Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Van, akinek semmi nem felel meg

Kapuvár - Kapuvár polgármestere szerint lehetetlen minden egyes helybélinek a kedvére tenni. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten támogatja a rendezvényeket és nem finanszírozza az új szoborállítási kezdeményezéseket. A munkahelyteremtésben csak a feltételeket tudják szabályozni. Hámori György interjút adott a Kisalföldnek.
Az elmúlt hetek Kapuvárról szóló írásainak jó része élénk vitát váltott ki lapunk honlapján (Wass Albert-szobrot terveznek, Sás utcai fesztivál, Kisalföld – augusztus 8., 10. oldal). A hozzászólók szerint a város vezetése a rendezvények szervezése, finanszírozása és a szoborállítások helyett inkább a munkahelyteremtéssel foglalkozzon. A felvetésekre Hámori György polgármester reagált.

– Az elmúlt hónapok hozzászólásaiból és a hozzám eljutott információkból azt kell leszűrnöm, hogy van Kapuváron néhány ember, akiknek az sem jó, ha van rendezvény, az sem, ha nincs, alapjában véve semmi sem felel meg nekik.

– A Kapuvári Nyár rendezvénysorozat jó része lement, a gazdanapok most következnek. A városháza milyen mélységben veszi ki részét a szervezésből, a finanszírozásból?

– Évek óta hagyomány, hogy például az Anna-napok rendezését minden második évben a városháza vállalja. Idén „mi jöttünk volna", ám jövőre a várossá válás negyvenedik évfordulóját mindenképpen a város rendezi, ezért idén a civilekre bíztuk többek közt a búcsú szervezését. Azt meg kell jegyeznem, hogy szinte minden helyi rendezvényben van valamennyi – még ha kismértékű is – hozzájárulásunk. Amelyben nagyobb a városházi részvétel, az az augusztus második felében megtartandó gazdanapok lesznek, ahol az önkormányzat társrendezőként szerepel, ám a költségek nagy részét a rendező cég fedezi.

– A napokban az egyik legnagyobb vihart a tervezett Wass Albert-szobor állítása körüli hírek kavarták. Ebben és más egyéb szobrok tervezésében, állításában mennyi az adófizetők pénze?

Hámori György: Azt gondolom, senki nem feltételezi, hogy a képviselő-testület tagjai abban lennének érdekeltek, hogy ne legyen új munkahely a városban.
Hámori György: Azt gondolom, senki nem feltételezi, hogy a képviselő-testület tagjai abban lennének érdekeltek, hogy ne legyen új munkahely a városban.


– Ha egy szóval kellene válaszolnom, azt mondanám, semmi. Mind a Wass-szobor, mind a tervezett Hany Istók-szobor teljes megvalósítása a civilek kezdeményezése. Az előbbit a Kapuvári Polgári Társaság szervezi, támogatásokból, adományokból és pályázati pénzből állítják fel a szobrot. A Hany Istók tervezésénél pedig az előző képviselő-testületnek határozata van arról, hogy csak abban az esetben lesz szobor, ha a városszépítő egyesület adományokból, támogatásokból össze tudja szedni rá a pénzt. Közös pályázatoktól nem zárkózunk el, erre jó esélyek vannak. Jelen pillanatban az önkormányzat csak a néhány négyzetméteres területeket biztosítja. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a Hany Istók-legendakör önkormányzati támogatásra érdemes.

– A hozzászólók szerint a szoborállítás és a rendezvényszervezés helyett az önkormányzat teremtsen munkahelyeket. Milyen szerepe lehet a városházának a kapuvári munkahelyek növelésében?

– Azt gondolom, senki nem feltételezi, hogy a képviselő-testület tagjai abban lennének érdekeltek, hogy ne legyen új munkahely a városban. Hangsúlyoznom kell azonban, a városháza csak a saját intézményeiben tud közvetlenül munkahelyeket teremteni, ám ez – a jelenlegi finanszírozás mellett – elképzelhetetlen. Az önkormányzat egyéb esetben csak a keretfeltételeket – azt sem mindet – tudja biztosítani ahhoz, hogy felkeltse a befektetők érdeklődését a város iránt. Tavaly elkészült egy olyan szakmai anyag, melyet eljuttattunk minden olyan magyar és környékbeli cégnek és egyéb szervezetnek, mely a lehetséges befektetők letelepítésével foglalkozik. Letelepedett nálunk a Svájci Elektronikai Kft. és nehezen talált munkaerőt magának. Hozzátenném, ennek ellenére megépítik új üzemcsarnokukat az ipartelepen. Volt tavasszal egy gépipari cég, mely egy szlovákiai települést és minket szemelt ki magának, ám a Kapuvár környéki közlekedési viszonyokat (85-ös főút állapota) figyelembe véve mégiscsak a szlovákoknál kötött ki. Reméljük, a valamikor kiépülő csornai elkerülő javít ezen a hátrányon is.
A munkahelyteremtéssel kapcsolatban azonban van egy tőlünk független feltétel és ez a magyar gazdaság és adórendszer.

