Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Változatok a költségvetésre

A kapuvári jobbikos képviselőnek több elképzelése is van a bevételek növelésére.
Csákány Annamária (Jobbik) kapuvári önkormányzati képviselő közleménye:

"Mint tudjuk 2010. év végétől a vállalkozói kommunális adó kiesése miatt, valamint 2012-től az önkormányzatok részére nyújtott állami normatívák központi csökkentése miatt tovább esett a város költségvetésének bevétele. Nőnek a közüzemi díjak és egyéb térítések, az önkormányzati alrendszer finanszírozása egy fillérrel sem emelkedik: így reálértékben csökken a településeknek juttatott pénz. A kormány az önkormányzatok ÖN-kormányzását nehezíti meg a költségvetési törvényével. Ehhez az intézkedéscsomaghoz nem adtam a szavazatomat" - fogalmazott közleményében a képviselő. 

Hozzátette: "a témával kapcsolatban fontosnak tartottam javaslatom napirendre tűzését, mert úgy gondolom, a közteherviselésből a külföldi multinacionális kereskedelmi egységeknek, a bankoknak is ki kell venniük a részüket, hiszen mind a multik, mind a bankok óriási nyereséggel zárják évüket, de a városnak fizetett iparűzési adójukban ez nem mutatkozik meg."

Csákány Annamária elmondta, "az önkormányzati hivatal írásbeli tájékoztatásából megtudtam, Kapuvár iparűzési adóbevétele 2011-ben 276 millió forint. Ennek mindössze 3,4 százaléka származik a 4 - vároban működő - szupermarkettől. Ezért olyan adónem bevezetését javasoltam a legutóbbi testületi ülésen, amely bevételhez juttatná a várost: s ez az építményadó - amely hangsúlyozom nem lakásra vonatkozna -,nem a lakosság megadóztatásáról van szó.

A képviselő kiemelte, "cél, a hazai, kapuvári kis- és középvállalkozói réteg megerősítése, megtartása a gazdaságilag jóval erősebb kereskedelmi és szolgáltatói réteg arányosan történő megadóztatásával. Az adó alapjául a négyzetméter szolgálna, az adómérték meghatározása differenciáltan történne. Ezt az adófajtát sikeresen alkalmazzák már Keszthelyen és Nagykanizsán is."

Csákány Annamária erősítené az adóellenőrzéseket is. közleményében kitért arra, hogy például a kínai üzletek sűrű névváltozásai szolgálhatnak kibúvót az adó megfizetése alól. "A kilenc használtcikk kereskedésből csupán egy fizet adót, mert a többinek állítólag az éves nettó árbevétele nem éri el az egymillió forintot."

A képviselő elmondta: "a lakbérhátralékosok kintlévősége körülbelül 6 millió forint, ennek a visszafizetését és további felhalmozását úgy szeretném megakadályozni, hogy ne véletlenszerűen kerüljenek a bizottság elé, amikor a szerződésük lejárt. A hátralékot már most le kell vonatni a jövedelemből, a szerződésüket felül kell vizsgálni. Legyen ez tervszerű, tervezhető."

"A segélyezési rutint tovább szeretném erősíteni azáltal, hogy ’gyám’ felügyelete mellett lehessen elkölteni a kapott segélyeket. Tudatosítsuk, hogy ez nem járandóság, ez egy adható segítség. Azt mi, akik adjuk, dönthessük el, mire is adjuk ezt a segítséget. Összegzésül tehát az ellenőrzés erősítését nagyon fontosnak tartom és javaslom. A plusz bevételekkel támogathatjuk pedagógusainkat. Valamint juttathatunk a civiljeinknek is, és természetesen fejlesztésekre is fordíthatjuk. Hisz célul a turizmus megerősítését tűztük, a fürdő felfejlesztését pedig kitörési pontnak tartom" - olvasható a közleményben.

Jobbikos képviselői kérdések a városvezetéshez

A március végi testületi ülésen Csákány Annamária képviselő kérdéseket intézett Kapuvár város rendőrkapitányának beszámolójához. Ami érdekelte, hogy milyen intézkedésekkel próbálja elejét venni a kapitányság vezetője a hétvégi randalírozásoknak, verekedéseknek? Milyen eszközeik vannak a drog- és 18 év alatti alkoholfogyasztókkal szemben?

A kérdések köre kiterjedt a polgármester, majd a Király-tó óvoda intézményvezetőjéhez is, hogy indokolják meg miért előnyösebb foglalkoztatni az egyik tagóvodánkban - melynek teljes körű munkáltatója egyébként az intézmény vezetője - az előző, nyugdíjas intézményvezető asszonyt. A helyettesítés időtartamát pontosan tudnia kell, hisz a szerződés kötelező eleme, valamint azt is, hogy egy nyugdíjban lévő személy foglalkoztatása ugyanolyan költségekkel jár, mint egy aktív munkavállalóé. A képviselő kérte az ilyen etikátlan jogviszony mielőbbi megszüntetését. Annál is inkább, mert aktív korú óvónők várják – köztük talán a tavalyi létszámleépítés miatti elbocsátottak is -, hogy dolgozhassanak akár részmunkaidőben is - fogalmazott a politikus.

A képviselő szorgalmazta a lakbérhátralékok felhalmozását megelőzendően egy táblázat összeállítását (szerződés futamideje, hátralék összege stb.), hogy azok ne csak a lakbérszerződés lejártakor kerüljenek a bizottság elé, így akár több 100eFt-os lakbér- és közüzemi hátralékkal a csak pár ezer Ft-os lakbérből.

A Városfejlesztési Osztály vezetőjéhez is intézett Annamária pár kérdést, kérést. Többek közt a lomtalanítási tevékenység kulturáltabbá tételét illetően, amelynek látványa a turistákat is zavarhatja a fürdőbe menet.

A képviselő tolmácsolt egy lakossági kérést is, amely megoldását közmunka átszervezésével megoldhatónak tart a képviselő.

Továbbá ellenőrzést javasolt még a be nem jelentett lomtalanítási tevékenységet végzők működési engedélyének vizsgálatára, valamint a multiknál a munkaszerződés, munkaidő betartás, árbevétel tárgyában.

A legutóbbi április eleji rendkívüli ülésen a kórház 180mFt-os eszközbeszerzésének tárgyalásakor Csákány Annamária kétségeit fejezte ki. Szerinte nem biztos, hogy jó befektetés egy olyan közintézménybe most pénzt fordítani, ami 1-2 hónap múlva állami kézbe kerül és nincs biztosítva, hogy az eszközeink itt is maradjanak. Bár kétség kívül a fejlesztés a kapuvári betegek javát szolgálná.

A képviselő továbbá nem támogatta a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás szerződéséből fakadó idei évi 18 mFt-os kötvényköltségeinek finanszírozását. Már csak azért sem, mivel az első részlet átutalása március 15-ig már megtörtént, ezért az áprilisi szavazást formálisnak nevezte a képviselő. Ráadásul a projekt termelő, hasznot hozó tevékenységét még 1 évig biztosan nem fogja megkezdeni, és a megtérülését így sem látja biztosítottnak a képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lapinformáció: Áder lesz a Fidesz államfőjelöltje

Áder Jánost kéri államfőjelöltnek a Fidesz elnöksége - mondta a hvg.hu-nak egy, a párt pénteki… Tovább olvasom