Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Változatos pálya a zene bűvöletében

A kapuvári születésű Fejérvári Sándor jelenleg a közszolgálati rádió egyik főszerkesztő-helyettese. Az ötgyermekes apa a Kisalföldnek beszélt a zenéhez való viszonyáról, s a rádiózás kulisszatitkairól.
Fejérvári Sándor – akit Kapuváron a „Mackó néni" fiaként ismernek – szinte az utcáról került be a közszolgálati rádióba, ahol jelenleg az egyik főszerkesztő-helyettes és a rádió zenei együtteseinek igazgatója. A történet azonban még Kapuváron, az úgynevezett Rába-palotában kezdődött, ahol a nagy létszámú családban szinte a levegővel együtt szívta be a muzsika szeretetét. A famíliából nemcsak az anya foglalkozott hivatásszerűen a zenével, hanem a gyermekek közül is többen a muzsikát választották.

Fejérvári Sándor kapuvári tanulmányai után Győrbe, a konzervatóriumba került. Ezután a megyeszékhelyen zenetanárként és főállású zenészként dolgozott. Utóbb a fővárosba került, onnan járt a megyeszékhelyre dolgozni. Mint mondta, ezt az életet sokáig nem lehetett csinálni és éppen kapóra jött a rádió egyik pályázata, ahol népzenei szerkesztőt kerestek. – Szinte az utcáról pályáztam meg az állást – mondta Fejérvári Sándor. Hozzátette: a pályázat után hetekig nem hívták fel, míg személyes érdeklődésére közölték: „fel van véve". A népzenéről gyorsan átnyergelt a komolyzenei műsorok szerkesztésére, majd megkapta a rádió zenekarának szakmai irányítását.

A főszerkesztő-helyettes elmondta: a rádió irányításában történt változások – az országos média hírei ellenére – nem érintették a szakmai munkát. Hozzátette azonban, gazdálkodásuk máig nincs rendben: annyi pénzből gazdálkodik a rádió, amennyi hat évvel ezelőtt állt rendelkezésükre. A hallgatottsági mutatókat a közszolgálatiban nem veszik annyira figyelembe, hiszen mindhárom adónak külön közönsége és profilja van. Fejérvári Sándor azonban megjegyezte: megcélzott közönségüket színvonalasan szeretnék kiszolgálni. Például egy-egy komolyzenei darabot csak kéthetente ismételhetnek. Egyre több élő koncertfelvételt készítenek s a kortárs komolyzenének is nagyobb teret adnak.

A rádióban folyó munkáról elmondta: napjaink komoly riporterei és bemondói mind-mind itt szerezték tudásukat. A munkához sokéves gyakorlat szükségeltetik. A bemondóknak például úgynevezett mikrofonengedéllyel kell rendelkezniük ahhoz, hogy az éterben megszólaljanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burkolatfelbontás – engedélyköteles

Kellemetlen élményben lehet részük azoknak az autósoknak és kerékpárosoknak, akik a csornai Arany János utca belvárosi szakaszán közlekednek. A most épülő lakások és üzletek előtt ugyanis jókora gödrök, illetve árkok teremtenek veszélyhelyzetet. Az utat a közművek miatt „vágatta át" a kivitelező. Mint megtudtuk, a polgármesteri hivatal rövidesen felszólítja a helyreállításra. Tovább olvasom