A helyi viták okozója: a Wass Albert-szobor.
A helyi viták okozója: a Wass Albert-szobor.


Kisvárosiként nem tudjuk függetleníteni magunkat attól a tendenciától, hogy a jelenlegi helyzetben a meglévő vállalkozások is a fennmaradásért küzdenek és akkor még nem említettem a magas közterheket sem.
Zárásképpen azt el kell mondanom, hogy

munkatársaimmal együtt, a nehéz körülmények ellenére is nap mint nap tárgyalunk lehetséges befektetőkkel, reménykedve abban, hogy ezek a tárgyalások egyszer eredménnyel zárulnak.


Olvasóink írták

 • 10. heat 2010. március 05. 18:00
  „Hol vannak a Hozzászólások?”
 • 9. Magyar Attila 2008. augusztus 18. 20:20
  „Kedves K.L.

  Szívesen.

  Számomra is van tanulsága az ügynek, és ezt a Hany Istók szobor kapcsán -mint a Városszépítő Egyesület elnöke- meg is tudom ígérni: nagyon fontos annak kommunikálása, hogy nem egy szűk csoport kívánja egy öncélú ötletét megvalósítani a szűkös önkormányzati kassza megcsapolásával. Fontos annak tisztázása, hogy mindenkinek lehet véleménye egy-egy elképzelésről amit a tévedések és rosszul értelmezett információk tisztázása mellett is illik tiszteletben tartani. Akik pedig munkával, pénzzel vagy más segítséggel járulnak hozzá a megvalósuláshoz, azzal közös az elért siker.

  A polgármesteri válasszal kapcsolatban félreértett. Nem úgy gondoltam, hogy Ön forgatta ki azt, hanem úgy, hogy a kérdésfelvetésben használt szófordulat magában hordozta azt, hogy a válasz kiforgatható lesz.

  Üdvözlettel”
 • 8. K.L. 2008. augusztus 18. 19:53
  „Kedves Magyar Attila!
  Örülök, hogy a tisztánlátáshoz hozzájárult! Ezt akartam.
  Tanulsága is van az ügynek, amire Attila részben megadta a választ. De aszt nem gondolja komolyan, hogy kiforgattam a polgármesteri választ- bizzuk a tisztelt olvasókra- .

  Üdvözlettel”
 • 7. Magyar Attila 2008. augusztus 18. 15:59
  „Kedves K.L.

  Elöljáróban annyit, hogy magam is egyetértek azzal, hogy ma Magyarországon a munkavállalókat és munkáltatókat terhelő adók és járulékok szintje magas, a költségvetésbe befolyt összegek felhasználása pedig gyakran megkérdőjelezhető.

  DE
  Adófizetők pénze... Ez alatt Ön mit ért? Azt a pénzt ami az adózónál marad, mint adózott jövedelem, adózott nyereség? Nyilván nem, hiszen Ön is tudja, hogy ezt mindenki arra költi amire akarja. Ha akar belőle nonprofit szervezetet támogatni, ahhoz szíve joga. Ha mint jól menő cég szobrot újít fel belőle, ahhoz is. Ha gumicukrot vesz ahhoz is.

  A pénz, amit adóként befizetünk, az viszont nem a mi pénzünk... Máskülönben eszünkbe se jutna befizetni. Tehát nem is rendelkezhetünk felette. Illetve dehogynem: 1+1% erejéig megmondhatjuk, hogy melyik egyházat illetve nonprofit szervezetet akarjuk vele támogatni, de úgy, hogy azt viszont már nem mondhatjuk meg, hogy mondjuk az egyház gyertyára költse vagy villanyáramra.

