Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Van gyümölcsös, amit letarolt a fagy

A rábaközi gyümölcsösök nagy része kisebb károkkal, de átvészelte a májusi kedvezőtlen időjárást. A ribizlisek már készülnek a betakarításra és jó felvásárlási árra számítanak.
A májusi fagy ugyan elérte a rábaközi gyümölcsösöket is, de a szabolcsihoz hasonló pusztítást nem okozott. Vannak persze olyan gazdák, akiknek az egész termésük odalett. Például a rábacsécsényi Lacsik Balázsnak. Családi János, a Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) elnöke érdeklődésünkre elmondta: két-három hét múlva kezdődhet a piros ribizli betakarítása.

– Az időjárás miatt körülbelül egy héttel jár előbbre a gyümölcs érése a megszokottnál – fogalmazott a TÉSZ-elnök. – Gondot okoz, hogy a szárazság hatásaként elhúzódott a virágzás, emiatt viszonylag kisebb termésre számíthatnak a termelők. Az árak viszont emiatt talán emelkednek, de hogy mekkora mértékben, azt még nem tudjuk.

Az elmúlt három évben a ribizli felvásárlási ára katasztrofális volt, úgyhogy mindenképpen számítunk a magasabb árakra.

Családi János szerint az almapiacot jelentősen befolyásolja a szabolcsi ültetvények fagykára. A térségben közepes mennyiséggel számolnak és elfogadható felvásárlási árakkal. A fagy érintette a cseresznyéseket és meggyeseket is. Nemcsak hazánkban, hanem például Lengyelországban is.

– Emiatt jó árra számíthatunk, de pontos mértékről e gyümölcsök esetében sem tudok tájékoztatni. Az biztos, hogy a korai cseresznye felvásárlási ára jelenleg 400–500 forint körül mozog.
A TÉSZ elnöke hozzátette: az időjárás miatt károsult gazdák az európai uniós vis maior keretből számíthatnak kártérítésre.

– Döntés ugyan még nincs, de ha Magyarország kap az alapból, akkor a termelők kárát némileg enyhíthetik. Azt már hallottam, hogy a lengyel kárigényt tárgyalták, de hazánkról egyelőre nem volt szó. A kormány módosította az agrár-kárenyhítési törvényt, eszerint július 15-ig lehet a rendszerhez csatlakozni. Azok a gazdák is jelentkezhetnek, akik már károsultak. Szántóföldi növényeknél ezer, ültetvényeknél háromezer forint a csatlakozási díj hektáronként– tette hozzá Családi János.
A rábacsécsényi Lacsik Balázs kilenchektáros gyümölcsösét tette tönkre a május eleji fagy. A fiatal termelő azt mondja: idén nem szüretelnek, azaz bevételük sem lesz. Öt és fél hektárnyi almája és négyhektárnyi cseresznyéje lett oda.

– Az ültetvényen százszázalékos a kár – panaszolta. – A ráfordítás viszont ugyanannyi, mintha jó termésünk lenne. A tápanyagok jó részét már kijuttattam, nagyon erős a növekedés, úgyhogy erős hajtásválogatásra is szükség lesz. Gyümölcsválogatás helyett mi metszeni fogunk. A májusi fagy a gyümölcsfák legrosszabb állapotában érkezett, ugyanis a kötődés utáni első két hétben a legérzékenyebb a növény.
Lacsik Balázs a kártérítésről megjegyezte: ha kapnak is valamennyi pénzt, az összes kárt nem lehet megtéríteni. Mást nem tehet, mint ültetvényét felkészíti a következő évre és bízik a jövőben.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminckét érdeklődő

Az elmúlt évek érdektelensége után – amikor legfeljebb négyen vettek részt Csornán a közmeghallgatáson – az idén harmincketten érdeklődtek a város közügyei iránt. Az önkormányzat nehéz gazdasági helyzete mellett a termálügy, a kórház sorsa és a munkahelyteremtés is szóba került a csornai közmeghallgatáson. Tovább olvasom