Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Válságkezelés után csökkenő tartozások

Kapuvár - Az elmúlt évben megduplázódott a kapuvári kórház adósságállománya, melyet napjainkra kétszázmillió forint alá szorítottak le a válságkezelő program eredményeként.
Az elmúlt két év – meglehetősen sűrű – történéseinek összefoglalására vállalkozott évértékelőjében dr. Benedek Zoltán, a kapuvári Lumniczer-kórház igazgató főorvosa. Ahogy egyik hallgatója meg is jegyezte, az intézményben korábban szokatlan volt az ilyen őszinte beszéd.

A növekedés csökkent

A főorvos elöljáróban elmondta: 2006-ban a kezdeti százhárommillióról decemberre kétszáznégymillióra emelkedett az intézmény adóssága. Ennek okai a nem inflációkövető finanszírozás, a kitermelhetetlen ötvenszázalékos bérfejlesztés és az alacsony betegfinanszírozás voltak. Az adósság mérséklésére még tavaly stabilizáló intézkedéseket hozott a helyi önkormányzat és a kórház vezetése. Ennek keretében többek között mátrix osztályokat alakítottak ki, növelték működési bevételeiket (bérleti és térítési díjak), valamint javították a dokumentációs fegyelmet. Az intézkedések hatására azonban csak az adósság növekedésének ütemét tudták csökkenteni, magát a növekedést nem. – Ez év elején felülvizsgáltuk a diagnosztikai vizsgálatok indokoltságát, és az ügyeletre, készenlétre és a túlmunkára kifizetett összegeket – mondta az intézmény igazgatója a 2007 elején megtett válságkezelés első lépéseiről. Hozzátette, a gyógyszer-, anyag- és az eszközigénylést is tételesen felülvizsgálták. Az önkormányzat által delegált biztos felmérte az intézmény humán erőforrásait és a belső költségeket.Tervezési akadályok

– Április elsején azonban villámcsapásként ért bennünket az aktív ellátás megszüntetése – jelentette ki a főorvos. A válságkezelés folytatódott, többek közt létszámleépítésekkel, melynek költségvonzata több tízmillió forint volt. Az intézményben megvonták a pótlékokat és felmondták a karbantartási szerződéseket. A túlmunkák jó részét megszüntették, a maradékot minimalizálták és több műszakot is átszerveztek. Dr. Benedek Zoltán hozzátette, a városházával szoros együttműködést alakítottak ki a válságkezelés során, melyben például megszüntették a gyógyszerraktározást és a tartalékképzést.

Lassan, de hatásosan

– Úgy vélem azonban, idén volt pár sikeres intézkedésünk is – jelentette ki a főorvos. Így a visszakapott kismértékű belgyógyászati aktív ellátásra havi hárommillió folyik be a kórházi számlára és – több mint kétszáz elvégzett műtéttel – felfutóban van az egynapos sebészet is (Kisalföld, 2007. november 19.). A struktúra átalakítása mintegy negyvenmillió forintba került, melyre sikeres pályázatot nyújtott be a kórház. A helyi önkormányzat nyolcszázezer forinttal segített a védőnői épület rezsijének kifizetésével és az önkormányzati biztos működésével sikeresen elkerülték az azonnali adósságbehajtást is.
– Külső segítséget is kaptunk, így a létszámleépítés költségeit is pályázatból fedeztük és a szakminisztérium visszaosztott konszolidációs keretéből is kaptunk eddig tizenhárommillió forintot – jegyezte meg az igazgató főorvos.

Hangsúlyozta, az intézkedések eredményeképpen az új rendszer működőképes és kilencvennyolc százalékon működik a krónikus és rehabilitációs fekvőbeteg-ellátás. – Legfontosabb azonban az, hogy az adósságot november végére százkilencvenmillióra mérsékeltük – mondta Benedek főorvos. Gondjaik azonban nem szűntek meg, hiszen például az ápolási otthon vélhető bezárásával (Kisalföld, 2007. december 14.) mintegy negyedmilliós havi bérleti díj esik ki a költségvetésből. Problémát okoz az intézmény elavult fűtésrendszere és az egyre emelkedő energiaárak kifizetése is. – Reményeink szerint azonban a már megnyert egymilliárdos angiológiai pályázat mellé a kiemelt járóbeteg-központ pályázata is eredményes lesz – mondta az intézmény vezetője. Hozzátette, az úgynevezett nappali kórház vagy a hotelszolgálat bevezetésétől is eredményeket várnak, akárcsak az egynapos sebészet felfutásától.

Egymilliós adomány a gyermekek gyógyítására

Dukai Imréné, az egyik helyi gyógyászati vállalkozás vezetője örömmel tájékoztatta lapunkat arról, hogy ügyfeleik adomá-
nyainak összege immár meghaladja az egymillió forintot. – Cégünk a gyermekek ellátásának javítására több műszert, például légterápiás készüléket adományozott a kapuvári gyermekrendelő előterébe, de Beledben és Fertőszentmiklóson is számos helyre szállítottunk berendezéseket – mondta a Kisalföldnek. Hozzátette, az adományok mellett – még dr. Nagy Zsuzsanna gyermekgyógyász főorvossal karöltve – a kicsik megelőző kezelésében is aktívan részt vesznek. – Irodánkban már több száz kisgyermeket fogadtunk, akik kezelését térítésmentesen végezzük, a szülőkkel és a szakorvosokkal karöltve akkor, amikor legnagyobb bánatunkra megszűnt a helyi gyermekosztály – mondta Dukai Imréné.

Olvasóink írták

 • 1. Pantelics Endréné 2007. december 29. 12:28
  „Régi igazság, ha lógatom a lábom, nem dolgozom, az kevesebbe
  kerűl, egyenlőre. Arról nem írnak, hogy a betegek a győri, és
  soproni rendelőkben és kórházakban tőltik idejüket, akár
  egy vérvételért. Az ő kiadásaikat a kutya sem jegyzi!?
  Ideje lenne már változtatni ezen a helyzeten! Zsuzsimama.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis lépésekkel, de előre

Kapuvár - Elkezdődtek a gartai alközpont átalakítási munkái, ám egyelőre csak a parkolókat építik. A… Tovább olvasom