  A befizetett többi adó és járulék sorsáról aztán már nincs jogunk közvetlenül dönteni. Pláne nem tételesen, egyénenként. Persze lehet megfogalmazni kritikákat a felhasználással kapcsolatban, de óvatosan tegyük ezt. Merthogy sok ember ad bele a közösbe és nem biztos, hogy mindenkinek egyezik a véleménye. A példánál maradva, lehet, hogy az Ön által befizetett adóból nem szeretne szobrokat látni Magyarországon, Kapuváron, de biztos vagyok benne, hogy vannak olyan adófizetők, akik szívesebben látnának szobrokat mint 4-es metrót vagy viaduktokat a Balaton partján. Higgye el, ha a teljes befizetett adónk felett egyénenként rendelkezhetnénk, nagyon hamar összejönne a Hany Istók szobor, de még a Wass Albert szobor is.

  Azt elvitatni egy várostól vagy annak nonprofit szervezeteitől, vállalkozásaitól vagy polgáraitól, hogy a lehetőségeik szerint éljenek a meghirdetett pályázati lehetőségekkel szerintem nem szerencsés. Arra hivatkozással tenni ezt, hogy Őn szerint felesleges célokat valósítanak meg pedig szintén nem az. Ha nem ért egyet vele, pontosabban ha mást szeretne megvalósítani, fogalmazza meg az Önnek fontos célt, keresse azokat az embereket, csoportokat, akik hasonlóan gondolkodnak és kezdjen el Ön is dolgozni annak megvalósításán. Ha szerencséje van, akár még pályázni is tud rá.

  A polgármesteri válasz természetesen az újságíró rossz kérdésfelvetése miatt forgatható ki íly módon. Kedves Attila a fenti okfejtést az "adófizetők pénze" szófordulatról a Te figyelmedbe is ajánlom. Polgármester úr természetesen úgy fogalmazott, hogy a város költségvetéséből, különösképpen a helyi adókból befolyt összegből nem használunk fel a Wass Albert és Hany Istók szoborra.

  Viszont igenis számítunk az adófizetők pénzére, mármint arra ami felett ténylegesen szabadon rendelkeznek. Lehet adományokkal támogatni minden ilyen kezdeményezést és lehet 1%-ot felajánlani nonprofit szervezeteknek.

  Üdvözlettel és Tisztelettel”
 • 6. K.L. 2008. augusztus 18. 13:41
  „Tisztelt Polgármester Úr!

  Szerintem a pályázati pénz is az adófizetők pénze. Ha a szobor állításához pályázati pénzt is felhasználnak, akkor bizony lesz benne az adófizetők pénzéből - ami nem semmi -.

