Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Várják az elsőbbségi kérelmeket

A földhivatalok június 16-ig várják az osztat- lan közös földtulajdonok megszüntetéséhez a kérelmeket.

A földtulajdonosoknak egy 1999-es törvénymódosítás ad lehetőséget arra, hogy osztatlan közös viszonyukat megszüntessék. Az erre vonatkozó kérelmeket azóta minden évben január 1-jétől március 1-jéig fogadták a körzeti földhivatalok. A csornai földhivatalba az elmúlt években harmincnyolc településről összesen 2800 kérelem érkezett  561 földrészletre vonatkozóan. Bakody Attila hivatalvezető az osztatlan közös tulajdonok megszüntetésének gyakorlati oldalát ismertette.

– Az osztatlanok megszüntetésének végrehajtásáról idén áprilisban jelent meg a rendelet, ami szabályozza a megosztások előkészítésének feltételeit is – kezdte Bakody Attila. – Ez lehetőséget ad arra, hogy az eddig beérkezett kérelmekre vonatkozóan elsőbbségi igényt nyújtsanak be a tulajdonosok. Elsőbbséget kérhetnek azok a termelők, akik 2002. január 1-jétől 2004. május 1-jéig mezőgazdasági nyilvántartási számmal vagy EU-s regisztrációs számmal rendelkeztek. Az elsőbbségi kérelmeket június 16-ig fogadják a földhivatalok.

„Most már   nem az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos kérelmeket kell benyújtani, hanem kizárólag
az elsőbbségi igényt."

Bakody Attila  hivatalvezető

A csornai hivatalvezetőtől megtudtuk: az elsőbbségi igényhez űrlapok a polgármesteri hivatalokban, valamint a körzeti földhivatalokban szerezhetők be. Az osztatlan birtokok megosztásának településenkénti sorrendjéről közjegyző előtti sorsolással döntöttek.
– Először mindenképpen az elsőbbségi kérelemmel alátámasztott igényeket elégítjük ki a sorsolásnak megfelelő sorrendben – folytatta Bakody Attila.

Földmérők.
– Fontos tudni, hogy az állam a munkák elvégzésére minden évben a költségvetésben különít el forrást. Ha viszont ez a keret időközben kimerül, a kérelmezőknek lehetőségük lesz arra, hogy megelőlegezzék a költségeket, amit a következő évben természetesen visszakapnak. Az érintett ingatlanokat a megosztási munkák megkezdése előtt ellenőrző mérésekkel pontosítjuk. Később a földrészletek megosztásának kiindulási helyét és irányát a talajvédelmi, megközelíthetőségi és művelhetőségi szempontok alapján, a szakhatóságok állásfoglalását is figyelembe véve a földhivatal munkatársai állapítják meg.

Persze figyelemmel leszünk a jelenlegi használati állapotokra. A rendelet azonban lehetőséget ad arra, hogy egy adott földrészlet tulajdonosai egyezséget kössenek a megosztás módjáról. Ha ezt magánokiratban rögzítik, e szerint végezzük el a közös tulajdon megszüntetését. Egyezség hiányában a megosztás sorrendjét sorsolással állapítjuk meg, a sorsolási bizottságba a tulajdonosok is delegálhatnak tagokat.

Bakody Attila megjegyezte: a június 16-i határidő letelte, az ellenőrzések elvégzése és a sorsolások után még ebben az évben megkezdik a megosztások helyszíni munkálatait.
Cs. Kovács Attila

 A sorrend

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok megszüntetésének községenkénti sorrendje a csornai földhivatal illetékességi területén: Bágyogszovát, Bogyoszló, Zsebeháza, Bősárkány, Sopronnémeti, Pásztori, Tárnokréti, Rábcakapi, Jobaháza, Szany, Rábacsanak, Szil, Barbacs, Egyed, Vág, Csorna, Markotabödöge, Rábapordány, Páli, Szilsárkány, Kóny, Cakóháza, Fehértó, Maglóca, Rábasebes, Bezi, Bodonhely, Rábatamási, Rábacsécsény, Potyond, Sobor, Dör, Farád, Acsalag, Győrsövényház, Rábaszentandrás, Magyarkeresztúr, Mérges.

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok megszüntetésének községenkénti sorrendje a kapuvári földhivatal területén: Babót, Vadosfa, Veszkény, Fertőendréd, Hövej, Dénesfa, Csapod, Rábakecöl, Vitnyéd, Gyóró, Kisfalud, Himod, Petőháza, Kapuvár, Beled, Agyagos-
szergény, Cirák, Szárföld, Osli, Vásárosfalu, Mihályi, Edve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepeltek a csornai tűzoltók

A csornai tűzoltók ünnepi állomány- gyűlésén dicséretek és jutalmak átadására is sor került. Tovább olvasom