Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Várólista a felnőtt- fogyatékosotthonban

Csorna - Huszonnégy gondozottal működik jelenleg a csornai kistérség felnőtt fogyatékosok napközi otthona. További jelentkezők is vannak, de bővítésre egyelőre nincs lehetőség.

Három évvel ezelőtt kezdte meg működését Csornán a fiatal felnőtt fogyatékosok napközi otthona. A kistérségi társulás tartja fenn, huszonnégy gondozottal. Értelmi és testi sérült fiatalok látogatják az intézményt.

Bertalanné Balázs Kata, a csornai többcélú kistérségi társulás szociális központjának vezetője portálunknak elmondta: 2006-ban tizennyolc gondozottra kapták meg a működési engedélyt. Idén januártól bővítették a létszámot hattal. Az érdeklődés továbbra is nagy az intézmény iránt, ám további emelésre nincs lehetőségük. Várólistájuk viszont van.

A csornai otthon gondozottjai rendszeresen járják az országot, sokat kirándulnak.
A csornai otthon gondozottjai rendszeresen járják az országot, sokat kirándulnak.

– Reggel hét órától délután négyig felügyelünk a fiatalokra – jegyezte meg Bertalanné Balázs Kata. – Igyekszünk számukra korukhoz, fizikai erőnlétükhöz, szellemi, mentális képességeikhez megfelelő programokat, foglalkozásokat összeállítani. Nagyon sok kirándulást szervezünk, jártunk a fővárosban, eljutottunk Sopronba, Székesfehérvárra, Kőszegre, Gödöllőre és még Bécsben is voltunk.

A kistérség szociális központja az otthonba való eljutást is megkönnyíti a gondozottaknak. Támogató szolgálatuk járművével kilenc rábaközi településről utaztatják őket mindennap. Rövidesen új kisbuszt is vásárolnak, pályázati támogatással. 6,3 millió forintot nyertek, a közel 4 milliós önrészt a kistérség biztosítja a beszerzéshez. A jármű képes lesz tolókocsi szállítására is és a törvény által előírt biztonsági felszerelésekkel is rendelkezik. Az intézményi ellátásért nem kell fizetniük a gondozottaknak, a szállításért kilométerenként huszonöt forintot kérnek, illetve az étkezésért jövedelemarányosan fizetnek térítési díjat.

– Létszámot tehát egyelőre nem tudunk bővíteni, noha jelentkezők vannak. Emiatt működik a várólista. A csornai otthon egyébként ezen a szakterületen minta. Rendszeresen jönnek hozzánk érdeklődők nemcsak a megyéből, de az ország távolabbi pontjairól is – tette hozzá Bertalanné Balázs Kata.

A csornai fiatalok a közelmúltban a Máltai Szeretetszolgálat által szervezett megyei sportversenyen vettek részt. Egyéniben is jól szerepeltek, összetettben pedig megnyerték a vetélkedőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekorddöntögető Hany Istók

Guinness-rekord-kísérletet terveznek Kapuvár várossá avatásának negyvenéves évfordulójára. Tóth István és csapata két tonna alapanyagból készíti el a Hany Istók-aprópecsenyét.
Tovább olvasom