lévő munkahelyére belátogató vendégek is csak panaszkodnak az aktív ellátás hiányára.

Győzzék kitalálni

Egy beledi hölgy elmondta: a jelenlegi helyzetben más-más betegséggel más-más intézménybe kell menni, csak győzzék kitalálni, hogy ez Csorna, Sopron vagy Győr legyen. Egy épp a rendelőből kilépő iváni család is hasonló véleménnyel volt. Szabó Dóra családjával két éve költözött Kapuvárra. A legjobban a gyermekosztályt és a nőgyógyászatot hiányolja, mint mondta, kismamaként a szomszédos Csornára kell járnia, ami egy kisgyermek mellett nem egyszerű.

A Tolna megyei Kakasdról érkezett Ambrusz Pálné az érosztály rehabilitációs részlegén gyógyíttatja magát immáron több mint kilenc éve. – Az érbetegek Mekkája a kapuvári angiológia – mondta az idős hölgy. Annyit azonban hozzátett, egy ilyen rehabilitációs központhoz legalább egy sürgősségi és egy állandó belgyógyászati osztályt el tudna képzelni, hiszen ezekre a részlegekre az angiológiának is szüksége lenne.

Megőrzik a műszereket Kapuváron

A kapuvári képviselő-testület határozatot hozott arról, hogy a későbbi terveiknek és elképzeléseiknek támogatására, a lakosság ellátásának érdekében a helyi Lumniczer-kórház eszközállományát nem adja el. A határozat kitért arra is, hogy a meglévő műszerek és egyéb eszközök a kórház tulajdonában maradjanak a továbbiakban is.

 

 

 

Turbók Attila

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú a tanévtől és az iskolától

Évzáróra gyülekeztek az iskolások és szüleik pénteken késő délután Rábacsanakon. Ám a vakáció örömét nehéz volt felfedezni az arcokon, még a ballagó nyolcadikosok sem tűntek boldognak. Mintha őket is megviselte volna az a szomorú tény, hogy e forró júniusi napon nemcsak a tanévet, a tanodát is bezárják az alig hatszáz lelkes rábaközi településen. Tovább olvasom