Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Várkutatás, holtág rehabilitáció és helyi újság

Faluvédő egyesület alakult Mérgesen. Céljuk a község kultu rális és természeti értékeinek ápolása és megőrzése. Idén tavasszal nagyot gondolt néhány lelkes mérgesi lakos és megalakították a Mérgesi Falu- és Természetvédő Egyesületet.
Mérges: Egyesület őrzi az értékeiket és ápolja kultúrájukat

 Szeretnék megőrizni ugyanis a hangulatos, alig kilencven lelket számláló kisközség kulturális és természeti értékeit, valamint ki használni a Rába és holtágaiban rejlő turisztikai lehetőségeket.

Az egyesület elnöke Heller Tibor lett, alelnöknek Pintér Norbertet, titkárnak pedig Csapó Tündét választották.
– Februárban vetődött fel először az egyesület létrehozásának ötlete -beszélt az előzményekről Heller Tibor- márciusban aztán tizenhat taggal meg is alakultunk.
- Alapszabályunk rögzíti céljainkat. Így a természeti és épített környezet értékeinek védelmét, ápolását, a falu kultúrájának bemutatását, ismeretterjesztő rendezvények szervezését, kiadványok készítését és a még fellel hető néprajzi és egyéb értékek felkutatását, megőrzését. A célok érdekében még a tavasszal régész szakemberekkel vették fel a kapcsolatot, hogy segítségükkel felkutassák az egykori mérgesi vár helyét és tájékozódjanak a feltárás lehetőségeiről.

Szerveztek társadalmi munkát is, melynek keretében például a strandszezon előtt rendbetették a Rába partot és a fürdőzők ké nyelmét szolgáló asztalt, padokat és szeméttárolót helyeztek ki. Igaz, munkájuk gyümölcsét nem sokáig élvezhették, mivel van dál kezek támadtak a bútorokra, lehetetlenné téve azok haszná latát.

– Nagyon fontos célunknak tekintjük, hogy a falu körül ka nyargó Rába holtágat rendbe tegyük -folytatta Heller Tibor.

- Ennek érdekében vízügyi mérnökökkel tárgyaltunk és a rehabi litációval kapcsolatos munkákról kértünk felvilágosítást. Szeret nénk, ha az a csodálatos táj alapja lenne a falusi turizmusnak. Az egyesület elképzelései között szerepel egy erdei iskola lét rehozása, történelmi emlékpark kialakítása és fejükben már a Mérgesi Nyájas Napok rendezvénysorozata is körvonalazódik. Mindezt az önkormányzat segítségével és a pályázati lehetőségek kihasználásával valósítanák meg. A falut terveikről a havonta megjelenő Mérgesi Újságon keresztül tájékoztatják, melynek el ső példányát már olvashatták is a helybeliek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszalépés az utolsó percben

A döriek azt állítják – már akik egyáltalán megszólalnak ez ügyben –, azért hiúsult meg… Tovább olvasom