Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Változatlan eladási szándék

Farádon tavaly néhány önkormányzati ingatlan értékesítését tervezték, hogy jusson pénz fejlesztésre.
Tompos Béla
Változatlan eladási szándékÚgy tűnik, egy pályázat sikere azon is múlhat, hogy a tervrajzon jobbra vagy balra nyílik egy épület valamelyik ajtaja. A farádiak ezt a saját bőrükön tapasztalták. Farádon tavaly néhány önkormányzati ingatlan értékesítését tervezték, hogy jusson pénz fejlesztésre. Annál is inkább, mivel az elmúlt évet 9,2 millió forint tartozással kezdték.

Ezt takarékos gazdálkodással az esztendő háromnegyedéig sikerült „eltüntetniük". Tompos Béla polgármester szerint többek között ez annak volt köszönhető, hogy jegyzőt félállásban alkalmaztak, a civil szervezetek támogatását minimálisra csökkentették. Emellett kormányzati forrásból hétmillió forint rendkívüli támogatást kaptak. Az új esztendőt már ezzel az összeggel kezdték, amelyből hárommilliót az iskolai ablakcserére költöttek.

– Nehéz az anyagi helyzetünk, ám ennek ellenére sem csatlakoztunk a március 19-re meghirdetett önkormányzati sztrájkhoz, mert tartottuk magunkat ahhoz a két és fél évvel ezelőtt megfogalmazott alapelvünkhöz, hogy a nagypolitikát nem engedjük beszivárogni az önkormányzat működésébe. Vitatkozunk mi egymással anélkül is eleget a képviselő-testületben – mondta Tompos Béla.

– A helyzetünket mutatja, hogy idén a kiadásaink várhatóan elérik a 208 millió forintot, a bevételek ennél 24 millióval kisebb összeget tesznek ki. A hiányból sajnos csak mintegy 17 milliót tudunk önhikis támogatásból fedezni. Ezért a takarékossággal továbbra sem állunk le. Két éve felfedeztem, hogy igen jelentős veszteségforrás a faluban az önkormányzati konyha működtetése.

Tavalyelőtt egy felnőttadag ebédet 340 forintért adtunk és 510 forintért állítottunk elő. Elkezdtük az átszervezést és első lépésként a konyhát kivettük az iskola fennhatósága alól. Ezt némelyek személyes támadásként élték meg. Több ütemben csökkentettük az önköltséget, ugyanakkor emeltük a térítési díjat. A folyamat idén fejeződött be és az új térítési díj 480 forint.

Ez már fedezi az önköltséget. A polgármester kifejtette: Farádon változatlan az ingatlanértékesítési szándék. Ennek megvalósulása azért lenne fontos, hogy forrást teremtsenek az iskola és az óvoda felújításához. Az elmúlt évben ugyanis pályáztak iskola-felújításra – ami 850 ezer forintba került –, ugyanakkor egy fillért sem nyertek. Kiderült, hogy az óvoda rekonstrukciójára – az épületet alá kellett dúcolni – nincs is értelme pályázni, hisz ilyen célra nincs pénz. – Nyújtottunk be más pályázatokat is, például az idősek napközi otthona akadálymentesítését akartuk elvégezni, de sajnos nem nyertünk – fűzte hozzá a falu vezetője.

– Egyebek mellett azt a választ kaptuk, hogy a vécéajtót nem balra kell nyitni – ahogy mi terveztük –, hanem jobbra, ezért nem vagyunk jogosultak támogatásra. „Az ilyen válasz megkérdőjelezi az egész pályázati rendszer komolyságát, hiszen ha valóban hiba van, azt ki kellene javíttatni, nem a támogatást megvonni. Pályáztunk továbbá játszótérépítésre és parlagfű-mentesítésre is, szintén eredménytelenül, noha ezek a tervek pénzbe kerültek. "


Tompos Béla polgármester Vannak más elképzeléseik is a farádi vezetőknek. Már-már halaszthatatlan feladat az úgynevezett kisiskola kiváltása, melynek az állaga erősen leromlott, ráadásul olajjal fűtik. Az ott lévő két osztályt a nagy iskolában helyeznék el. Az egyik termet a volt széntárolóban, a másikat az emeleti zsibongóban tervezik kialakítani.

A tervek elkészültek, a munkálatok 8,3 millió forintba kerülnek, amihez Céde-pályázatot nyújtanak be. Ehhez 3,3 millió forint önrészt kell biztosítani. – Szerettük volna Farádra csábítani Magyarkeresztúr diákságát – mivel ott megszűnik az iskola –, és ezzel enyhültek volna a mi intézményünk finanszírozási gondjai.

Annak idején kampányoltunk is más községekkel együtt, hogy hozzánk járjanak a keresztúri tanulók, de csak egyetlen szülő jelezte, hogy a gyermekét Farádon íratja be. Azonban azóta sem jelentkezett. Körjegyzőséget már nem akarunk létrehozni, jelenleg részmunkaidős jegyzőt alkalmazunk – magyarázta Tompos Béla, aki azt is elmondta még, hogy mostanra az önkormányzat gazdálkodása átláthatóbbá vált. Reményét fejezte ki: az adósságállomány nem növekszik, fejleszteni pedig csak akkor tudnak, ha nyernek a pályázatokon. Mindehhez igen szigorú gazdálkodás szükséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napról napra él az iskolaszövetség

A Rábaközi Iskolaszövetség működési költségeit csak nyert pályázatokkal tudja biztosítani. Rossz… Tovább olvasom