Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Van erőszak családon belül is

A kónyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatot Ellátó Társulás illetékességi területén jelenleg 146 veszélyeztetett gyereket tartanak nyilván. A térségben is egyre több a családon belüli erőszak.
Kónyban 1998-ban alakult meg a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatot Ellátó Társulás, melynek az illetékességi területéhez jelenleg huszonkét település tartozik. A tagok magas száma is jelzi, hogy a falvak sem maradhatnak ellátatlanok, hisz ma már például a családon belüli erőszak nem csupán városi jelenség.

– Tizenkét település hozta létre a társulást, amelyhez jelenleg huszonkét község tartozik. A feladatot – amely családsegítésből és gyermekjóléti szolgáltatásból tevődik össze – kilencen látjuk el – mondta a vezető, Allerné Kiss Edina, aki szerint munkatársai általában négy-öt településen tevékenykednek.

A családsegítőket az adott községben ügyfélfogadási időben kereshetik fel a kliensek, a gyermekjóléti szolgálat pedig jelzések alapján végzi a munkáját.

Az egyes településeken változó a kép: van, ahol alig kell beavatkoznia a szolgálatnak, másutt viszont jelentős a tennivaló. Az sem kizárt, hogy a munkatársak veszélyeztetve érzik magukat egy-egy komolyabb ügy intézése közben.

– Sajnos manapság egyre több a családon belüli erőszak a mi területünkön is – fűzte hozzá Allerné. – Ezért igyekeztünk jó együttműködést kialakítani a rendőrséggel, de kapcsolatban vagyunk az iskola, óvoda gyermekvédelmiseivel, valamint a védőnőkkel is. Így veszélyeztetettség esetén időben kapunk jelzést. Ez idő tájt 146 veszélyeztetett gyermek van az illetékességi területünkön. Közöttük enyhébb fokban veszélyeztetettek – úgynevezett alapellátásban gondozottak –, meg olyanok is vannak, akiknek a szülei együttműködésre kötelezettek.

Arra is van példa, hogy a gyereket – a saját érdekében – ki kell emelni a családból. Ez a legvégső eset.
Az intézmény vezetője közölte: a családsegítő szolgálat önkéntes megkeresés alapján működik, az ügyfelek leggyakrabban információt, vagy ügyeik intézéséhez segítséget kérnek, köztük a nők vannak többségben, munkahellyel rendelkezők és munkanélküliek egyaránt.
A szolgálat használt ruhákkal is segíti a rászorulókat, a gyerekeket és a felnőtteket. Ez folyamatos feladat.

Huszonkettes társulás

A kónyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatot Ellátó Társuláshoz a következő települések tartoznak: Kóny, Szil, Sopronnémeti, Zsebeháza, Páli, Markotabödöge, Rábcakapi, Cakóháza, Enese, Bősárkány, Tárnokréti, Maglóca, Barbacs, Bágyogszovát, Győrsövényház, Rábatamási, Jobaháza, Magyarkeresztúr, Bogyoszló, Potyond, Pásztori, Acsalag.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az idősekért, családokért Csornán

Csorna önkormányzata legutóbbi ülésén tűzte napirendre és fogadta el a Szociális Szolgáltató Központ… Tovább olvasom