Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Várják a vállalkozásokat Beleden

Elkészült a beledi ipari terület fejlesztési terve, ahova huszonnégy vállalkozást telepítenének.
A kisvárosban idén nem lesz látványos fejlesztés, erejüket az ipari területre koncentrálják.

– Elkészült a minap vásárolt ipari terület fejlesztési terve, melyben huszonnégy vállalkozói egységet alakítottunk ki, tehát ennyi céget, vállalkozást várunk a beledi önkormányzati területre – tájékoztatta lapunkat Tompáné Balogh Mária polgármester. A részletekről szólva hozzátette, a tervekben a vállalkozói egységek mellett már a közművek, a vasút felé is vezető utak nyomvonalai és a maradó vagy bontásra váró épületek is szerepelnek. A dél-rábaközi kisváros tavalyi és idei költségvetéséből 31–31 millió forintot vitt el a terület megvásárlása. – Ennek folyamán mind a 2012-es, mind a 2013-as költségvetésben nagyobb, látványosabb fejlesztést nem tervezünk, a testület döntése értelmében erőinket ezen ipari terület mielőbbi megtöltésére fordítjuk – tette hozzá a polgármester. Reményeik szerint a betelepülő vállalkozások hatása majdan nemcsak a helyi költségvetésben, hanem a beledi lakosságszámban is megmutatkozik (jelenleg 2700-an laknak a kisvárosban, és csökkenő a tendencia). Az ipari terület betelepítését az is segítheti, hogy a Beled mellett majdan elhaladó M85-ös útnak lesz lehajtója a város mellett.

Tompáné Balogh Mária: Az ipari terület tervei készen állnak.
Tompáné Balogh Mária: Az ipari terület tervei készen állnak.


Beled idei költségvetése 715 millió forint, tavaly ennél százmillióval több volt, ám azóta az iskola üzemeltetését és teljes fenntartását elvitte az állam (ez régebben Belednek közel 300 milliójába került). Tompáné Balogh Mária kijelentette, miután kezükből kikerült az oktatási intézmény működtetése, a helyi büdzsé jobb helyzetbe is került. Kiemelte, a január óta alkalmazott feladatfinanszírozás miatt beérkező állami normatívák fedezik a kötelezően ellátandó feladatok költségeit, talán csak az óvoda működtetéséhez kell egy kicsit hozzátenni. – A feladatfinanszírozás nyomán a városházára négy új alkalmazottat vehettek fel, ezáltal is növelve a helyi munkahelyek számát – mondta a beledi vezető. A városi költségvetésből a működtetést természetesen tudják finanszírozni, fejlesztésre azonban nem nagyon jut. – Évente egy utcának a felújítását vállaltuk, ez az idén a Füzes utca egy részének javítása lesz, melyre 15 milliót tudtunk félrerakni – mondta a polgármester.

Mivel kevés a helyi fejlesztési forrás, Beled már évek óta a pályázatokban látja a kiugrási lehetőségeket. Jelenleg a sportöltöző környékének rendbetételére, a labdarúgópálya nézőterének kialakítására, a vicai tűzoltószertár felújítására, buszöblök kiépítésére és óvodabővítésre van elbírálásra váró vagy forráshiány miatt félretett pályázatuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vé-fesztivál tizenhatodszor Vásárosfalun

Az idei évben is megrendezik a Rábaköz legnagyobb ingyenes szabadtéri fesztiválját. Tovább olvasom