  Tisztelettel”
 • 5. heat 2008. augusztus 16. 21:31
  „Korábban már több cikk is foglalkozott a kapuvári munkerőpiac problémáival. A leggyakrabban a kevés munkahely, és a megfelelő szakemberek hiánya került megemlítésre, valamint az, hogy ki(k), vagy mi(k) ezért a felelős(ek). Az írásokat és az elhangzó véleményeket olvasva már többször felmerült bennem, hogy hozzászóljak a témához, mert szerintem sok pontatlanság is elhangzik. Kapuváron - kisváros lévén - a helyi cégeknek, munkaadóknak mindíg erős befolyása volt és van a városvezetésre. A dolog még a rendszerváltás előttre nyúlik vissza, de a lényeg, hogy a korábbi RINGA-RÁBA-ÁFÉSZ-DIADAL lobbi érdekei megegyeznek a jelenleg helyben működő cégek érdekeivel. Céljaikat ma is sikerrel érik el, amik közül legfontosabb, hogy a helyi konkurenciát a minimálisra csökkentsék, hogy ezáltal is a lehető legalacsonyabb bérért, kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalókat találjanak. Kivéve persze azt a néhány különleges "státuszban" lévő embert, akik - jórészt kapcsolataik révén - kiváltságos és megingathatalan pozícióban ülnek. Sajnos ez a helyzet teljes mértékben jellemző az önkormányzati intézmények esetében is.
  Ennek a fajta berendezkedésnek a kialakulásához több feltételt kell teljesíteni. El kell érni, hogy helyben csak kis, vagy semmilyen szakértelmet nem igénylő munkát adó vállalkozások telepedjenek meg. A néhány speciális, vagy magasabb szaktudást igénylő helyeket "házon belül" szigorú érdekviszonyok mellett (valamit-valamiért) kell felosztani. A cégek tulajdonosa valamely virtuális (pl.önkormányzat, hivatal) vagy valamilyen, a várostól távolabbi székhelyen lévő legyen, így a helyi töténésekről, viszonyokról előkezelt információkat kapjon.
  Kinek és miért jó ez? Talán ez nem is kérdés. Azoknak az embereknek, akik korábban és most is ezáltal biztosíthatják maguknak és társaiknak a pozíciót, az anyagi jólétet, vagy csak egyszerűen a befolyást a város és más emberek életébe.
  Kik kerülnek hátrányos helyzetbe? Akik a mai napig naívan azt gondolják, hogy ebben a városban kétkezi munkát vállalva érvényesülhetnek, a családjuknak biztos anyagi hátteret teremthetnek.
  A leírtak egy idegen számára tűnhetnek akár paranoiás képzelgésnek, de aki ebben a városban született és/vagy itt él már egy ideje az pontosan tudja, hogy a jelenlegi problémákat nem lehet az olajárra, az EU-ra, vagy a globális felmelegedésre kenni. Ráadásul a szomszéd város, Csorna is ugyan ebben a cipőben jár...
  Hogy mit lehetne mégis tenni? Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a jelenlegi állapot rövid időn belül nem fog változni. Csak ki kell menni a vasútállomásra, a buszpályaudvarra vagy a városból kivezető utakra reggel, és meg kell nézni hányan, hova, és miért utaznak el. Meglesz a válasz, hogy miért nincs elég képzett munkaerő. A válasz az, hogy havi 180 euróért nem varrok, 280 euróét nem csontozok több műszakban, stb.
  Ennek ellenére néhány őrült naív mégis megpróbál valamit tenni azért, hogy a dolog jó irányba változzon. Amikor ezek a próbálkozások arra irányulnak, hogy az itt élőket szórakoztassák, figyelmüket a gondokról eltereljék, akkor néha még támogatást is kapnak, hiszen ez érdeke a "vezetésnek". Akik viszont vállalják, hogy felnyissák az álmos szemeket, vagy a fenti érdekeket nyíltan fenyegetik, jóra nem számíthatnak. Visszatérve a kérdésre - mit lehet(ne) mégis tenni az innenső oldalról? Elhagyni a szeretett szülővárost minél hamarabb? Itt maradni és bízni a négy évenkénti választásban? A választ minden itt lakó megadj nap mint nap.

  Ezt az írásomat nem szánom senki ellen, sem mellett. Szándékosan nem írtam le a tipikusan jellemző családneveket, beosztásokat, mert ezeket úgy is minden helyi ismeri. Egyszerűen az zavar, hogy a média is egyre gyakrabban közöl hibás, félretéjékoztató információkat a város életével kapcsolatban.
  Biztosan nem direkt...”
 • 4. nemondmeg 2008. augusztus 12. 20:25
  „és ennek a nap mint napois tárgyalásoknak előre láthatólag mikor lesz eredménye? És miyen? Vagy csak leírjuk és megnyugtatásképp, hogy lássátok dolgozunk? Aki letelepedik majd, remélhetőleg nem köti magát egy párt akaratához sem.”
 • 3. Kapuvári 2008. augusztus 12. 16:43
  „És még ezekre szavaztam 2006-ban!”
 • 2. miro132 2008. augusztus 12. 15:45
  „Tisztelt Polgarmester Ur,

  Kérem adja át a tapasztalatait Csornai kollégájának. Neki eddig még egy beruházót sem sikerült a városba csalogatnia

  miro132”
 • 1. egy éjjelező 2008. augusztus 12. 13:30
  „tisztelt polgármester úr ön teszi a dolgát amit egy polgármesternek tenni kell!!hát ez már kezdödött a pánkdologgal h ez nem tetszik az nem tetszik,és sorolhatnák még .........akkor a sok sms ből érzödőtt hogy bizony annak volt a legnagyobb szája aki egész nyáron mulatott!!gondolkozzanak ők el.....kivánok további eredményes munkát a polgármester úrnak!!akinek meg nem tetszik valami szedjen hangyát az jót fog tenni:-)) maradok tisztelettel:egy éjjelező!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt por a borítékban

Csorna - Nem volt a Papp József országgyűlési képviselőnek küldött borítékban értékelhető… Tovább olvasom