Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Van, ahol a lakossággal, másutt vállalkozóval

Mint kiderült: évente sok pénzt költenek az önkormányzatok a sírkertekre, de jóval többre is szükség lenne.
Az önkormányzatok minden településen kiemelt figyelmet fordítanak a temetők állapotára. Felújítják a ravatalozókat, utakat építenek és több helyen a világítást is megoldják. Mérgesen az elképzelések megvalósításába a helybeliek is besegítenek, Babóton viszont vállalkozónak adták ki a sírkert fenntartását.

A szárföldi önkormányzat évente több mint háromszázezer forintot költ a község temetőjére. Néhány éve felújították a ravatalozót, tavalyelőtt megoldották a sírkert megvilágítását, nemrégiben pedig parkosítottak. Díszcserjéket, örökzöldeket ültettek, illetve a nagy kőkeresztet helyezték át a kapu mellé. Díszburkolattal látták el a ravatalozó előtti területet, a közeljövőben pedig ennek befedését tervezi az önkormányzat. Horváth Ferenc polgármester a Kisalföldnek elmondta: az önkormányzat munkatársai tartják rendben a temetőt, és a település vezetői kiemelt figyelmet fordítanak gondozására.

Társadalmi munkában Mérgesen

Mérgesen az önkormányzat a helybeliek segítségével fejleszti a sírkertet. Balázs Vince polgármester azért számít a társadalmi munkára, mivel a község anyagi erejéből nem futja a munkálatokra. Amint a településvezető fogalmazott: szeretnének pályázati támogatást is igénybe venni, de erre kevés esélyük van. „Rendbe tettük a sírkert környékét, közvilágítást helyeztünk ki a temetőbe, megjavítottuk a kapukat, illetve sírgondozó eszközöket – kapákat, gereblyéket, öntözőkannákat – szereztünk be. Erre azért volt szükség, mert sokan járnak temetőnkbe más településekről is, nekik ne kelljen a buszon cipekedni" – jegyezte meg Balázs Vince. Virágföldet is vitettek a mérgesi temetőhöz, a hozzátartozóknak ezzel is segítve a sírok rendben tartását. Tavasszal parkoló kialakítását tervezik, illetve a ravatalozó előtti teret fednék be. Rábacsécsényben szintén lenne tennivaló a községi temetőben. Amint azt Kovács Teodóra polgármester elmondta: időszerű lenne például a ravatalozó felújítása és bővítése is.

– Illemhelyet szeretnénk építeni, illetve a temetői hulladék szelektív gyűjtését bevezetni. Bízom benne, hogy a helyiek partnerek lesznek a képviselő-testület elképzeléseinek megvalósításában – jegyezte meg Kovács Teodóra. A polgármester hozzátette: igény van a községben az urnás temetkezésre is, ezért ennek helyét is megfelelően kell kialakítani. A beruházásokat önerőből az önkormányzat nem tudja végrehajtani, ezért pályázati támogatásra számítanak Rábacsécsényben is.
A babóti önkormányzat öt évvel ezelőtt vállalkozóra bízta a temető kezelését, fenntartását. Ahogy Molnár János polgármester fogalmazott: előtte ők rendezték a területet, felújították például a ravatalozót is, de gazdaságosabbnak vélték ezt a megoldást. „Tíz évre kötöttük az együttműködési szerződést, gyakorlatilag a rendet kell fenntartani. A vállalkozó munkájára nem lehet panaszunk, hiszen rendben tartja a sírkertet" – mondta Molnár János.

Évente félmillió forint

Szilsárkányban évente 5–600 ezer forintot költenek a temetőre. Zöld Péter polgármester szerint azonban ennél jóval nagyobb összegnek is lenne helye, de nem telik a költségvetésből.

– Igyekszünk a halottasházat karbantartani, állagát megóvni. Ha szükséges, elvégezzük a javításokat, például a nyílászárócserét. Sok munkát ad a fűnyírás, ősszel a falevelek, éven át a hulladék összegyűjtése, elszállítása – tájékoztatott Zöld Péter. A szilsárkányi temetőben két évvel ezelőtt felújítottak egy százméteres járdaszakaszt. Három éve új kút is van, mert – amint a községvezető mondta – sajnos terjeszkedik a sírkert, és szükség volt a vízvevő helyre a nagy távolságok miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítenék az iskola-fenntartói társulást

Bágyogszováton a jövő egyik fontos feladatának tartják az intézmények megtartását. Az iskola jelenleg is társulásként működik, ám a fenntartók körét szeretnék bővíteni. Takács Csaba a második ciklusát kezdte meg Bágyogszovát polgármestereként, miután a helybeli választók négy jelölt közül ismét őt tüntették ki bizalmukkal. A testület viszont változott, hisz kilenc képviselő közül négy nem volt tagja a korábbi „csapatnak”. Tovább olvasom