Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Válságban örökzöldet vásárol a magyar

Szil - Harminc évvel ezelőtt Kiss Ernő szili tanító gondolt egy nagyot: kiskertjébe az uborka és krumpli helyett fákat ültetett.

Faiskolája azóta is működik és Ernő bácsi ma már unokáinak adja át a növények titkait.

A szili Ulmus díszfaiskola háromgenerációs. A 74 esztendős nagypapa mellett dolgozik ugyanis fia, és a 12, illetve 7 éves unokák is gyakran megfordulnak a növények között. Több mint harminc éve nevelik Kissék az örökzöldeket. A száz leggazdagabb magyarból öten is a megrendelőik között vannak. És ki hinné, a parkosításnak is pszichológiája van.

Az alapító, Kiss Ernő kónyi származású.

A tanítóképző elvégzése után 1955-ben került Szilba. A tanítás mellett kántorizált és vezette a kultúrotthont is. Később megyei vezető szaktanácsadó lett, de az oktatást sem hagyta abba. A kezdetekről azt mondta: akkoriban minden valamirevaló tanítónak volt egy kiskertje.

Kiss Ernő unokáinak örömmel adja át tudományát. A hétéves Balázs is azt tervezi: faiskolás lesz.
Kiss Ernő unokáinak örömmel adja át tudományát. A hétéves Balázs is azt tervezi: faiskolás lesz.

Neki is, ahol sokféle növénnyel foglalkozott. Termelt ribizlit, uborkát, krumplit. Később baráti tanácsra hagyott fel a zöldséggel és állt rá a fanevelésre. Saját készítésű faládákba ültette a magot és lett már abban az időben is nagy cégek szállítója. Kertészeti hitvallása szerint ˝az örökzöldek erősítik hitünket, mert fölfelé mutatnak˝. Ernő bácsi folyamatosan bővítette a faiskolát, ma aktív területük 2,2 hektáros. Fia, Kiss Gábor a mosonmagyaróvári egyetem elvégzése után 1991-ben tért haza Szilba. Először csak átmenetinek gondolta a faiskolai munkát, aztán, ahogy fogalmaz, otthon ragadt. A faiskolai pszichológiáról is ő beszélt portálunknak.

– Minél nagyobb bajban van az ország, minél nagyobb a válság, az emberek annál inkább fordulnak a szép, a színes felé. A szépet pedig a növényekben találják meg – mondta. – A Borkos-csomag idején például ugrásszerűen nőtt meg a kereslet és az elmúlt hónapokban is. Nagy dolgokra nem tudnak beruházni, a faiskolában viszont néhány tízezer forintért vásárolhatnak gyönyörű dolgokat. Ráadásul hosszú távra, generációkra.

Az Ulmus filozófiája szerint minél alacsonyabb árakat kell kínálni. Ennek szellemében az elmúlt években áraikat a felére csökkentették, forgalmuk ugyanakkor majd a duplája lett. Évente 20–25 ezer növényt értékesítenek, amiből ezer darab a fa. Egyik legnagyobb megrendelőjük például a győri kommunális szolgáltató. Szili fák díszítik a Barátság parkot, a Kálóczy teret és a városháza előtti területet is. Kiss Gábor büszke rá, hogy a dunakiliti Csebi Pogány-kastély sziklakertje is az ő munkájukat dicséri.

– Édesapám tanítóként a kertjében indította el a kertészetet, neki köszönhető, hogy ma már 2,2 hektáron termelünk. Kezdetekben kert- és parképítéssel is foglalkoztunk, ma már ilyen munkát keveset vállalunk. A faiskola teljes odafigyelést igényel, próbáljuk családon belül felosztani a feladatokat. Vannak terveink is, illetve rendelkezésre állnak olyan földterületek, melyek betelepítésre várnak – tette hozzá Kiss Gábor.

A családban persze egyelőre a nagyapa és fia vállára nehezedik az igazi teher. A gyerekek még csak ismerkednek a kertészet fogásaival. Ernő bácsi igazi tanítóként nevelgeti őket a tudományra. Egyelőre sikerrel, hiszen mindkét fiú elhatározása szilárd: faiskolások lesznek.

Olvasóink írták

 • 3. G.D 2009. szeptember 25. 22:23
  „További sikereket kedves Ernő bácsi, egykori tanárom! - Nagyon szépen növekednek az ottani tujáim.-
  Van valami nagyon fontos még, ezt maga mondta nekem: "A gyerekekkel úgy beszélj, hogy a szemükbe nézzél egyenlő nmagasságból, tehát hajolj le hozzájuk!"---Köszönöm!"”
 • 2. Csajsziland 2009. szeptember 24. 08:18
  „Mi is a vásárlók közé tartozunk, bár nem vagyunk "nagyfogyasztók" :-)
  További jó egészséget és sok sikert kívánunk a szomszéd falu lovardájából!”
 • 1. Roben 2009. szeptember 23. 14:41
  „Nagyon szép szakma!Ebben az évben már én is 30 örökzöldet vásároltam,nagy öröm és szebb lesz tőle a világ!Jo egészséget és szakmai sikereket kivánok Önöknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sebességkorlátozással a balesetek ellen

86-os főút - Tovább csökken a sebességkorlátozás: 50 km-es jelző táblákat helyeztek ki a napokban. Tovább olvasom